Για «διατάραξη λειτουργίας δημοσίου κτιρίου» με βάση το άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα κατηγορούνται οι 12 φοιτητές που συνελήφθησαν το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ στην Κομοτηνή, η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων πανελλαδικά.
Δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, γονείς, σπουδαστές και κόμματα καταγγέλλουν ότι ασκήθηκε αδικαιολόγητη αστυνομική βία εις βάρος φοιτητών, με τις αποτροπιαστικές εικόνες να φέρνουν στο μυαλό κάθε δημοκρατικού ανθρώπου άλλες, σκοτεινές εποχές.
Οι φοιτητές δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δέχτηκαν επίθεση και χτυπήθηκαν χωρίς να έχουν προκαλέσει ούτε κατ’ ελάχιστον, εν μέσω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων του φοιτητικού κινήματος εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και γενικότερα της υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας.
Στο Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής όπου οδηγήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας οι προσαχθέντες, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, με τους συγκεντρωμένους να απαιτούν την άμεση απελευθέρωση των φοιτητών και να καταγγέλλουν τις βιαιοπραγίες κατά όσων αντιδρούν στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τελικά, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι αργά το βράδυ, ωστόσο θα δικαστούν κανονικά για την κατάληψη του κτιρίου της Νομικής Σχολής. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Χρόνος» της Κομοτηνής, και οι 12 κατηγορούμενοι είναι πιστοποιημένα φοιτητές.
Την ίδια στιγμή, γιγαντώνεται η αγανάκτηση και οι φοιτητές ανά την Ελλάδα συνεδριάζουν για νέες καταλήψεις. Ετσι, την Τρίτη θα αποφάσιζαν και οι σχολές της Ιατρικής και του Παιδαγωγικού στην Αλεξανδρούπολη, της Νομικής στην Κομοτηνή, ενώ στο Πολυτεχνείο Ξάνθης η κατάληψη συνεχίζεται έως 12/2. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως από χθες το απόγευμα η Γενική Συνέλευση των φοιτητών στη Νομική αποφάσισε εκ νέου κατάληψη.
Παρέμβαση Συρίγου
Tα έκτροπα στη Νομική άνοιξαν την όρεξη από ό,τι φαίνεται και στον Βουλευτή Α΄ Αθηνών της Ν.Δ., Αγγελο Συρίγο, που δεν δίστασε να ζητήσει την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων για να καταστείλουν τη φοιτητική κατάληψη στην Ιατρική της Αλεξανδρούπολης, χωρίς όμως να υφίσταται κάτι τέτοιο! Μάλιστα, δεν δίστασε να επισημάνει πως το γεγονός ότι η Ιατρική Σχολή βρίσκεται σε κατάληψη επηρεάζει τη λειτουργία του «Περιφερειακού» Νοσοκομείου Αλεξανδρουπόλεως!
Σε πρώτη φάση, είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως ο κ. Συρίγος, που επισκέπτεται συχνά την περιοχή, δεν γνωρίζει πως το νοσοκομείο της πόλης δεν είναι περιφερειακό, αλλά ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο, ίσως το μεγαλύτερο στη Β. Ελλάδα.
Εντυπωσιακότερο όμως και πιο επικίνδυνο είναι το γεγονός πως ο ίδιος δεν διστάζει να χρησιμοποιεί άκριτα fake news για να υπερασπιστεί το παρελκυστικό αφήγημα της κυβέρνησης περί παράνομης κατάληψης δημόσιων χώρων, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί με άφθονη δόση λαϊκισμού πως παρακωλύεται η εύρυθμη λειτουργία ενός νοσοκομειακού ιδρύματος από τους φοιτητές, τη στιγμή όμως που αυτό είναι αδύνατο να συμβεί, καθώς η Ιατρική του ΔΠΘ δεν βρίσκεται εντός του ΠΓΝΑ, αλλά σε παρακείμενο κτίριο που δεν έχει καμία σχέση με το νοσοκομείο.
Στην πραγματικότητα, μόνο ένα αμφιθέατρο της Ιατρικής βρίσκεται εντός του νοσοκομείου και αυτό δεν χρησιμοποιείται για τη διενέργεια εξετάσεων αλλά συνήθως για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων. Ούτε αυτά γνώριζε ο και διατελέσας υφυπουργός Παιδείας, υπεύθυνος για την ανώτατη εκπαίδευση!
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως την ώρα (Τρίτη πρωί) που ο κ. Συρίγος ζητούσε την παρέμβαση των ΜΑΤ για να τερματιστεί η κατάληψη στην Ιατρική, αυτή δεν είχε κατ’ ουσίαν αποφασιστεί ακόμη, καθώς είχε προγραμματιστεί Γενική Συνέλευση των φοιτητών για το απόγευμα της Τρίτης, οπότε και θα αποφάσιζαν εάν θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Γι’ αυτό τον λόγο και οι εξετάσεις της Δευτέρας 5/1 και της Τρίτης 6/1 είχαν αναβληθεί από τη Διοίκηση του Τμήματος, περιμένοντας τις αποφάσεις των φοιτητών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», μάλιστα, με οριακή πλειοψηφία ο φοιτητικός σύλλογος της Ιατρικής αποφάσισε ενάντια στην πρόταση για κατάληψη. Συνεπώς, κατ’ ουσίαν δεν υπήρξε ποτέ κατάληψη στην Ιατρική και απέμεινε μόνο στις... κατασταλτικές φαντασιώσεις του κ. Συρίγου.
Ποιος κάλεσε τα ΜΑΤ;
Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΕΛ.ΑΣ. επεσήμανε ότι οι πρυτανικές αρχές αιτήθηκαν την παρέμβαση της αστυνομίας. Από την πλευρά του, όμως, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ Μιχάλης Χρυσομάλλης διέψευσε την ΕΛ.ΑΣ., δηλώνοντας πως φοιτητές ήταν εκείνοι που αιτήθηκαν την παρέμβαση της αστυνομίας!
«Δεν ζητήθηκε η επέμβαση της αστυνομίας ούτε από την Πρυτανεία ούτε από την Κοσμητεία», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο κ. Μιχάλης Χρυσομάλλης. Κατά τον ίδιο, οι μειοψηφούντες φοιτητές επέμεναν να γίνει η κατάληψη, ζητώντας από τον κοσμήτορα να αναβάλει τις εξετάσεις. Ο κοσμήτορας δήλωσε πως αρνήθηκε να αναβάλει τις εξετάσεις.
«Οταν έγινε η κατάληψη της σχολής, και για να αποφευχθούν τα χειρότερα, διότι δεν είμαστε και για να ανοίγουν κεφάλια εκεί πέρα, εγώ ανακοίνωσα αναστολή των εξετάσεων κι έδιωξα το διοικητικό προσωπικό και τους καθηγητές που είχαν προσέλθει με τους φοιτητές για τις εξετάσεις», σημείωσε, προσθέτοντας πως η πλειοψηφία του φοιτητικού συλλόγου κατήγγειλε τον κοσμήτορα και τον πρύτανη «ως ψοφοδεείς, φοβισμένους κι ανήμπορους και απέστειλε επιστολή» στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Στην πραγματικότητα αυτή η δήθεν πλειοψηφία είναι η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία, όπως προκύπτει, με παρέμβασή της προκάλεσε την επέμβαση της αστυνομίας αλλά, υποκρυπτόμενη πίσω από τη δήθεν πλειοψηφία που κατέχει στον σύλλογο, προσπάθησε, όπως καταγγέλλεται από τις άλλες φοιτητικές παρατάξεις, να βγάλει παράνομη την απόφαση της γενικής συνέλευσης επειδή διαφωνούσε με το αποτέλεσμά της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας