Aναστατωμένοι είναι οι εκδότες σε σχέση με τη συμμετοχή τους στην 20ή Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που θα διεξαχθεί από 16 έως 19 Μαΐου (με τιμώμενη τη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων), καθώς η ΔΕΘ-ΗΕLEXPO, όπου φιλοξενείται η έκθεση, προχώρησε σε μια υπέρογκη αύξηση στις τιμές των περιπτέρων της τάξης του 150%. Ετσι το κόστος συμμετοχής φέτος ανέρχεται στα 250 ευρώ συν ΦΠΑ, δηλαδή 310 ευρώ.
Ηταν μια δυσάρεστη έκπληξη για τους εκδότες, που εδώ και χρόνια συνεργάζονται και στηρίζουν τη μεγάλη διεθνή διοργάνωση και τώρα βρίσκονται σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς (μάλιστα αύριο έχει οριστεί συνάντηση), προκειμένου να μην επωμιστούν αυτό το «χαράτσι» όπως το χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ). Ταυτόχρονα, συντάχθηκε ένα κείμενο διαμαρτυρίας για την «παράλογη αύξηση» και από το Σάββατο (4/3) υπογράφεται από όσους εκδότες έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Στο κείμενο επισημαίνονται τα εξής:
«Με μεγάλη έκπληξη ενημερωθήκαμε δύο μήνες πριν από τη ΔΕΒΘ ότι το κόστος συμμετοχής από τα 124 ευρώ που ήταν όλα τα τελευταία χρόνια, εκτινάχθηκε στα 310 ευρώ, δηλαδή επήλθε μια αύξηση της τάξης του 150%. Πρέπει να επισημανθεί επίσης το γεγονός ότι η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης επιδοτείται από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σκοπό να επιτυγχάνεται η ευρύτατη συμμετοχή των εκδοτών.
»Εδώ πρέπει να υπερτονιστεί η σημασία της Εκθεσης διότι αποτελεί τη μοναδική Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της χώρας και είναι σημαντικότατη εστία συνδιαλλαγής μιας τεράστιας αλυσίδας δημιουργών με άλλες χώρες, πολιτισμούς αλλά φυσικά και με τους αναγνώστες. Η αύξηση αυτή, πέραν του ότι δεν γνωστοποιήθηκε σε κανέναν από επίσημη οδό, είναι οριζόντια, δηλαδή δεν ακολουθεί την αρχή της αναλογικότητας, δεν μπήκε ούτε σε διαβούλευση με αυτούς που αφορά άμεσα, δηλαδή τους εκδότες. Αυτή η αύξηση έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείονται πάρα πολλοί συνάδελφοί μας γιατί δεν μπορούν να καλύψουν όλα αυτά τα έξοδα που προκύπτουν· ειδικά οι συνάδελφοι εκδότες οι οποίοι δεν διαμένουν στη Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να επωμιστούν τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής αλλά και μεταφοράς των βιβλίων κ.λπ.».
Και καταλήγουν: «Ολα τα τελευταία χρόνια με υπομονή και επιμονή οι εκδότες έχουμε απορροφήσει όλες τις αυξήσεις του χαρτιού, της ενέργειας κτλ. Ζητάμε να μην ισχύσει αυτή η τεράστια αύξηση στο κόστος συμμετοχής γιατί ο στόχος είναι η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου να διευρύνεται και να αποτελεί ζωντανό κύτταρο πολιτισμού».
Το κείμενο είναι ενεργό και μέχρι τώρα έχουν υπογράψει οι εκδόσεις (αλφαβητικά): Angelus Novus, Carnivora, Fagotto books, Loggia, Oblik editions, Ostracon Publishing, red n’ noir, Redmarks, Sestina, Αλφειός, Ασίνη, Δίσιγμα, Δρόμων, Εκάτη, Εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας, Εκτός γραμμής, Ενύπνιο, Επέκεινα, Εύμαρος, Θράκα, Κείμενα, Κέλευθος, Κυψέλη, ΚΨΜ, Μάγμα, Μεταίχμιο, Νήσος, Ο Μωβ Σκίουρος, Οκτάνα, Οταν, Πεδίο-Ελληνικά Γράμματα, Ποταμός, Σαιξπηρικόν, Το δόντι, Το Ροδακιό, Τόπος, Τζιόλας, Χαραμάδα, Ψηφίδες, Ψύχαλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις στις 29 Φεβρουαρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) ενημερώθηκε από τη ΔΕΘ-ΗΕLEXPO για την αύξηση του Δικαιώματος Εγγραφής στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, γεγονός που προκάλεσε πλήθος ερωτημάτων, παραπόνων και διαμαρτυριών στα μέλη της. Συγκεκριμένα, με επιστολή της η διεύθυνση της ΔΕΘ-ΗΕLEXPO ενημέρωνε ότι «μετά από διαβούλευση με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού» κατέληξε στην αναπροσαρμογή των τιμών συμμετοχής, προκειμένου να «εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της έκθεσης» και να «αναβαθμίσει τις υπηρεσίες» προς τους συμμετέχοντες.
«Οπως γνωρίζετε το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών έχει αυξηθεί δραματικά την τελευταία τριετία καθώς επίσης έχει αυξηθεί και η δαπάνη για την παροχή ανθρώπινου δυναμικού. Επιπρόσθετα η επιτυχία της έκθεσης και η διεθνοποίησή της, καθιστούν απαραίτητη τη σωστή προβολή της κυρίως μέσω του ψηφιακού δικτύου ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Σημειώνεται επίσης πως «συνολικά το κόστος επιβάρυνσης για τους εκδοτικούς οίκους έχει εξομαλυνθεί και βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, συγκρινόμενα τόσο με τα διεθνή όσο και με τα εθνικά εκθεσιακά στάνταρ συμμετοχής».
Αμεσα η ΠΟΕΒ απάντησε με επιστολή στη HELEXPO και στο ΕΙΠ την 1η Μαρτίου, υπογραμμίζοντας πως η αύξηση στις τιμές των περιπτέρων είναι απαγορευτική «για μεγάλο μέρος των εκδοτών, ιδιαίτερα όσους έχουν έδρα εκτός Θεσσαλονίκης και έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον αυξήσεις στα κόστη μετακίνησης, μεταφοράς εμπορευμάτων, διαμονής κ.λπ.».
Τονίζει επίσης πως «η επιτυχία της έκθεσης (πρέπει να) είναι συνυφασμένη με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή Ελλήνων εκδοτών, διαφορετικά έχετε πετύχει τη “βιωσιμότητα” της έκθεσης, η οποία όμως θα είναι ένα γεγονός που θα αφορά όλο και λιγότερους. Κάθε επίκληση-παραλληλισμός της ΔΕΘ με εκθέσεις του εξωτερικού είναι έωλος καθώς μια σειρά παράγοντες τις διαφοροποιούν. Πληθυσμός πόλης που φιλοξενεί την Εκθεση, επισκεψιμότητα, δράσεις ενίσχυσης της επισκεψιμότητας (π.χ. επίσκεψη σχολείων), διάρκεια έκθεσης, κρατική πολιτική ενίσχυσης του βιβλίου κ.ά. Επίσης δεν προκύπτει καμία επιπλέον παροχή για τους εκδότες σε σχέση με τις προηγούμενες εκθέσεις».
Η ΠΟΕΒ υπενθυμίζει επίσης ότι η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης επιδοτείται από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «επιδοτήσεις που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των εκδοτών στη ΔΕΒΘ». Και κλείνει την επιστολή τονίζοντας πως η ΔΕΘ-HELEXPO όσο και το ΕΙΠ «για την επιτυχία της Εκθεσης θα έπρεπε να ζητήσετε επιπλέον κρατική αρωγή αντί της επιλογής “χαρατσώματος” των εκδοτών. Σας καλούμε, έστω και τώρα να ανακαλέσετε την υπέρογκη αύξηση που έχει προκαλέσει αγανάκτηση και ανησυχία στους εκδότες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας