Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
kakokairia
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
φωτογραφία αρχείου | EUROKINISSI
Το κράτος μετακυλίει στους ίδιους τους πολίτες την υποχρέωση για αποζημιώσεις!

Ωθηση στην ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας γίνεται υποχρεωτική η ασφάλιση των ιδιωτικών οχημάτων αλλά και των μεγάλων επιχειρήσεων. Θα ακολουθήσουν ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις για κατοικίες και για το σύνολο των επιχειρήσεων.

Τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την ιδιωτική ασφάλιση και την κρατική αρωγή παρουσίασαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο οι Βασίλης Κικίλιας και Χρήστος Τριαντόπουλος. Οι διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου ευνοούν την επέκταση και αξιοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι των φυσικών καταστροφών με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για την Ιδιωτική Ασφάλιση έναντι Φυσικών Καταστροφών, τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής και τη στροφή στην υποχρεωτική ασφάλιση μεγάλων επιχειρήσεων και των ιδιωτικών οχημάτων έναντι του κινδύνου για ζημιές από φυσικές καταστροφές.

Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες αποτελεί μέρος μιας τριλογίας νομοθετικών πρωτοβουλιών στο πεδίο της αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές και της κρατικής αρωγής. Τα επόμενα δύο μέρη της τριλογίας αναμένεται να δρομολογηθούν την επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας που παρουσιάστηκε χθες είναι να διαμορφωθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για την επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι των φυσικών καταστροφών στη χώρα μας, η οποία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (γύρω στο 20% για κατοικίες και 25%-30% για επιχειρήσεις, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία).

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την υποχρεωτική ασφάλιση των μεγάλων επιχειρήσεων και των αυτοκινήτων Ι.Χ. έναντι του κινδύνου για ζημιές από φυσικές καταστροφές. Σε επόμενη φάση θα δρομολογηθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για κατοικίες και επιχειρήσεις με στόχο να διαμορφωθεί ένα ολιστικό πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών. Σε αυτό το πλαίσιο η ιδιωτική ασφάλιση θα είναι «συμπαίκτης» με την κρατική αρωγή, με τους επικριτές να κάνουν λόγο για απόσυρση του κράτους από τις αποζημιώσεις, για στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση περιουσιών και άρα στην ατομική ευθύνη, αντί για ένα ενισχυμένο πλαίσιο αποζημιώσεων και κρατικής αρωγής.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης διατάξεις με μέτρα στήριξης για τη Θεσσαλία και άλλες πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές. Τέτοια είναι η άυλη ψηφιακή κάρτα για την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές (π.χ. Rodos pass), η ειδική ενίσχυση αγροτικών επιχειρήσεων και εκμεταλλεύσεων που πλήττονται από εκτεταμένες καταστροφές, αλλά και η ρύθμιση για τις οφειλές αγροτικού ρεύματος στις πληγείσες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου περιοχές. Ακόμα, θα περιλαμβάνονται και ειδικές διατάξεις για τη στεγαστική συνδρομή, σύμφωνα με τις οποίες το κράτος θα μπορεί να παρέχει στους πληγέντες συμβατική ή προκατασκευασμένη οικία ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις παραμέτρους εκείνης που καταστράφηκε. Ενισχυμένος, τέλος, θα είναι ο επιχειρησιακός ρόλος της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες αυξημένες ανάγκες.

Οσον αφορά τις άλλες δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες που δρομολογούνται, αυτές αφορούν την εξέλιξη του πλαισίου της στεγαστικής συνδρομής και της κάλυψης της οικοσκευής σε κατοικίες και κτίρια που πλήττονται, όπως και την επιχορήγηση επιχειρήσεων, αγροτών και κτηνοτρόφων που χτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές. Πάντως, το ρεπορτάζ της διπλανής σελίδας για τους σεισμόπληκτους της Σάμου (2020) δίνει ένα πιο ρεαλιστικό μέτρο για τις προθέσεις και τα κυβερνητικά έργα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ωθηση στην ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας