Σε υπηρεσιακό φιάσκο μεγατόνων φαίνεται πως εξελίσσεται η υπόθεση της πυρκαγιάς στην Ύδρα για την οποία μόνοι κατηγορούμενοι είναι ο καπετάνιος και το πλήρωμα της θαλαμηγού «Περσεφόνη», ενώ οι επιβάτες έχουν ήδη επιστρέψει εδώ και ημέρες στις πατρίδες τους.
Την ώρα που χθες αποφασίστηκε η προφυλάκιση του καπετάνιου και του υποπλοίαρχου του πολυτελούς γιοτ, έρχονται στο φως νέα στοιχεία που δείχνουν σοβαρές δυσλειτουργίες από τις αρμόδιες αρχές.
Η εισαγγελία Πειραιά, έξι ημέρες μετά το συμβάν και την πυρκαγιά που έκαψε σημαντική δασική έκταση, έδωσε εντολή στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. να πραγματοποιήσει έρευνα για τυχόν παραλείψεις τόσο του Λιμενικού όσο και της Πυροσβεστικής.
Στο μικροσκόπιο των «Αδιάφθορων» θα βρεθεί, φυσικά, και η απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι επιβάτες της θαλαμηγού, οι οποίοι φέρονται να εξετάστηκαν… προφορικά και στη συνέχεια να αποχώρησαν ανενόχλητοι από την χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους επιβάτες συγκαταλέγονται άτομα της ολιγαρχικής ελίτ του Καζακστάν με στενές σχέσεις με κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας, αλλά και εμπλοκή σε σκιώδεις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Αποκάλυψη φωτιά φέρνει ανατροπές
Κι ενώ τις τελευταίες ημέρες είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν πληροφορίες πως εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο τα βεγγαλικά να μην εκτοξεύθηκαν από τη θαλαμηγό, αλλά να πυροδοτήθηκαν από την παραλία, κάτι που θα έβαζε στο κέντρο της έρευνας τους επιφανείς επιβάτες από το Καζακστάν μια νέα αποκάλυψη – βόμβα έρχεται να ταράξει τα νερά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr, στο πλαίσιο της δεύτερης συμπληρωματικής αυτοψίας που είχε ζητήσει η ανακρίτρια, εντοπίστηκαν υπολείμματα από τουλάχιστον 15 κροτίδες στην παραλία της Ύδρας, στον χώρο όπου εκδηλώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά.
Το εύρημα αυτό δίνει νέες διαστάσεις στην υπόθεση και επιβεβαιώνει τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι έχουν πει ότι άκουσαν πολλούς κρότους, αλλά δεν είδαν πυροτεχνήματα.
Επιπροσθέτως χθεσινό ρεπορτάζ της ΕΡΤ ανέφερε ότι στην παραλία βρέθηκε ένα μπουκαλάκι νερό κι έτσι ξεκίνησαν εκ νέου έρευνες στην ακτή, καθώς αυτό υποδήλωνε την παρουσία ατόμων στο σημείο.
Εκείνο, φυσικά, που θα πρέπει να εξεταστεί είναι εάν αυτό σημαίνει άμεση εμπλοκή των επιβατών της θαλαμηγού, οι οποίοι, πάντως, είναι εκτός Ελλάδας και… αγνοούνται. Επίσης το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι το γιατί τα υπολείμματα αυτά δεν είχαν εντοπιστεί στο πλαίσιο της πρώτης έρευνας της Πυροσβεστικής.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως έγινε γνωστό και χθες, ότι από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. δεν έγινε καν έρευνα ή κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων των επιβαινόντων της «Περσεφόνης», καθώς θα μπορούσε σε αυτά να υπάρχει υλικό από καταγραφή της φωτιάς ή της εκτόξευσης βεγγαλικών/πυροδότησης κροτίδων.
Δύο προφυλακίσεις
Μετά από τις μαραθώνιες απολογίες τους και με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα έντεκα μέλη του πληρώματος αφέθηκαν ελεύθερα με εγγυοδοσία, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υπό τον όρο εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
Σύμφωνα με τους συνηγόρους, σε επτά μέλη του πληρώματος επιβλήθηκε ποσό εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ και στα άλλα τέσσερα 20.000 ευρώ. Για την υπόθεση έχουν συλλεχθεί από το λιμεναρχείο Ύδρας όλα τα στοιχεία των σκαφών που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή με περιπολία από πλωτό του Λιμενικού, καθώς μαρτυρίες από άλλο σκάφος σε παρακείμενο όρμο φέρεται να έχουν καταγγείλει ότι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έπεσαν πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο καπετάνιος υποστήριξε ότι δεν έφυγαν βεγγαλικά από τη θαλαμηγό και ότι στον έλεγχο που έγινε από το Λιμενικό όλες οι ναυτικές φωτοβολίδες ήταν άθικτες στη θέση τους, ενώ ο ίδιος ενημέρωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει.
Δεν αγγίζει το θέμα η κυβέρνηση
Μέχρι στιγμής το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιλέξει να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από το θέμα, καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο βλέπουν πως η κριτική και οι αντιδράσεις αρχίζουν να... πλησιάζουν προς αρμόδιους υπουργούς και στελέχη.
Στο πλαίσιο αυτό ο Παύλος Μαρινάκης, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επανέλαβε τη γραμμή των τελευταίων ημερών πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να σχολιάσει μια υπό διερεύνηση υπόθεση.
«Δεν μπορώ να σχολιάσω μία υπό διερεύνηση υπόθεση. Αυτό που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση ως προς την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, το έχει κάνει. Περιμένουμε τις αρμόδιες αρχές, τη Δικαιοσύνη να κάνουν τα δέοντα. Υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Δεν μπορώ να ξέρω λεπτομέρειες της υπόθεσης, ούτε να παρέμβουμε, ούτε να σχολιάσουμε, ούτε να ασκήσουμε κριτική» είπε χαρακτηριστικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας