Κάτι «βρομάει» στις αναθέσεις εργολαβιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, και ειδικά αυτές που αφορούν τον τομέα καθαριότητας.
Η ιστορία έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον, με ορατές ήδη τις πολιτικές διαστάσεις στο εσωτερικό της παράταξης Μπουτάρη, στελέχη της οποίας ψιθυρίζουν φόβους για επανάληψη «πρακτικών Παπαγεωργόπουλου», ενώ σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζητούν ήδη εισαγγελική παρέμβαση.
Η υπόθεση σοβεί εδώ και αρκετούς μήνες και «έσκασε», όταν τα σχόλια που κυκλοφορούσαν για «περίεργες εργολαβίες» της υπηρεσίας καθαριότητας έγιναν στοιχεία, αφού η πάρεδρος δεν ενέκρινε τον Ιούνιο τρεις πράξεις πληρωμής σε μια εταιρεία που είχε αναλάβει επισκευές κάδων και οχημάτων.
1. Με μια κίνηση μάλιστα που δεν συνηθίζεται, η πάρεδρος συνόδευσε την άρνησή της με αιτιολόγηση –για τιμολόγια περί τις 30.000 ευρώ σε σύνολο ανάθεσης περί τις 200.000-, αφού διαπίστωσε ότι η ανάδοχος δεν είχε... άδεια: «[...] Δεν προσκομίστηκε ούτε κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού ούτε και κατά την εκτέλεση της σύμβασης το σώμα της άδειας λειτουργίας του αναδόχου [...], προσκόμισε υπεύθυνη δήλωση κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού με τα στοιχεία της άδειας που κατέχει αντί της ίδιας της άδειας, ενώ από τη διακήρυξη προβλέπεται επί ποινή αποκλεισμού η κατάθεση της άδειας».
Σημείωνε μάλιστα ότι «[...] η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού μία μέρα μετά [...] απέρριψε τη διαγωνιζόμενη εταιρεία ΙΝΤΕΧ (άλλη εταιρεία σε άλλο διαγωνισμό), με τη δικαιολογία -μεταξύ άλλων- ότι δεν προσκόμισε άδεια λειτουργίας εγκαταστάσεων».
2. Η πάρεδρος σημειώνει ακόμη ότι ούτε η παραλαβή εργασιών σύμβασης έγινε σύμφωνα με τον διαγωνισμό, αφού «[...] κατά την παραλαβή των κάδων δεν υπάρχουν τα ακριβή στοιχεία για τον αριθμό σειράς επισκευής», οπότε δεν διαπιστωνόταν η ανά κάδο εργασία και δεν υπήρχε εγγύηση καλής λειτουργίας.
Η πάρεδρος έγινε και λίγο... ντετέκτιβ, αφού ερεύνησε το θέμα περαιτέρω, όταν έλαβε μια πρώτη απάντηση από τον δήμο, και διαπίστωσε αυτό που η Υπηρεσία Προκηρύξεων διαγωνισμών δεν γνώριζε: ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είχε άδεια από το... 2009 (και μάλιστα, στο διάστημα αυτό είχε αναλάβει κι άλλες εργολαβίες άγνωστου μέχρι στιγμής ποσού)!
Με καθυστέρηση
Το θέμα, που –αρχικά και παρά τις επισημάνσεις– ήταν γραφειοκρατικού χαρακτήρα, σύρθηκε κυριολεκτικά για τέσσερις μήνες από γραφείο σε γραφείο και κατέληξε αυτή την εβδομάδα σε παραίτηση –η οποία μάλιστα κατατέθηκε δύο φορές στον Γιάννη Μπουτάρη- της προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, Καλυψώς Γούλα, η οποία χθες αντικαταστάθηκε από τον αντιδήμαρχο Πέτρο Λεκάκη.
Η κ. Γούλα φυσικά δικαιολόγησε την παραίτησή της επικαλούμενη «φόρτο εργασίας», ωστόσο δύσκολα αποσυνδέεται η παραίτησή της από το γεγονός ότι την περασμένη Δευτέρα το θέμα ήρθε επισήμως στη δημοσιότητα από τον δημοτικό σύμβουλο Μάκη Κυριζίδη της παράταξης «Εντάξει» του Σταύρου Καλαφάτη.
Σύμφωνα με τον κ. Κυριζίδη, ενώ από τον Ιούνιο «υπήρχε διαρκής όχληση της διοίκησης στην Οικονομική Επιτροπή», όχι μόνο δεν έγινε τίποτα για τις δύο εργολαβίες των 400.000 ευρώ, αλλά ανατέθηκε και τρίτη, μεγαλύτερη, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ στον ίδιο εργολάβο, και μάλιστα με το αιτιολογικό ότι «ήταν αξιόπιστη και φερέγγυα εταιρεία».
Σε επίπεδο λεπτομερειών, κάποιοι στην παράταξη Μπουτάρη δεν ήταν διατεθειμένοι να βάλουν το κεφάλι τους στον τορβά κι έτσι πριν από δέκα μέρες ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, σε μια κίνηση που είχε ξενίσει, ζήτησε ακύρωση άλλου διαγωνισμού, στον οποίο η εταιρεία που δεν είχε άδεια, φαινόταν να παίρνει κι άλλο έργο 200.000 ευρώ, αυτή τη φορά όμως ως... υπεργολάβος.
Τα ερωτήματα, που άρχισαν να πολλαπλασιάζονται, τέθηκαν δημοσίως με την καταγγελία Κυριζίδη που σήμανε συναγερμό στη διοίκηση.
Ο δήμαρχος απαντώντας είχε πει ότι το θέμα θα πάει στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου. Παράλληλα βέβαια «πάγωνε» η ανάθεση για το ένα εκατομμύριο.
«Διαβολική σύμπτωση»
«Θα πρέπει να αναζητηθούν διοικητικές, πολιτικές και ποινικές ευθύνες», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κυριζίδης, σημειώνοντας ότι περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας «σύντομα, για να καταλογιστούν ευθύνες σε όποιον τις έχει».
«Υπάρχει διαβολική σύμπτωση τα θέματα να αφορούν τον ίδιο ανάδοχο», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς.
Αναφέρει μάλιστα ότι «γίνεται εσωτερική διερεύνηση και εγώ έστειλα παραγγελία στον διευθυντή καθαριότητας να υποβληθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, να διερευνηθεί το προηγούμενο στάδιο και να επανελεγχθεί».
Ο ίδιος λέει ακόμη: «Δεν έχω διαβάσει ενδελεχώς τις παρατηρήσεις της παρέδρου, αλλά η προκήρυξη των διαγωνισμών γίνεται με ευθύνη της Επιτροπής Διαγωνισμών που είναι αυτοτελές όργανο, γι' αυτό έχω ζητήσει και την άποψη της νομικής υπηρεσίας του δήμου».
Και πριν από το 2012
Είναι γνωστό ότι η αντιδημαρχία καθαριότητας έχει φόρτο εργασίας, αλλά αυτό δεν αρκεί για να εξηγηθεί η ολιγωρία στην ανάγνωση του αιτιολογικού των ακυρώσεων πληρωμών από την πάρεδρο, σε μια υπόθεση που αφορά διαχείριση δημόσιου χρήματος και κρατάει από τον Ιούνιο.
Πάντως, μένει προς διερεύνηση και το σχόλιό του «τον εργολάβο αυτόν τον βρήκα το 2012 στον δήμο και στην αντιδημαρχία καθαριότητας, δεν τον έφερα εγώ στον δήμο».
Μια απλή ανάκληση μνήμης πριν από το 2012 δεν θυμίζει και πολύ ευχάριστα πράγματα, καθώς επικεφαλής ήταν άλλος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μπουτάρη, που πέρασε από αρκετές αντιδημαρχίες, πριν παραιτηθεί εξαιτίας της δικαστικής εμπλοκής του σε άλλη υπόθεση.
Μάλιστα, πριν από το 2012 η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης θεωρούνταν ήδη η πιο ταραχώδης, καθώς από τότε διατυπώνονταν δημοσίως καταγγελίες ότι «η συντήρηση και επισκευή οχημάτων, κάδων κ.λπ. κοστίζει παραπάνω από το να τα αγοράσουμε καινούργια».
Ο Γιάννης Μπουτάρης τα γνωρίζει όλα αυτά, γι' αυτό άλλωστε συγκάλεσε και ειδική ενημερωτική σύσκεψη των δημοτικών του συμβούλων, που είναι μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.
Το τι θα κάνει, θα φανεί τις επόμενες μέρες, ενώ και από το αριστερό κομμάτι της αντιπολίτευσης πέφτουν τα πρώτα τροχιοδεικτικά, με τον σύμβουλο Γιώργο Αβαρλή να δηλώνει:
«Δεν παίζουμε με το δημόσιο χρήμα. Οχι απλώς θέλουν έλεγχο όλες οι συμβάσεις, αλλά να κινηθεί τώρα ο εισαγγελέας και να ερευνήσει όλη την υπόθεση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας