Χιλιάδες άνθρωποι σε πολλές πόλεις της Ευρώπης ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην εκτίναξη των ενοικίων, την τουριστικοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου, ζητώντας κοινωνική στέγαση και διαγραφή χρεών. Το δεκαήμερο δράσης για το δικαίωμα στη στέγαση (29 Μαρτίου με 7 Απριλίου), με δεκάδες διαδηλώσεις και εκδηλώσεις, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Δράσης για το δικαίωμα στη στέγη και στην πόλη.
Περίπατοι, συζητήσεις, περφόρμανς, προβολές και άλλες δράσεις, όπως συγκέντρωση κατά της Amazon στο Βερολίνο, εργαστήριο για την αυτοάμυνα των ενοικιαστών στη Ρεν, μάθημα για το δικαίωμα στέγασης στην Μπολόνια. Το μήνυμα κοινό: να υπάρξουν μέτρα και ρυθμίσεις υπέρ της κοινωνίας, αντί για μέτρα υπέρ των επενδυτών της αγοράς ακινήτων.
Στην Αθήνα, πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα συλλογικοτήτων και συγκεντρώθηκε το Σάββατο στην πλατεία Θησείου με πανό αλλά και κούτες μετακόμισης, καθώς στη διαμαρτυρία είχε δοθεί ο χαρακτήρας μιας συμβολικής «μετακόμισης», αναδεικνύοντας τον εκτοπισμό κατοίκων από τις γειτονιές, τον βίαιο εξευγενισμό, την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια.
Οι διαδηλωτές έφτασαν με πορεία ώς τα δύο κτίρια του υπουργείου Οικονομικών, στην Καραγιώργη Σερβίας και στη συμβολή Ερμού και Φιλελλήνων. «Στο Airbnb, στο Airbnb το σπίτι σου θα μπει» τραγουδούσαν υπό τους ήχους της «Αγίας Φανφάρας», ενώ φώναζαν συνθήματα, όπως: «Μας πέταξαν στον δρόμο και βγήκαμε στους δρόμους, αντίσταση θα κάνουμε κι από τους υπονόμους», «Στοιβάζετε τους πρόσφυγες σε αμπάρια καραβιών και Golden Visa δίνετε σε τραστ επενδυτών» και «Αυτό, αυτό, αυτό είναι σωστό, δικαίωμα στη στέγη για όλο το λαό».
Διαδηλωτές τόνισαν την ανάγκη συσπείρωσης των πολιτών στις γειτονιές, καταγγέλλοντας ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο στεγαστικό κόστος στην Ε.Ε. και απουσία στρατηγικής αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης. «Πρέπει να υπάρχει ένα πλαφόν στον καθορισμό της τιμής του ενοικίου, στη βάση διαφόρων κριτηρίων, όπως τα τετραγωνικά, η ενεργειακή απόδοση, η περιοχή, αλλά και ένα πλαφόν στο πόσο μπορεί ο ιδιοκτήτης να αυξάνει το ενοίκιο ανά τριετία κ.λπ.», μας είπε ο Δημήτρης από τη νεοσύστατη πρωτοβουλία «Γειτονιές για το δικαίωμα στη στέγη».
Ζήτησαν επίσης απαγόρευση των εξώσεων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, κατάργηση του προγράμματος της Golden Visa, όπως επίσης μέτρα για δημόσια, οικονομικά προσιτή και αξιοπρεπή κοινωνική κατοικία. «Τα έξοδα για στέγαση είναι υπέρογκα πλέον σε σχέση με το εισόδημά μας. Βλέπουμε τις γειτονιές μας να αλλάζουν καθημερινά. Εχουν γίνει άνευρες, άχρωμες, μόνο για τουριστική χρήση», σχολίασε ο Δημήτρης από τον «Μαχαλά Μεταξουργείου». Στην κινητοποίηση έδωσαν, επίσης, το «παρών» η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών, η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα η Νέα Αριστερά, το ΜέΡΑ25, η Λαϊκή Ενότητα και η Αλληλεγγύη για όλους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας