Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπόθεση της κοινότητας παλαιοχριστιανών που αποκαλύφθηκε μετά από ανακοινώσεις της αστυνομίας και ρεπορτάζ τοπικών μέσων στα Τρίκαλα Κορινθίας.
Τα βίντεο και οι φωτογραφίες δείχνουν πρωτόγονες συνθήκες ζωής, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε ότι μετά από καταγγελία κατοίκου για εμπρησμό προχώρησε σε επιχείρηση στον καταυλισμό, όπου αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση κι ένας τραυματίστηκε.
Τα αρχικά ρεπορτάζ έκαναν λόγο για μία πολύτεκνη οικογένεια που ζούσε σε συνθήκες εποχής των σπηλαίων, όμως στην πορεία η υπόθεση παρουσίασε ανατροπές.
Πρόκειται για κοινότητα ανθρώπων, περισσότεροι από δέκα, που ζουν στην περιοχή Μάννα, δηλώνουν παλαιοχριστιανοί και επισημαίνουν ότι ζουν απαρνούμενοι την τεχνολογία, όπως, για παράδειγμα, κάνουν οι Άμις στις ΗΠΑ.
Ένας εξ αυτών, με το όνομα Μανώλης, που είναι και ο πατέρας της οικογένειας που συνελήφθη δίνει στο Star τη δική του εκδοχή για τα όσα συνέβησαν πριν από μερικές ημέρες.
Ο ίδιος σημειώνει «Το Σάββατο αντιληφθήκαμε ένα περιστατικό με έναν λαθροκυνηγό ακριβώς στα 20 μέτρα από μια οικεία και λέω λαθροθήρας διότι παραβίαζε κάθε κανόνα περί θήρας. Συντόνισε με ασύρματο, είχε σκυλιά που δεν ήταν δεμένα, είχε χτυπήσει ένα θηλυκό αγριογούρουνο και ήθελε να το δολοφονήσει».
Ο άνδρας δεν ολοκλήρωσε την αφήγησή του, καθώς οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για τα όπλα που εντοπίστηκαν, απαντώντας ότι «δεν είναι όπλα, είναι τεχνουργήματα.
Στην αρχαία Ελλάδα το τόξο θεωρούνταν ντροπή, είχα δόρυ. Εμείς είμαστε Ρωμιοί που σημαίνει όχι Έλληνες και το τόξο ήρθε εδώ στο Βυζάντιο. Το τόξο το έχουμε στο θυρεό μας, το οποίο μας διαφοροποιεί από τους Έλληνες».
Σημειώνεται, πάντως, ότι στον καταυλισμό και στο αυτοκίνητο του 45χρονου συλληφθέντα βρέθηκαν εκτός από αυτοσχέδια τόξα, τέσσερα μαχαίρια, ένα αεροβόλο, σφαίρες κυνηγετικής καραμπίνας και φυσίγγια από πολεμικό τυφέκιο.
Οι γονείς μίλησαν και στο Mega, σημειώνοντας ότι υπάρχουν τέσσερις αντίστοιχες κοινότητες στην Ελλάδα, ενώ η σύζυγός του, με το όνομα Σεβαστιανή, ανέφερε ότι το λαγούμι 30 μέτρων δεν είναι σπίτι, αλλά οδηγεί σε έναν χώρο σαν εκκλησάκι. «Είναι χώρος λατρείας, μας έσπασαν την πόρτα» σημειώνει.
«Εγώ είμαι έγκυος τώρα στο 5ο παιδί. Όλα μαζί τα παιδάκια της οικογένειας είναι 6 – 7. Δεν είναι όλα δικά μου, είναι κι από άλλες οικογένειες και τα μεγαλώνουμε με τους μαμάδες τους» ανέφερε και σχολίασε «δεν μένω σε σπηλιά, μένω σε δεντρόσπιτο, καθώς είναι φτιαγμένο από κορμούς, λάσπη και χόρτα. Ψάχναμε χρόνια να μείνουμε μακριά από την φασαρία της πόλης. Ο χώρος είναι ιδιωτικός και περιφραγμένος. Μαζί μας μένουν κι άλλες οικογένειες, είμαστε κοινότητα. Στο σύνολο είμαστε περίπου 10 άτομα».
Ο σύζυγός της Σεβαστής ανέφερε ότι τα παιδιά της οικογένειας δεν πηγαίνουν στο σχολείο, καθώς δεν υπάρχει μέσο να καλύψει την χιλιομετρική απόσταση από εκεί που μένουν, αλλά κυρίως δεν συμφωνούν με την ελληνική εκπαίδευση.
Παράλληλα, οι άνθρωποι της κοινότητας αναφέρουν ότι η αστυνομία επιτέθηκε στον καταυλισμό τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας