«Είναι αμφίβολο αν βρεθεί τέτοιο σχήμα στο τέλος, γιατί το κόστος του φαραωνικού αυτού σχεδίου, υπερδιπλάσιο από αυτό που υπολογίστηκε αρχικά, είναι απαγορευτικό για το Δημόσιο αλλά και καθόλου ελκυστικό για ιδιώτες επενδυτές, από ό,τι φαίνεται» επισημαίνει η Κίνηση Πολιτών που θέλει το οικόπεδο της ΔΕΘ ένα μεγάλο αστικό πάρκο με πολύ πράσινο…
Καλεί έτσι όλους τους εμπλεκόμενους «να δώσουν στην πόλη αυτό που δικαιούται και που η κοινωνία ζητά: ένα αληθινό Μητροπολιτικό Πάρκο, πρασίνου και αναψυχής, με σύγχρονες εκθεσιακές εγκαταστάσεις στα μετασχηματισμένα αξιόλογα υφιστάμενα κτίρια, για ελαφρές εκθέσεις... Να επιλέξουν μια λύση ιδιαίτερα οικονομική, που βοηθά την πόλη και την οικονομία της, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την ελκυστικότητά της, και μεριμνά για τους ανθρώπους της και το περιβάλλον της».
Γεγονός είναι πως το σχέδιο της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου καρκινοβατεί από χρόνια, ενώ την αντίθεσή τους σε αυτό έχουν εκφράσει όχι μόνο στοχοποιημένοι «προοδευτικοί», όπως ειρωνικά τους αποκαλούν κάποια κυβερνητικά στελέχη, αλλά και αρκετοί «γαλάζιοι» αυτοδιοικητικοί, ακόμη και βουλευτές της Ν.Δ.
Για την Κίνηση Πολιτών και για όποιον παρακολουθεί την εξέλιξη του περιβαλλοντοκτόνου σχεδίου ήταν φανερό εξ αρχής ότι η αντιμετώπιση του χώρου ως οικόπεδο προς ανοικοδόμηση με όρους real estate ήταν ένα σχέδιο καταστροφικό για τη Θεσσαλονίκη, την πόλη με το λιγότερο πράσινο στην Ευρώπη, και θα οδηγούνταν σε αδιέξοδο λόγω των εγγενών αντιφάσεων. Κι αυτό γιατί η αντιπαροχή στον επενδυτή σε οικονομικά ανταποδοτικές εγκαταστάσεις μέσα στον χώρο της ΔΕΘ, όπως ξενοδοχείο, εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο κ.ά., δεν θα άφηνε ικανούς χώρους πρασίνου, πολύ περισσότερο δεν θα άφηνε χώρο για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο αλλά και προβλεπόμενο για το πυκνοδομημένο κέντρο της πόλης. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια που με τόσο καμάρι παρουσίασε η διοίκηση της ΔΕΘ έδειξαν με τον πιο δραματικό τρόπο τον εφιαλτικό κτιριακό όγκο των εγκαταστάσεων σε αντίθεση με τον ελάχιστο υπαίθριο δημόσιο χώρο, το κλειστό παρκάκι στη μεριά της ΧΑΝΘ και ό,τι απομένει στην Αγγελάκη.
«Οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει, ειδικά καταμεσής της κλιματικής κρίσης, για να εγκαταλειφθεί η ιδέα που διάφοροι παράγοντες επί χρόνια προωθούν για χρηματοδότηση του σχεδίου “ανάπλασης” μέσω ΣΔΙΤ, η οποία φορτώνει τον χώρο με άσχετη και αχρείαστη δόμηση. Αν για τη ΣΔΙΤ είχαν μια δικαιολογία “αναγκαίο κακό” το ονόμαζαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, σήμερα είναι τελείως αδικαιολόγητοι, καθώς υπάρχουν εθνικοί και ευρωπαϊκοί διαθέσιμοι πόροι για ένα έργο πραγματικής ανάπλασης απολύτως επιλέξιμο» τονίζει η Κίνηση Πολιτών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας