Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
fsru
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ξεκινά η λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης

Η ενημέρωση άργησε 12 χρόνια

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gastrade, Κωστής Σιφναίος, καθησύχασε δημοτικούς συμβούλους και φορείς της πόλης ότι στην πλωτή μονάδα φυσικού αερίου τηρούνται απαρεγκλίτως οι κανόνες ασφαλείας, σε συνεδρίαση διάρκειας 3,5 ωρών στο δημαρχείο.

Υστερα από 12 χρόνια, αφού κανείς δεν τον είχε… προσκαλέσει νωρίτερα, και λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία του το πολυδιαφημισμένο FSRU Αλεξανδρούπολης, ο διευθύνων σύμβουλος της Gastrade, Κωστής Σιφναίος, συνοδευόμενος από επιστημονικά στελέχη της εταιρείας, ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο για την εξέλιξη του έργου. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης, που διήρκεσε 3,5 ώρες, τέθηκαν τα θέματα ασφάλειας της πλωτής μονάδας, σε συνάρτηση με την περίπτωση ατυχήματος ή τρομοκρατικής ενέργειας, αλλά και θέματα σε καθαρά περιβαλλοντικό επίπεδο.

(Μιλώντας για ασφάλεια, μάλλον ήταν περιττή η τόσο έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έξω από το δημαρχείο απλά και μόνο επειδή κάποιοι πολίτες είχαν τοποθετήσει ένα… πανό). Από την τελευταία παρουσία του κ. Σιφναίου σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης πέρασαν 12 χρόνια, το έργο χρηματοδοτήθηκε γενναιόδωρα από την Ευρώπη, εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα, κατασκευάστηκε και σύντομα ξεκινά τη λειτουργία του. Παρά τις τότε δεσμεύσεις της Gastrade για διάλογο και ενημέρωση με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία σε όλα τα στάδια, η χθεσινή ήταν η πρώτη φορά που η εταιρεία άκουσε επίσημα και σε ανοιχτή, δημόσια διαδικασία τόσο τους αιρετούς όσο και απλούς πολίτες και απάντησε σε ερωτήματά τους.

Μάλιστα, ο κ. Σιφναίος είπε ότι δεν ήρθε νωρίτερα επειδή δεν προσκλήθηκε νωρίτερα, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα, αφού το δημοτικό συμβούλιο είχε ζητήσει αρκετές φορές στο παρελθόν από τη δημοτική αρχή να καλέσει εκπροσώπους της εταιρείας για ενημέρωση. Τόσο ο κ. Σιφναίος όσο και οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη διαδικασία εμφανίστηκαν απολύτως καθησυχαστικοί, επιχειρώντας να απαντήσουν στις εύλογες ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, είπαν ότι το έργο υπόκειται στους αυστηρούς κανόνες που θέτει τόσο η εθνική όσο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, κάνοντας λόγο για ελάχιστες έως μηδενικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη «διασποράς του επιστρεφόμενου θαλασσινού νερού», με το οποίο θα αεριοποιείται το φυσικό αέριο εντός των δεξαμενών της πλατφόρμας, σε απόσταση 60 μ. από την πλατφόρμα, η θερμοκρασία του θαλασσινού νερού προβλέπεται ότι θα εναρμονίζεται πλήρως με τη θερμοκρασία της θάλασσας. Επιπλέον, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι το νερό που θα εισέρχεται στην πλατφόρμα και στη συνέχεια θα επιστρέφει στη θάλασσα δεν θα περιέχει καμία τοξική ουσία. Ωστόσο, αναπάντητοι έμειναν οι προβληματισμοί του προέδρου των αλιέων, Δημήτρη Σαρίκα, ο οποίος τόνισε πως και μόνο από τις εργασίες κατασκευής για την εγκατάσταση της πλατφόρμας χάθηκαν πολλά είδη ψαριών και μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους. Παράλληλα, το αλιευτικό πεδίο που καταργείται από την εξέδρα είναι το πλέον κρίσιμο κυρίως για τις μηχανότρατες. Για την περίπτωση ατυχήματος, οι επιστήμονες της Gastrade έχουν εξετάσει όλα τα σενάρια και τους τρόπους άμεσης αντιμετώπισης. Αναφέρθηκε πως είναι μία στο εκατομμύριο η περίπτωση για ατύχημα καθώς, ακόμη και εάν υπάρξει πρόσκρουση του δεξαμενόπλοιου με την πλατφόρμα, είναι σχεδόν αδύνατο να προκληθεί ρήγμα που θα οδηγήσει σε διαρροή φυσικού αερίου, αφού οι δεξαμενές είναι κατασκευασμένες με τρόπο που τις καθιστά απολύτως ασφαλείς. Ακόμη όμως κι αν υποθέσει κανείς ότι θα υπάρξει διαρροή, ενδέχεται τοπικά να προκληθεί κάποια φλόγα, που θα οδηγήσει ίσως σε κάποιο εργατικό ατύχημα στο σημείο διαρροής, και δεν θα επηρεαστεί κατοικημένη περιοχή.

Εξαιρετικά μικρή θεωρεί ο κ. Σιφναίος και την περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας ή δολιοφθοράς, ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν μελέτες και λύσεις και για αυτές τις περιπτώσεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ζώνες ασφαλείας του έργου. Υπάρχει μία πέριξ της πλατφόρμας, σε απόσταση 1.000 μέτρων περίπου, όπου απαγορεύεται κάθε πλωτό μέσο, αλιεία, πτήση drone, και μία εκατέρωθεν των αγωγών σε συνολικό πλάτος 1.000 μέτρων, όπου επίσης υπάρχουν οι αντίστοιχες απαγορεύσεις.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας που γενικώς και αορίστως τόσα χρόνια υποσχόταν η εταιρεία, ο κ. Σιφναίος έγινε λίγο πιο συγκεκριμένος. Οπως είπε, πρόκειται για ναυτικό προσωπικό, αξιωματικούς και πλήρωμα, που εργάζονται σε 2 βάρδιες και στη φάση της λειτουργίας της μονάδας θα είναι 40 άτομα ανά βάρδια. Οι περισσότεροι, χωρίς να πει ακριβώς πόσοι, προέρχονται από την Αλεξανδρούπολη. Επίσης, στα 4 ρυμουλκά της εταιρείας εργάζονται 26 άτομα, από τα οποία τα 11 είναι από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν κι άλλες προσλήψεις στο μέλλον, στις οποίες προτεραιότητα θα έχει ο ντόπιος πληθυσμός.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η ενημέρωση άργησε 12 χρόνια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας