Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα (18 Μαρτίου) η υπόθεση της ιστορικής πλατείας των Εξαρχείων που σήμερα είναι περιφραγμένη από λαμαρίνες λόγω της κατασκευής του σταθμού μετρό. Ενενήντα κάτοικοι της αθηναϊκής γειτονιάς έχουν καταθέσει στο ευρωπαϊκό όργανο αναφορά εγείροντας ζητήματα «Παραβίασης όρων έγκρισης συγχρηματοδοτούμενου έργου από την Ε.Ε., παραβίασης νομοθεσίας Ε.Ε.» και «παραβίασης της Χάρτας Δικαιωμάτων της Ε.Ε.», όπως είναι ο τίτλος της αναφοράς τους η οποία έχει εγκριθεί ομόφωνα προς συζήτηση από τους συντονιστές των Πολιτικών Ομάδων της Επιτροπής Αναφορών. Στην επικείμενη συνεδρίαση (προγραμματίζεται για τις 18.15 ώρα Ελλάδος) θα παρευρεθούν υπογράφοντες/ουσες την αναφορά και μία εκπρόσωπός τους θα τοποθετηθεί για πέντε λεπτά.
Συνοπτικά, οι εκπρόσωποι των κατοίκων θα περιγράψουν ενώπιον της Επιτροπής ζητήματα καταπάτησης ευρωπαϊκών διατάξεων και κατευθύνσεων που όφειλε να είχε τηρήσει το συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. έργο. Η αναφορά των κατοίκων, όπως αναφέρει η Ανοιχτή Συνέλευση «Οχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων», αναπτύσσεται στους εξής πέντε βασικούς άξονες:
1) Απουσία διαβούλευσης και ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων ομάδων και ατόμων (κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής), καθώς και αποκλεισμός από την πρόσβαση στην πληροφορία τόσο σε σχέση με τον σχεδιασμό και τη χωροθέτηση του σταθμού όσο και με τα στάδια υλοποίησής του, γεγονός που «αποτελεί παραβίαση των ρητών οδηγιών της Ε.Ε. για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα»
2) Απουσία ενδελεχούς εξέτασης εναλλακτικών χωροθετήσεων
3) Απουσία εκπόνησης Τεχνικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πριν από την έναρξη των πρόδρομων εργασιών, γεγονός που «παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και την οδηγία για εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων»
4) Πλημμελής καταγραφή της υφιστάμενης βλάστησης και μηδενική μέριμνα για την αποκατάσταση της βλάστησης, ελλείψεις οι οποίες καθιστούν το έργο «αντίθετο με την Ευρωπαϊκή Συμφωνία, παρόλο που στην αξιολόγηση της Κομισιόν για την Ελλάδα καταγράφεται η μη επίτευξη δίκαιης και ισότιμης μετάβασης και η μη ανάλυση των κοινωνικών συνεπειών της ενεργειακής μετάβασης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)»
5) Διαρκής παραβίαση του Χάρτη των Δικαιωμάτων της Ε.Ε., με κυριότερη την παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια καθώς και στα προσωπικά δεδομένα, λόγω των επανειλημμένων περιστατικών αστυνομικής βίας (σωματικής, λεκτικής και σεξιστικής), της διαρκούς αστυνόμευσης των εκδηλώσεων στην πλατεία Εξαρχείων, της παρακώλυσης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι εξαιτίας της κατάλυσης του δημόσιου χώρου, καθώς και της ελεύθερης κυκλοφορίας και πρόσβασης στην πλατεία, εξαιτίας των αλλεπάλληλων εξακριβώσεων των στοιχείων της αστυνομικής ταυτότητας προκειμένου να επιτραπεί η διέλευση.
Και σχετική έκθεση φωτογραφίας στις Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες ταξιδεύει η έκθεση φωτογραφίας «Η πλατεία που κατοικούμε», η οποία παρουσιάστηκε τον Γενάρη στον χώρο του παλιού Bibliothèque στην πλατεία Εξαρχείων. Από τις 13 έως και τις 21 Μαρτίου το φεστιβάλ ταινιών «L’ heure d’ hiver», που διοργανώνεται από το Cinema Galleries σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εστιάζει φέτος στην πόλη της Αθήνας. Τμήμα του φεστιβάλ αποτελεί και η ομαδική έκθεση φωτογραφίας και βίντεο «Athens vs Athens», η οποία φωτίζει τον αγώνα των κατοίκων της πρωτεύουσας ενάντια στον εξευγενισμό, αλλά και τα προσωπικά και πολιτικά βιώματα που αναπτύσσονται γύρω από τη σχέση των ανθρώπων με την πόλη.
Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζεται και η έκθεση που σχεδίασαν η Στεφανία Μιζάρα και η Μάτα Καστρησίου, αλλά και φωτογραφίες της Δέσποινας Σπύρου και του Αλέξανδρου Κατσή, όπως και το βίντεο «Strefi Hill will remain free», από τις «χελώνες Στρέφη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας