Δεν θα τοποθετηθεί, όπως αναμενόταν, τελικώς, αναθηματική στήλη με μήνυμα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στο προαύλιο του Διοικητηρίου Δράμας, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις… ευλογίες του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χριστόδουλου Τοψίδη. Η απόφαση που έλαβε στα τέλη Μαΐου η Περιφερειακή Επιτροπή της ΑΜ-Θ, με την οποία εγκρινόταν σχετικό αίτημα του σωματείου «Επιτροπή Ελληνισμού» για την τοποθέτηση στήλης με τον ήλιο της Βεργίνας και τη φράση «Αντίσταση και αγώνας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών» επάνω, ακυρώθηκε πριν από λίγες ημέρες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.
Οπως αναφέρεται στην εισήγηση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Μιχάλη Μουρβετίδη, για ακύρωση της απόφασης με την οποία εγκρινόταν η δωρεά για την τοποθέτηση του μνημείου, «η ειδική επιτροπή του άρθρου 7 του Ν.2839/2020 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης με την με αρ. 7/ πρακτικό 3/27.06.2024 απόφασή της, αποφάνθηκε ομόφωνα υπέρ της αποδοχής της από 12.06.2024 και με αριθ. πρωτ. 68962/12.06.2024 προσφυγής του Στεργίου Ηλιόπουλου και ακύρωσε την με αριθμό 448/2024 απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σύμφωνα με τις σκέψεις που εκτίθενται αναλυτικά στην απόφαση».
Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί καταγγελία-προσφυγή της παράταξης του περιφερειακού συμβουλίου «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», η οποία έκανε λόγο για μια απόφαση που ελήφθη προκειμένου η παράταξη Τοψίδη «να εξοφλήσει γραμμάτια απέναντι σε ακροδεξιές οργανώσεις χωρίς να σκεφτεί τη ζημιά που προκαλεί απέναντι στην εξωτερική πολιτική της χώρας».
Προκλήσεις
Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου, ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, επιστημονικά υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της «Επιτροπής Ελληνισμού», αρθρογραφεί συχνά για τις «προκλήσεις των Σκοπιανών», αξιώνοντας την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τον περασμένο Ιούνιο μάλιστα, ο ίδιος μαζί με ομοϊδεάτες του επισκέφθηκαν σχετικό «μνημείο» στο Πισοδέρι της Φλώρινας, το οποίο μάλιστα είχε… βεβηλωθεί με μπογιές, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του κ. Αμπατζόγλου. Καταγγέλλει επίσης ότι κατά την παραμονή του στην περιοχή επιστρατεύτηκαν αστυνομικοί και πράκτορες της ΕΥΠ για τη στενή παρακολούθηση του ίδιου και των υπολοίπων που συμμετείχαν στην επίσκεψη.
Επιπλέον, φρόντισε να δώσει και τη δική του απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν είναι νόμιμο να αδειοδοτούνται μνημεία κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών: «…απλά λένε ψέματα! Τους διαψεύδει το συγκεκριμένο μαρμάρινο μνημείο που βρίσκεται μπροστά σας και όπως προανέφερα έχει ανεγερθεί νόμιμα. Αλλωστε, ούτε η Συμφωνία των Πρεσπών υποχρεώνει τους πολίτες να την εφαρμόζουν, ούτε τους απαγορεύει να αγωνίζονται εναντίον της. Επομένως, εάν έχουμε ακόμα δημοκρατία στη χώρα μας, θα πρέπει να μπορούμε να εκφραζόμαστε και εμείς που είμαστε εναντίον αυτής της συμφωνίας, και είμαστε η συντριπτική πλειονότητα, το 70%, όπως φάνηκε από τις δημοσκοπήσεις. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν είναι σωστό να απορρίπτουν τις αιτήσεις ανέγερσης για τέτοια μνημεία. (...) Μη μας κουνούν ορισμένοι το δάκτυλο και μας μιλούν για δημοκρατία και ελευθερία ενώ οι ίδιοι τους εμφορούνται από αντιλήψεις αντιδημοκρατικές που στόχο έχουν να περιορίσουν την ελευθερία μας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας