Σε συνολικά 8 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. έπειτα από τις συντονισμένες επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων που πραγματοποιήθηκαν το πρωί στα Εξάρχεια και τον Αγιο Παντελεήμονα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται για άτομα που βρίσκονταν εντός των καταλήψεων αλλά για αλληλέγγυους που έφτασαν αφού πληροφορήθηκαν για τις αστυνομικές επιχειρήσεις και λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Η επιχείρηση υλοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής με τη συνδρομή δυνάμεων των ΜΑΤ και των ΟΠΚΕ.
Για άλλη μια φορά τα ευρήματα από τις καταλήψεις χαρακτηρίζονται φτωχά, παρά τα «εντυπωσιακά» βίντεο που κυκλοφόρησαν, αφού η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία πανό, 28 ξύλινα κοντάρια, 8 αντιασφυξιογόνες μάσκες, 9 κράνη, 11 τεμάχια υφάσματος, μπλούζα και γάντι.
Παράλληλα, συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ διαπίστωσε ρευματοκλοπή στην κατάληψη στον Αγιο Παντελεήμονα. Η επιχείρηση αφορούσε το κοινωνικό κέντρο «Ζιζάνια». Από το 2021 λειτουργούσε ως χώρος διδασκαλίας ελληνικών σε μετανάστες, λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη και παρείχε φαγητό και ρούχα σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.
Οσον αφορά την «κινηματογραφική» επιχείρηση στα Εξάρχεια, κάτοικος της περιοχής καταγγέλλει ότι στην ουσία δεν επρόκειτο για κάποια κατάληψη, αλλά για την εκκένωση ενός ημι-υπόγειου χώρου πολυκατοικίας στον οποίο είχε βρει καταφύγιο τοξικοεξαρτημένη που απεβίωσε πρόσφατα. Μάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να είχε ενημερωθεί για τον θάνατό της από κατοίκους της περιοχής, άρα πιθανότατα ήταν ήδη γνωστό ότι ο συγκεκριμένος χώρος παραμένει εγκαταλελειμμένος και ακατοίκητος.
Υπενθυμίζουμε ότι την Τρίτη, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε επιχείρηση-σκούπα στην περιοχή των Πατησίων, πραγματοποιώντας ελέγχους αλλοδαπών για την κατοχή νομιμοποιητικών εγγράφων.
Επίσης, τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε άλλη μία επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης στη Θεσσαλονίκη, στο στέκι «Primavera» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Γι’ αυτήν την τελευταία έβγαλε ανακοίνωση η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ ΠΑΜΑΚ, που μιλά για «μετατροπή του χώρου του πανεπιστημίου για άλλη μια φορά μέσα στη φετινή χρονιά σε επικοινωνιακό εργαστήρι για εκλογικές και σκληρά αντιδραστικές κυβερνητικές σκοπιμότητες.
Εντάσσεται σε μία καθολική και συντονισμένη κίνηση προκειμένου να κλείσουν φοιτητικά στέκια και ελεύθεροι χώροι μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά και εκτός πανεπιστημίων, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στην ακίνητη περιουσία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».
Η Πρωτοβουλία αποδίδει αυτές τις επιχειρήσεις στο σχέδιο αξιοποίησης για κερδοσκοπικούς λόγους των πανεπιστημιακών χώρων και υπενθυμίζει τα απανωτά κρούσματα κρατικής καταστολής στα ΑΕΙ το τελευταίο διάστημα, «όλα αυτά σε μία παγκόσμια συγκυρία όπου το φοιτητικό κίνημα και οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι θα έπρεπε να είμαστε ενεργοί και ενταγμένοι στο διεθνές αντιπολεμικό κίνημα για την υπεράσπιση του δικαιώματος των Παλαιστινίων στη ίδια τους τη ζωή».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας