Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
καιρός - καύσωνας
«Καμίνι» η χώρα αυτή τη βδομάδα | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Ψήνεται» η χώρα: Πού θα ξεπεράσει τους 40 ο υδράργυρος UPD

Επικαιροποιημένο δελτίο για θερμοκρασίες που θα φτάσουν έως και τους 43 βαθμούς • Τι αποφάσισε ο Δήμος Αθηναίων για την εκπαίδευση • Μέτρα προστασίας ζητούν τα εργατοϋπαλληλικά κέντρα.

Σε πολύ θερμό κλοιό η χώρα μέχρι και την Παρασκευή με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδίδει επικαιροποιημένο δελτίο προειδοποιώντας για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές.

Το κύμα καύσωνα θα κορυφωθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ από την Παρασκευή θα αρχίσει η αποκλιμάκωση. Το Σαββατοκύριακο αναμένουμε πτώση στον υδράργυρο έως και οκτώ βαθμούς.

Η επικαιροποιημένη πρόβλεψη αναφέρει

1. Την Τρίτη (11-6-2024) η θερμοκρασία θα φθάσει:

  • Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 38 βαθμούς Κελσίου.
     
  • Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
     
  • Στην ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
     
  • Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς, τοπικά στα Δωδεκάνησα τους 37 με 38 βαθμούς και στο εσωτερικό της Κρήτης τους 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Τετάρτη (12-6-2024) και την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους.

  • Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά την Τετάρτη τους 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.
     
  • Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς και στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
     
  • Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
     
  • Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στην Κρήτη θα φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
     
  • Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς και την Πέμπτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

3. Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

  • Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.
     
  • Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς.
     
  • Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς και θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

Κανονικά οι Πανελλαδικές, τι θα γίνει με τα σχολεία

Η ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας αναφέρει ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά, ωστόσο αρκετά σχολεία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα παραμείνουν κλειστά.

Με απόφαση του Δήμου Αθηναίων αποφασίστηκε το κλείσιμο όλων των μονάδων της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την Τετάρτη 12 Ιουνίου και την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός του Δήμου Αθηναίων, για την Τετάρτη 12 Ιουνίου και την Πέμπτη 13 Ιουνίου, ενόψει του επικείμενου καύσωνα.

Η κατάσταση για την Παρασκευή 14 Ιουνίου θα επανεκτιμηθεί την Πέμπτη ανάλογα με το δελτίο επικινδυνότητας».

Να σημειωθεί ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι απόφαση του Δήμου και όχι του υπουργείου Παιδείας, καθώς αυτός είναι υπεύθυνος για τα σχολικά κτίρια. Μέχρι στιγμής δεκάδες Δήμοι έχουν πάρει απόφαση για να κρατήσουν τα σχολεία κλειστά.

Λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών την Τετάρτη 12/6 και την Πέμπτη 13/6, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Αθηναίων θα λειτουργήσουν από τις 7 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

  • Στο Άγιο Δημήτριο, με απόφαση του Δημάρχου Αγίου Δημητρίου, Στέλιου Μαμαλάκη, δεν θα λειτουργήσουν, Τετάρτη και Πέμπτη, τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία. Οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς διαθέτουν κλιματιζόμενες αίθουσες. Συστήνεται ωστόσο, στους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Επίσης, όσον αφορά τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το τέλος της σχολικής χρονιάς, από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, προτείνεται να επανεξετάσουν την τέλεση τους, υπό το πρίσμα των συνθηκών καύσωνα που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα σε παιδιά και γονείς. Αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων την  Παρασκευή 14/6, θα γίνει εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης και θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση την Πέμπτη 13/6.
  • Στον Πειραιά, με απόφαση του Δημάρχου Γιάννη Μώραλη, αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία όλων των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία εντός του Δήμου Πειραιά), καθώς και τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης:  Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πειραιά και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Άνοιξη, αύριο Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 μετά τις 13:15 (δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα τμήματα). Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024,  όλες οι παραπάνω σχολικές μονάδες δεν θα λειτουργήσουν καθόλου, συμπεριλαμβανομένων και των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Πειραιά.
  • Στη Χαλκίδα, αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων, Ειδικού Νηπιαγωγείου και Ειδικού Δημοτικού), από αύριο Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024.
     
  • Στον Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, κλειστά θα είναι επίσης τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και ο παιδικός σταθμός, για τρεις μέρες. 
     
  • Και στην Ερέτρια, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας όλων των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών και των Παιδικών Σταθμών της περιοχής από την Τρίτη 11 Ιουνίου μέχρι την Πέμπτη 13 Ιουνίου.
     
  • Στα Μετέωρα, ο δήμαρχος αποφάσισε τη μείωση του ωραρίου σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία για τις τρεις δύσκολες μέρες, αυστηρά μέχρι τις 11:30. Μετά, τα σχολεία θα κλείνουν.
     
  • Στην Κόρινθο, ο δήμος αποφάσισε ότι δε θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία αύριο Τρίτη 11 Ιουνίου.

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων ζητά το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα, που πλήττει από σήμερα τη χώρα και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με ακόμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες, ζητά το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, όπως:

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών, όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κλπ). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου, χωρίς καμία περικοπή.
     
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κλπ). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
     
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, την ένταση εργασίας και τη χρησιμοποιούμενη στολή εργασίας–ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
     
  • Περιορισμός βαριών εργασιών, όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
     
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
     
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
     
  • Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό. Σύμφωνα με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά, πολλές φορές, η εργοδοσία, για να αποφύγει το κόστος της εγκατάστασης κλιματιστικών, προφασίζεται ότι η λειτουργία τους δεν είναι συμβατή με την παραγωγική διαδικασία.
     
  • Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα, όσο το δυνατόν, πιο κοντά στην πηγή τους.
     
  • Για τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμα και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κλπ).
     
  • Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών κλπ), θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης».

«Για όλα τα παραπάνω, να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά και ζητά να υπάρχει ουσιαστική εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από τον γιατρό εργασίας και τον τεχνικό ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τα σωματεία μέλη του να πάρουν πρωτοβουλίες να μην αφήσουν ανεξέλεγκτη την εργοδοσία, καθώς και τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέματα της υγείας τους.

«Να απευθύνονται στα σωματεία τους και στο ΕΚΠ και να επιβάλουμε με τη δράση μας μέτρα προστασίας της υγείας» τονίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Ψήνεται» η χώρα: Πού θα ξεπεράσει τους 40 ο υδράργυρος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας