Δήμαρχοι, εκπρόσωποι εργαζομένων και επιστημονικών φορέων, ενεργειακές κοινότητες και περιβαλλοντικές οργανώσεις εξαπέλυσαν χθες ομαδικά πυρά κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που οδηγεί, μεταξύ άλλων, στην απόσυρση του κράτους από τις αρμοδιότητές του για τη διαχείριση των υδάτων και των δασών.
Η δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας (ΟΔΥΘ) που θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδάτων της Θεσσαλίας με στόχο να γίνει πιλότος για όλες τις περιφέρειες της χώρας κυριάρχησε στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου όπου γίνεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου προκειμένου αυτό να ψηφιστεί πριν από το τέλος της εβδομάδας από την Ολομέλεια της Βουλής. Χθες έγινε η ακρόαση συνολικά 35 φορέων. Σχολιάζοντας τις διατάξεις για τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, καταγράφηκαν τα εξής:
● Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, επανέλαβε το αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι προέκυψε από μια πρόχειρη διαδικασία χωρίς διαβούλευση και παράλληλα με το «μάστερ πλαν» που έχει καταθέσει στα αγγλικά η ολλανδική εταιρεία HVA. Τόνισε όμως ότι στην Ολλανδία, ο αρμόδιος για τη διαχείριση των υδάτων οργανισμός είναι δημόσιος και αναρωτήθηκε γιατί δεν προέβλεψε το ίδιο η HVA για τον ΟΔΥΘ αλλά προτείνει κάτι που εφαρμόζεται στη Βόρεια Αφρική.
● Ο α’ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γρηγόρης Κωνσταντέλλος διαφώνησε ξεκάθαρα για την απαλλαγή του ΟΔΥΘ από την καταβολή δημοτικών, κοινοτικών και υπέρ τρίτων τελών, ενώ ο ίδιος θα εισπράττει από τους πάντες.
● Το γεγονός ότι ο ΟΔΥΘ θα είναι ταυτόχρονα Διαχειριστική Αρχή αλλά και πάροχος του νερού άρδευσης (αντίθετα με ό,τι κάνει η κυβέρνηση σε πλήθος άλλων τομέων) τόνισε ο ταμίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπόκαρης, ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Νίκος Κακκαβάς ενημέρωσε πως ο αντίστοιχος οργανισμός στο Ισραήλ είναι απόλυτα δημόσιος.
•Εξαιρετικά επικριτική ήταν η εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, Θεοδότα Νάντσου, που χαρακτήρισε την ολλανδική μελέτη ως «πολύ χαμηλού επιπέδου προπτυχιακών σπουδών εξαμήνου». Μάλιστα, η κ. Νάντσου διέκοψε την ομιλία της καταγγέλλοντας τον υπουργό ΠΕΝ Θ. Σκυλακάκη για «αγένεια».
Σε σχόλιό της στα κοινωνικά δίκτυα, αργότερα, ανέφερε ότι ο κ. Σκυλακάκης αντιμετώπισε εκείνη και γενικότερα τους φορείς «με φοβερή υπεροψία και χειρονομίες κοροϊδίας» και ότι μετά από χρόνια σε ακροάσεις εξωκοινοβουλευτικών φορέων «δεν έχω συναντήσει τόσο χαμηλού επιπέδου και επιθετική συμπεριφορά υπουργού». (Σε διπλανό ρεπορτάζ, αναλυτικότερα οι θέσεις των περιβαλλοντικών φορέων για τον ΟΔΥΘ).
● Το θέμα της άνισης αντιμετώπισης των δημόσιων υπαλλήλων που θα μεταφερθούν στον ΟΔΥΘ αλλά οι συμβάσεις τους θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου έθεσαν πολλοί ομιλητές. Ο διευθυντής του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων και Στραγγιστικών Εργων (ΓΟΕΒ-ΣΕ) Θεσσαλίας, Γεώργιος Βαρδούλης, και ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Ταουσάνης Λάρισας, Αχιλλέας Σταυροθεόδωρος, μίλησαν για «υπαλλήλους δύο κατηγοριών από πλευράς μισθού, επιδομάτων και προνομίων», συγκρίνοντας εκείνους των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ με εκείνους της Περιφέρειας.
● Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Πέτρος Σκαμπούρος, διαφώνησε με τη σύσταση του ενιαίου φορέα με τη μορφή Α.Ε. και προανήγγειλε ότι ο σύλλογος θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα κατά του ΟΔΥΘ. Αντισυνταγματική χαρακτήρισε τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου η υπάλληλος της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, Σοφία Μπακοπούλου, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων, Ευάγγελος Σπυρίδωνος, πρόβλεψε πλήθος προσφυγών.
● Από τους ελάχιστους που μίλησαν θετικά υπέρ του ΟΔΥΘ ήταν ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, ενώ και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπος Μπιλλίνης, δήλωσε «παρών», λέγοντας ότι το ακαδημαϊκό ίδρυμα βρίσκεται στην περιοχή και μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του ΟΔΥΘ όταν συσταθεί.
Για τα ύψη κτιρίων
Η εκ νέου αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης, που επίσης περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, φούντωσε τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στο ΤΕΕ και τους δημάρχους της χώρας. Μιλώντας αμέσως μετά τον α’ αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μεθοδευμένη απαξίωση των δήμων» επειδή οι Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) χάνουν κάθε αρμοδιότητα επί του θέματος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ εγκωμίασε το υπουργείο που προχωρά στην καταγραφή και τις κατεδαφίσεις.
Στη συνέχεια, όμως, ο κ. Στασινός χαρακτήρισε «σημαντικό λάθος» την αναφορά του κ. Κωνσταντέλλου, υποστηρίζοντας ότι είναι οι ίδιες οι ΥΔΟΜ που θέλουν να απαλλαγούν από την αρμοδιότητα. Προχωρώντας ακόμη ένα βήμα, ο κ. Στασινός αναφέρθηκε και στα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για τα ύψη των κτιρίων, λέγοντας ότι έχουν εκδηλωθεί «μεμονωμένες αντιδράσεις» και μάλιστα από «δήμους πλουσίων».
Ο κ. Κωνσταντέλλος, που είναι και δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ζήτησε να παρέμβει για να απαντήσει. Εκεί τόνισε ότι η διαφωνία των δημάρχων εκφράστηκε όχι από 4-5 δήμους αλλά με ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ, ενώ απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Στασινό είπε: «Γνωρίζω ότι μένει στην Κηφισιά, δεν ξέρω αν είναι πλούσιος, εγώ μένω στη Βούλα και δεν είμαι πλούσιος».
Για τα δάση
Τη διαφωνία με τις διατάξεις για τη διαχείριση των δασών από σχήματα με τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών εξέφρασαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων. Η Μαργαρίτα Γεωργιάδου, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), ζήτησε να αποσυρθούν από το νομοσχέδιο οι διατάξεις που αναθέτουν τη διαχείριση δίνοντας και επιδότηση σε υβριδικά συνεργατικά σχήματα με μεγάλους ξυλοβιομηχάνους, ενώ αντίστοιχα σχολίασαν οι Ν. Μπόκαρης και Νίκος Κακκαβάς.
Για τις ΑΠΕ
Διαμαρτυρίες εξέφρασαν εκπρόσωποι από ενεργειακές κοινότητες που δεν έχουν καταφέρει να εγκαταστήσουν παρά ελάχιστα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) επειδή η κυβέρνηση παραχωρεί συνεχώς χώρο και προτεραιότητα στους επενδυτές του χώρου. Ο β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, τόνισε ότι οι δήμοι της χώρας που καταναλώνουν πολλή ενέργεια, όχι για να βγάζουν κέρδη αλλά για να φωτίζουν δρόμους, να ζεσταίνουν σχολεία και να λειτουργούν βιολογικούς καθαρισμούς, θα έπρεπε να έχουν χώρο για τις δικές τους ενεργειακές κοινότητες. Ομως ο Δήμος Αγρινίου που έχει κάνει τις σχετικές προετοιμασίες περιμένει εδώ και δύο χρόνια να πάρει τις σχετικές εγκρίσεις, όπως είπε.
Ο πρόεδρος της Μινώα Ενεργειακή, Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, ζήτησε την αύξηση του ενεργειακού χώρου για τις κοινότητες με ευρεία κοινωνική βάση και αποστολή. Εκ μέρους των ενεργειακών κοινοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας, που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και την απολιγνιτοποίηση, ο Φώτης Ζυγούρης τόνισε ότι έχει δεσμευτεί το 90% του ενεργειακού χώρου από τη ΔΕΗ και ζήτησε πρόνοια γα τους μικρούς τοπικούς παραγωγούς.
Σιγή Σκυλακάκη
Παρά την ομοβροντία των επισημάνσεων, ο υπουργός ΠΕΝ δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να πάρει τον λόγο παρά για ελάχιστα λεπτά σε δύο σημεία. Εμβόλιμα, την ώρα που εκπρόσωποι εργαζομένων διαμαρτύρονταν για την υποχρεωτική μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, είπε: «Δεν είναι στις προθέσεις του νομοθέτη να υπάρξει αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των μονίμων υπαλλήλων, αναζητούμε την επίλυση του θέματος με το υπουργείο Εσωτερικών» και ζήτησε προτάσεις για να εξεταστούν, ώστε να υπάρξει νομοθετική βελτίωση στην Ολομέλεια.
Αργότερα, στην απογευματινή συνεδρίαση και πριν αποχωρήσει, απέρριψε τις αιτιάσεις για ιδιωτικοποίηση των υδάτων στη Θεσσαλία, λέγοντας ότι και οι ΤΟΕΒ είναι εκτός Γενικής Κυβέρνησης, ενώ υπάρχουν και κάποιοι «που δεν ξέρουμε εάν έχουν νόμιμη σύσταση», ούτε πώς διαχειρίζονται τους πόρους τους.
Σχετικά με τα σχόλια για τους υψηλούς μισθούς των στελεχών του ΟΔΥΘ που θα οδηγήσουν και σε αύξηση των τιμολογίων, είπε ότι ίσα που φτάνουν για να προσελκυστούν κάποια στελέχη διότι ο ιδιωτικός τομέας «δίνει διπλάσια και τριπλάσια χρήματα» για τέτοιου μεγέθους εταιρείες.
Πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι η διαχείριση των κινδύνων από την κλιματική κρίση, λέγοντας ότι έως τώρα το πρόβλημα στη Θεσσαλία ήταν η αδυναμία συντονισμού των διαφόρων φορέων από τους οποίους κανείς δεν αναλάμβανε την τελική ευθύνη για το τι θα γίνει.
Απέρριψε επίσης όσα ακούστηκαν για την εμπλοκή μεγάλων βιομηχανιών ξύλου στα δάση, λέγοντας ότι στην προκήρυξη θα υπάρχει όριο τζίρου 5 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί «σε μικρές εταιρείες». Οσο για τη διαχείριση των αυθαιρέτων, επέμεινε ότι οι «τοπικοί παράγοντες είναι ευάλωτοι» για να γκρεμίζουν αυθαίρετα, λες και οι κυβερνήσεις έχουν επιδείξει στο παρελθόν φοβερή αποτελεσματικότητα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας