Το επίμαχο θαλάσσιο μέτωπο της λιμενικής ζώνης των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, το οποίο υπάρχει μέσα στο προσχέδιο της Σύμβασης Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου - ΟΛΠ που ετοίμασε το ΤΑΙΠΕΔ αλλά το διεκδικεί η δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας, «γλιτώνει», όπως όλα δείχνουν, από τα χέρια του επενδυτή που θ’ αγοράσει το λιμάνι του Πειραιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», χθες το πρωί είχε πολύωρη συνάντηση για το θέμα στο υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας με τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και απ’ ό,τι φαίνεται η εξαίρεση των περίπου 100 στρεμμάτων από τη Σύμβαση Παραχώρησης «κλείδωσε» και θεωρείται σχεδόν σίγουρη.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός, μετά τις αντιδράσεις του δήμου, των κατοίκων, των φορέων, της Αντιπεριφέρειας Πειραιά, για τις οποίες ενημερώθηκε αναλυτικά από επιστολή που του έστειλε την προηγούμενη Παρασκευή ο Θ. Δρίτσας, -σημειωτέον ότι και ο ίδιος διαφωνεί με το να δοθεί η συγκεκριμένη έκταση στον επενδυτή- έδωσε εντολή να εξαιρεθούν τα συγκεκριμένα στρέμματα από τη σύμβαση.
Εξάλλου γι’ αυτό είχε δεσμευτεί ο ίδιος στις 13 Σεπτεμβρίου σε προεκλογική συγκέντρωση στο Κερατσίνι, όταν είχε πει: «Είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τη ρύθμιση ενάντια στην τσιμεντοποίηση στο πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων του Μποδοσάκη στη Δραπετσώνα. Για να έχουν οι κάτοικοι της περιοχής ανάσα πράσινου, αναψυχής και άθλησης. Για να ανοίξει το μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα. Μια ρύθμιση που επιπλέον δίνει τη νομική βάση στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας να καταθέσει σχέδιο για τη συνολική ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης».
Αντιδράσεις στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, και μάλιστα έντονες, όπως λένε πηγές της «Εφ.Συν.», φέρνει η πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, η οποία είναι ιδιοκτήτης περίπου 254 στρεμμάτων ακριβώς πάνω από το θαλάσσιο μέτωπο, με το δικαιολογητικό ότι εάν η ζώνη δεν δοθεί στον επενδυτή, τότε θα μειωθεί η αξία του δικού της οικοπέδου. Ωστόσο ο πρωθυπουργός φαίνεται να μην κάνει πίσω και να είναι αποφασισμένος να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση.
Οπως είναι γνωστό, από την ημέρα που το ΤΑΙΠΕΔ παρέδωσε στον υπουργό Ναυτιλίας το προσχέδιο της τροποποιημένης Σύμβασης Παραχώρησης και οι αντιδράσεις φούντωσαν από πολλές πλευρές και για πολλούς χώρους που το Ταμείο είχε συμπεριλάβει στο προσχέδιο, οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις ήταν και είναι συνεχείς ανάμεσα στον υπουργό Ναυτιλίας, στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και σε κυβερνητικούς παράγοντες.
Η μέση λύση
Οι πληροφορίες έλεγαν ότι το Ταμείο προσπαθούσε να βρει μια μέση λύση, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί και ο επενδυτής που τον συγκεκριμένο χώρο τον ήθελε για να κατασκευάσει προβλήτες για την ακτοπλοΐα, πιθανότατα και για κρουαζιερόπλοια, αλλά και η δημοτική αρχή.
Μάλιστα η αρχική σκέψη ήταν να δοθεί στον δήμο το λιμανάκι (όρμος) των Σφαγείων, ώστε να εξασφαλιστεί μια δίοδος των δημοτών στη θάλασσα.
Ωστόσο, και μετά τις εισηγήσεις του Θ. Δρίτσα, χθες αποφασίστηκε να εξαιρεθεί όλη η παραλιακή μετόπη της πρώην Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας (Λιπάσματα) από τη σύμβαση, κερδίζοντας έτσι ο δήμος μια σημαντική πρώτη νίκη, καθώς το ακριβώς επόμενο είναι να κατατεθεί και να ψηφιστεί η τροπολογία που είχε ετοιμάσει τον περασμένο Απρίλιο ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, η οποία προστάτευε όλη την έκταση της πρώην Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας, αλλά δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή λόγω διαφωνιών που υπήρξαν. Οπως είχε τονίσει ο Αλ. Τσίπρας στο Κερατσίνι, το σχέδιο νόμου με τη ρύθμιση είναι έτοιμο.
Τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει ακόμα, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι ο Θ. Δρίτσας, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, δήμαρχοι και άλλοι φορείς προσπαθούν επίσης να «γλιτώσουν» και να βγουν εκτός της σύμβασης το Πορθμείο της Σαλαμίνας, η Σχολή Λιμενοφυλάκων και το κτίριο της Πλοηγικής στο Παλατάκι.
Επίσης γίνεται προσπάθεια κατοχύρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ΟΛΠ και αύξησης, έστω και μικρής, του ποσοστού 3,5% που ορίζεται στη νέα σύμβαση ότι θα αποδίδει ο επενδυτής στο Δημόσιο.
Επίσης επιθυμία είναι η προβλήτα που βρίσκεται μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Ναυτιλίας να παραμείνει εκτός σύμβασης, προκειμένου να μπορεί να τη χρησιμοποιεί το Λιμενικό Σώμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας