Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Εποχικοί πυροσβέστες με πανό έξω από το υπουργείο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Εποχικοί πυροσβέστες με πανό έξω από το υπουργείο
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 17 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Βάλτε ένα τέλος στους πυροσβέστες πολλών ταχυτήτων

Διεκδικούν ομογενοποίηση του προσωπικού και κάλυψη των 3.500 κενών που υπάρχουν στο Σώμα ● «Δεν ζητάμε να μπούμε από το παράθυρο. Ζητάμε να βγει προκήρυξη και να μοριοδοτηθεί η επαγγελματική μας εμπειρία χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΑΣΣΥΠ Θάνος Ψαρόπουλος

Να σταματήσει η ύπαρξη πυροσβεστών πολλών ταχυτήτων και να καλυφθούν τα περισσότερα από 3.500 κενά που παραμένουν στην Πυροσβεστική ζήτησαν χθες 17 σωματεία Πυροσβεστών από όλη τη χώρα, που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Εδώ και καιρό οι συνδικαλιστές της Πυροσβεστικής ζητούν συνάντηση με τον Βασίλη Κικίλια, κάτι που δεν έγινε εφικτό ούτε χθες, με αντιπροσωπεία τους να παραδίδει προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ψήφισμα με τα αιτήματά τους αλλά και πρόταση νόμου για την ομογενοποίηση του προσωπικού της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τον Θάνο Ψαρόπουλο, πρόεδρο του Πανελληνίου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑΣΣΥΠ), ήταν μία πρωτοφανής κινητοποίηση στα συνδικαλιστικά χρονικά της Πυροσβεστικής, με σωματεία από όλη την Ελλάδα και όλες τις κατηγορίες πυροσβεστών. «Ζητάμε την άμεση αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών με έναν νόμο που είναι ήδη έτοιμος. Δεν ζητάμε να μπούμε από το παράθυρο. Ζητάμε να βγει προκήρυξη και να μοριοδοτηθεί η επαγγελματική μας εμπειρία χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς», δήλωσε στην «Εφ.Συν.».

Οι εποχικοί πυροσβέστες φώναζαν συνθήματα όπως το «Οι καταστροφές δεν είναι εποχικές, ήρθε η ώρα να βγάλουμε τα μπεζ» (σ.σ. από τη στολή τους) αλλά και το «Στο πλάι σου πολίτη όταν με χρειαστείς, ενίσχυση του Σώματος της Πυροσβεστικής». Στους παρευρισκόμενους και τους δημοσιογράφους μοίραζαν μελέτη και νομοτεχνική πρόταση που έχουν επεξεργαστεί τα σωματεία τους. Συνοπτικά προτείνουν να μειωθούν τα όρια ηλικίας κατά 5 έτη, προστίθενται διαδικασίες προς απόδειξη της καταλληλότητας-σωματικής ικανότητας, καθίστανται δυνατές οι μεταθέσεις και ομογενοποιούνται-εξισορροπούνται οι κατηγορίες των πυροσβεστών.

Οι συνδικαλιστές της Πυροσβεστικής εκτιμούν ότι με αυτή τη νομοθετική πρόταση-τροποποίηση του νομικού πλαισίου (ν. 3938) μπορεί να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Σώματος και να καλυφθούν τα χιλιάδες εδώ και χρόνια κενά σε οργανικές θέσεις. Παράλληλα, δεν έλειψε και η κριτική για το νέο δόγμα δασοπυρόσβεσης που έρχεται με ανεπαρκή υλικοτεχνικά μέσα, ακόμα και έλλειψη οδηγών.

Τα όρια ηλικίας

Απίστευτη κι όμως αληθινή η περίπτωση πυροσβέστη... 74 ετών για την οποία μας μίλησε ο Νίκος Κατσίκης, γενικός γραμματέας του Πανελλαδικού Σωματείου Πενταετούς Υποχρέωσης & Συμβασιούχων Πυροσβεστών. Για τον λόγο αυτό ζήτησε την ομογενοποίηση του Σώματος και τη μεταβολή των ορίων ηλικίας και συνταξιοδότησης.

Οπως είπε ακόμη στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Πετρογιαννάκης, αντιπρόεδρος του σωματείου συμβασιούχων Πυροσβεστών Ελλάδας, πρέπει να αξιοποιηθεί η εμπειρία πυροσβεστών, όπως των πενταετούς θητείας, για να ενισχυθεί ουσιαστικά το Σώμα: «Βασικό μας αίτημα είναι η αξιοποίησή μας από εποχικοί σε μόνιμοι. Εφόσον οι ίδιοι οι αρμόδιοι λένε ότι με την κλιματική αλλαγή οι ανάγκες δεν είναι εποχικές.

Εχουμε και την εκπαίδευση και την ικανότητα και την εμπειρία να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε εφόσον οι ανάγκες είναι για όλο τον χρόνο».

Παρούσα στη διαμαρτυρία και η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Στο πλευρό των πυροσβεστών βρέθηκε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Πουλάς. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε διαχρονικά υπέρ των αιτημάτων των πυροσβεστών, οι οποίοι εργάζονται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες και επίπονες συνθήκες, στερούμενοι στοιχειώδη δικαιώματα: «Ολόκληρη η κοινωνία είναι μαζί τους και η μόνη που δεν είναι μαζί τους είναι η κυβέρνηση. Καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει στάση, να αφήσει την αλαζονεία, να αφήσει τη συμπεριφορά Μαρίας Αντουανέτας που δεν δέχεται να δει τους πυροσβέστες και τους αποπέμπει και να δεχθεί τα αιτήματά τους», τόνισε μεταξύ άλλων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Βάλτε ένα τέλος στους πυροσβέστες πολλών ταχυτήτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας