Οι Τούρκοι έσωσαν ακόμα μία χρονιά τον τουριστικό κλάδο στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ειδικά στη Χίο η τελωνειακή πύλη Σένγκεν στο λιμάνι του νησιού, που υποδέχεται Ευρωπαίους πολίτες προερχόμενους από τον γειτονικό Τσεσμέ της Τουρκίας, δούλεψε… υπερωρίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, παρατηρήθηκε αλματώδης αύξηση των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών σε όλο το Βόρειο Αιγαίο, οι οποίοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα έκδοσης προσωρινής βίζας διάρκειας επτά ημερών αντί των τριών που προβλέπονταν μέχρι πρότινος, κατακλύζοντας έτσι τα νησιά όχι μόνο του Βορείου Αιγαίου αλλά και άλλα του Ανατολικού Αιγαίου, όπως η Κως και η Λέρος, φτάνοντας μαζικά μέχρι και στο Καστελόριζο.
Ειδικότερα όμως για το Βόρειο Αιγαίο, από την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος στις 30 Μαρτίου, συνολικά αφίχθησαν 372.495 επισκέπτες, ενώ οι θεωρήσεις εισόδου περιορισμένης εδαφικής ισχύος, που εκδόθηκαν σε κάποιους από αυτούς, έφτασαν τις 54.373.
Νούμερα κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά για τον χειμαζόμενο, πλην Σάμου, τουρισμό των συγκεκριμένων νησιών, που ειδικά από το 2015 και μετά ένιωσαν για τα καλά τις συνέπειες τόσο της προσφυγικής κρίσης όσο και του κορονοϊού, που κράτησαν μακριά τους Ευρωπαίους επισκέπτες. Πόσο μάλλον στη Χίο, η οποία και πριν από την προσφυγική κρίση είχε φτάσει στο ναδίρ, όταν οι Ευρωπαίοι τουρίστες που έφτασαν με πτήσεις τσάρτερ στο νησί το μακρινό πλέον 2014 ήταν μόλις 820 στον αριθμό, όλη την τουριστική περίοδο.
Ωστόσο, ακόμα και τότε, καθώς και στα χρόνια που ακολούθησαν, οι Τούρκοι επισκέπτες αποτελούσαν σανίδα σωτηρίας για τον κλάδο, φτάνοντας σταδιακά μέχρι και τους 120.000 τον χρόνο. Ειδικά φέτος, όμως, με την εφαρμογή του πιλοτικού αυτού προγράμματος από τους λιμένες Μυτιλήνης, Πέτρας και Πλωμαρίου στη Λέσβο, Μύρινας Λήμνου, Χίου, Βαθέος Πυθαγορείου και Καρλοβάσου στη Σάμο, που θεσμοθετήθηκαν ως σημεία εισόδου στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τα νούμερα εκτοξεύτηκαν παντού!
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Λέσβος φέτος κατάφερε να πάρει τα πρωτεία στις προτιμήσεις των Τούρκων, προσελκύοντας 120.242 επισκέπτες που έκαναν χρήση των συγκεκριμένων σημείων εισόδου, ενώ από αυτούς οι 92.018 ήταν Τούρκοι πολίτες. Ευρωπαίοι πολίτες ήταν οι 20.148 από αυτούς, ενώ οι υπήκοοι τρίτων χωρών ήταν οι 8.076 επισκέπτες.
Οι Ευρωπαίοι
Αντίστοιχα στη Χίο ο αριθμός των επισκεπτών που πέρασαν από το τελωνείο ήταν συνολικά 133.720, ενώ από αυτούς Τούρκοι πολίτες ήταν οι 89.456. Απότομη πάντως ήταν η αύξηση στους Ευρωπαίους που ήρθαν μέσω Τουρκίας και έφτασαν φέτος τους 25.724. Αντίστοιχα μεγάλος είναι και ο αριθμός των υπηκόων τρίτων χωρών που επίσης ήρθαν μέσω Τουρκίας και έφτασαν τους 18.540. Αριθμοί που δείχνουν ότι και στα δύο νησιά κατέφθασαν Ευρωπαίοι μέσω Τουρκίας, πιθανότατα εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία επίσκεψης σε δύο χώρες με χαμηλότερα αεροπορικά ναύλα για Σμύρνη και σαφώς εγγύτερα στον τελικό τους προορισμό, σε σχέση με την Αθήνα.
Αντίστοιχα στη Σάμο οι αριθμοί ήταν εξίσου ικανοποιητικοί, αφού συνολικά από τα τρία σημεία ελέγχου σε Βαθύ, Πυθαγόρειο και Καρλόβασι πέρασαν 118.533 επισκέπτες. Από αυτούς οι Τούρκοι ήταν 72.739, οι Ευρωπαίοι 34.080, ενώ ο αριθμός πολιτών υπηκόων τρίτων χωρών ανήλθε σε 11.714.
Αύξηση τιμών
Η αύξηση της επισκεψιμότητας των νησιών από Τούρκους πρέπει, εκτός των άλλων παραγόντων, να αποδοθεί και στην τεράστια αύξηση των τιμών σε ξενοδοχεία και τουριστικές υπηρεσίες των δυτικών παραλιακών πόλεων της Τουρκίας, όπως το Μπόντρουμ και τα Αλάτσατα, που κάνουν ασύμφορη τη διαμονή εκεί για Τούρκους πολίτες σε σχέση με τις τιμές στο Βόρειο Αιγαίο.
Επίσης, στην αύξηση των υπηκόων τρίτων χωρών που ήρθαν μέσω Τουρκίας πιθανότατα ρόλο έπαιξε και ο πόλεμος στην Ουκρανία, που οδήγησε πολλούς από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και κυρίως της τότε Σοβιετικής Ενωσης οδικώς στην Τουρκία και στη συνέχεια στα ελληνικά νησιά, αντί στη Βόρεια Ελλάδα που είχαν σε προτεραιότητα τα προηγούμενα χρόνια.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Χίο, τα σύνορα με Τουρκία πέρασαν ακτοπλοϊκώς το τρίμηνο του καλοκαιριού πάνω από 4.500 οχήματα, σημειώνοντας αύξηση άνω του 110% σε σχέση με πέρυσι. Πολλά από αυτά τα οχήματα ανήκουν σε υπηκόους τρίτων χωρών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας