Μια σημαντική επιστημονική και πολιτική εκδήλωση σε μια καίρια χρονική συγκυρία, ανοιχτή στους φοιτητές και σε όλο τον κόσμο, πραγματοποιείται την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα (18.00) στο αμφιθέατρο Α008 του κτιρίου Αβέρωφ της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. H συζήτηση, πολεοδομικού -και όχι μόνο- ενδιαφέροντος, έχει τίτλο «Αποκρυπτογραφώντας τη χωρική διάσταση της ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη» και δείχνει πως μπορεί πραγματικά το ανοιχτό δημόσιο Πανεπιστήμιο να αποτελέσει έναν χώρο ανταλλαγής ιδεών, τεχνογνωσίας και πολιτικής παρέμβασης.
Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές της Αριστερής Κίνησης Εργαζομένων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ), εν μέσω των εξελισσόμενων πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ τους τελευταίους επτά μήνες στη Γάζα, καθώς και της συνεχιζόμενης και δομικής βίας και καταπίεσης των Παλαιστινίων λόγω της ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Οχθη, «η ανάδειξη της χωρικής διάστασης είναι κεντρική για την κατανόηση των πολλαπλών επιπέδων του ισραηλινού εποικιστικού εγχειρήματος στο σύνολό του.
Από την κατασκευή και εξάπλωση των παράνομων εποικισμών, την καταστροφή και τον έλεγχο των (διαχωρισμένων) υποδομών, την επιβολή περιορισμών στη μετακίνηση, μέχρι τον κατακερματισμό και την υφαρπαγή της παλαιστινιακής γης, οι πολιτικές για τον χώρο είναι θεμελιώδεις για τη διατήρηση και διαιώνιση των αποικιοκρατικών δομών εξουσίας και κυριαρχίας».
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τόσο μαρτυρίες όσο και μελέτες περίπτωσης και ευρύτερες παρεμβάσεις ώστε «να αναδειχθούν ο βαθιά πολιτικός χαρακτήρα των υποδομών και οι τρόποι με τους οποίους ο πολεοδομικός σχεδιασμός συντελεί στην καταπίεση των Παλαιστινίων, ενώνοντας τη φωνή μας με το παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και τη δίκαιη απαίτηση για άμεση κατάπαυση του πυρός».
Ξεχωριστή σημασία θα έχει η παρουσία στην εκδήλωση του Παλαιστίνιου αρχιτέκτονα και εικαστικού καλλιτέχνη Μπενζί Μπογιατζιάν, ο οποίος σπούδασε αρχιτεκτονική στη Γαλλία (L’Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Paris La Villette) και διδάσκει στο Arab American University στη Ραμάλα. Η εισήγησή του με τίτλο «Η μυθική τοπογραφία της κατοχής στη Νότια Ιερουσαλήμ» εκκινεί από την παρουσίαση σειράς έργων τέχνης της τελευταίας δεκαετίας που εστιάζουν στη συγκεκριμένη περιοχή, «τα οποία ιχνηλατούν την εντροπία του “παραδοσιακού” παλαιστινιακού τοπίου και τον μετασχηματισμό του διά του κατακερματισμού του σε υπολειμματικά θραύσματα».
Οπως λέει ο ίδιος, «η παρουσίαση φωτίζει διαφορετικές χωρικές κλίμακες, προκειμένου να καταδείξει τους πολλούς τρόπους με τους οποίους υλοποιείται η καταπίεση μέσω εργαλείων του χωρικού σχεδιασμού». Από την πλευρά της η Αλκηστη Πρέπη, αρχιτεκτόνισσα-πολεοδόμος, δρ Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, θα παρουσιάσει τμήμα της διδακτορικής διατριβής, σε μια εισήγηση με τίτλο «Χαρτογραφώντας το γεωπολιτικό τοπίο: η χωρική κυριαρχία του Ισραήλ στην Παλαιστίνη».
Η εισήγηση στοχεύει στο να υπογραμμίσει τον κομβικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει και διαδραματίζουν η υφαρπαγή και ο έλεγχος της γης στο ισραηλινό εποικιστικό εγχείρημα. Στη λογική αυτή, όπως αναφέρει η Αλ. Πρέπη, «επιχειρείται η ανάδειξη της σημασίας του χώρου για την υλική και συμβολική επιβολή και κυριαρχία του Ισραήλ στην κατεχόμενη παλαιστινιακή γη, τόσο μέσα από τα δίκτυα των υποδομών που το ίδιο κατασκευάζει όσο και μέσα από το συγκεκριμένο είδος ανάπτυξης που έχουν επιβάλει, τις τελευταίες δεκαετίες, οι Συμφωνίες του Οσλο.
Τέλος, ο αρχιτέκτονας Γιώργος Κιούσης θα παρουσιάσει επικαιροποιημένη σύνοψη της ερευνητικής εργασίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών για την «παράμετρο του χώρου στον σύγχρονο πόλεμο: στρατηγικές του Ισραήλ στην Παλαιστίνη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας