ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το μαρτύριο της σταγόνας βιώνουν κάτοικοι και παραθεριστές στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, φέτος χειρότερα από κάθε άλλη χρονιά, αφού για περισσότερες από δέκα μέρες η λειψυδρία πλήττει την περιοχή. Πώς όμως να μην υπάρχει πρόβλημα, όταν σε ένα χωριό που τον χειμώνα έχει 2.000 κατοίκους, το καλοκαίρι μετακομίζει η μισή Θεσσαλονίκη και χιλιάδες τουρίστες από το εξωτερικό;
Στην περίπτωση του Πευκοχωρίου δεν μιλάμε ακριβώς για τις συνέπειες του φαινομένου του υπερτουρισμού, αλλά κυρίως για τη λάθος διαχείριση και τις λάθος αναπτυξιακές στοχεύσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Διότι ωραία είναι (για τα ταμεία) να χτίζονται τετράστερες και πεντάστερες ξενοδοχειάρες στην περιοχή σου, καλά είναι να ξεφυτρώνουν βιλάρες με πισίνες και ατέλειωτους κήπους, ακόμη και οικισμοί ολόκληροι μόνο για θερινή χρήση, αλλά όλα αυτά πρέπει και να τα υποστηρίζεις. Αλλιώς, οφείλεις να εξηγήσεις γιατί το επέτρεψες, πού πήγαν τα έσοδα απ' όλα αυτά κι εν τέλει τι θα κάνεις με την επίλυση του προβλήματος!
Ασφαλώς δεν μιλάμε για κάτι που έχει προκύψει τώρα, με ευθύνη αποκλειστικά της σημερινής δημοτικής αρχής, αλλά για ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται δεκαετίες τώρα στον Δήμο Κασσάνδρας Χαλκιδικής, από αλήστου μνήμης εποχές, όταν «γαλάζιοι» αυτοδιοικητικοί ξόδευαν αμύθητα ποσά στα καζίνα… Ωστόσο, ένα ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει και σήμερα είναι το πώς ένας από τους πλουσιότερους δήμους της Χαλκιδικής, με τεράστια έσοδα από τον τουρισμό, αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα υποδομών. Μπορεί η νυν δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, να προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας με απαγορεύσεις στο πότισμα του γκαζόν και στο πλύσιμο των αυτοκινήτων, αλλά ούτε αυτό αποτελεί έργο υποδομής.
Σύμφωνα με την ίδια, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο δυτικό Πευκοχώρι όπου, όπως υποστηρίζει, «βρίσκονται οι βίλες και τα αγροτεμάχια, τα γκαζόν των οποίων ποτίζονται, με αποτέλεσμα να τραβούν πολύ νερό». Γι' αυτό έχουν ήδη βγει στον δρόμο οι επόπτες του δήμου προκειμένου να καταγράψουν τους παραβάτες. «Ποτίζουν γκαζόν και χωράφια κυρίως τα μεσάνυχτα που εμείς δεν μπορούμε να καταγράψουμε τις παραβάσεις. Μπορούμε όμως να καταγράψουμε τα καταπράσινα γκαζόν», λέει και αποδίδει την κύρια αιτία για την έλλειψη υδροδότησης σε μια μεγάλη βλάβη στο δίκτυο, η οποία πάντως αποκαταστάθηκε το βράδυ της Δευτέρας.
Παρά ταύτα, οι ποσότητες νερού στη δεξαμενή του Πευκοχωρίου έτσι κι αλλιώς δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες του θερινού πληθυσμού. Βλέπετε, η δεξαμενή έχει χωρητικότητα 350 κυβικά μέτρα νερό, ενώ οι ανάγκες το καλοκαίρι ξεπερνούν τα 400 κ.μ.
Μια κάποια λύση στο πρόβλημα βλέπει η δήμαρχος σε ένα πρόγραμμα για το οποίο ο Δήμος Κασσάνδρας έχει καταθέσει αίτημα ένταξης προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 70 εκατ. ευρώ. Ελπίζει, μάλιστα, ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και αφορά την ύδρευση και την άρδευση για τις περιοχές του Πευκοχωρίου, της Χανιώτης και του Πολύχρονου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια εγκατάσταση που θα μετατρέπει το νερό της αποχέτευσης σε νερό για άρδευση.
Ακόμη κι έτσι, όμως, ο δρόμος για την επίλυση του προβλήματος ύδρευσης στο Πευκοχώρι είναι μακρύς και το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχίσει αρκετά καλοκαίρια ακόμη να ταλαιπωρεί κατοίκους και επισκέπτες, σε μια περιοχή που αναπτύχθηκε εντελώς άναρχα και λανθασμένα, αποβλέποντας μόνο στα έσοδα από τον τουρισμό, αλλά όχι συνεκτιμώντας τις συνέπειες αυτής της «ανάπτυξης»…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας