Δεν είναι πυκνές οι τηλεοπτικές παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Ελλάδας και όποτε αυτό συμβαίνει βγαίνουν… ειδήσεις.
Ο Ιερώνυμος αποφάσισε να μιλήσει σήμερα στον ΑΝΤ1 εφ ΄όλης της ύλης και επιβεβαίωσε την συντηρητική άποψη που επικρατεί στους κόλπους της Εκκλησίας σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, όπως και σε άλλα ζητήματα της καθημερινότητας.
Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού παρέπεμψε στην αυριανή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για το θέμα του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι είναι κατά της τεκνοθεσίας.
«Η εκκλησία πάντοτε πιστεύει στην ελευθερία του ανθρώπου, δεν θα επιτρέψουμε όμως να αλλάξει η σύνθεση της κοινωνίας. Πώς θα γίνει ένα παιδί που θα κάνει την κοινωνία μου αύριο; Εκεί είναι η διαφωνία. Ποια ανθρώπινα δικαιώματα θα έχει ένα παιδί (ενός ομόφυλου ζευγαριού); Ποια είναι η μαμά του, ποιος ο μπαμπάς του; Θα έχει δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες. Την ελευθερία τη σεβόμαστε για τον κάθε άνθρωπο, το να μου αλλάξει όμως τον τρόπο ζωής δεν το επιτρέπω. Στο θέμα της τεκνοθεσίας διαφωνώ προσωπικά» υπογράμμισε επαναφέροντας τα βασικά σκοταδιστικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν πολλοί από εκείνους που αντιτίθεται στο ζήτημα, ανάμεσά τους και κεντρικά κυβερνητικά στελέχη. Άφησε, ωστόσο, ένα παραθυράκι ανοιχτό σχετικά με το ζήτημα του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Επιφυλάξεις και αιχμές για Ερντογάν
Αίσθηση, ακόμη, προκάλεσε η τοποθέτηση του αρχιεπισκόπου σχετικά με την επίσκεψη Ερντογάν, με τον Ιερώνυμο να δηλώνει επιφυλακτικός για την προσέγγιση Αθήνας - Άγκυρας σημειώνοντας «Αρχίζω να φοβάμαι μήπως υπάρχει μια σκοπιμότητα και μας επιβληθεί κάτι χωρίς να το θέλουμε. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Η δυσπιστία μου είναι έναντι στην τακτική που ακολούθησε μέχρι πρότινος ο Ερντογάν».
Αναλυτικά για το θέμα δήλωσε: Νομίζω ότι ήταν επαινετή και η προσπάθεια να επιτευχθεί αυτό το πράγμα και η κίνηση του Τούρκου προέδρου να έρθει εδώ. Αλλά δεν είμαι αφελής να πιστεύω ότι είναι ένα νέο ξεκίνημα δύο ανθρώπων αυτό το πράγμα γιατί θα είχε γίνει εδώ και καιρό. Αρχίζω να φοβάμαι μήπως υπάρχει μια σκοπιμότητα και μας επιβληθεί κάτι χωρίς να το θέλουμε. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Η δυσπιστία μου είναι έναντι στην τακτική που ακολούθησε μέχρι πρότινος ο Ερντογάν. Αν είναι πιστός ή ειλικρινής είναι επαινετή η διάθεσή του αλλά αν κρύβει από πίσω άλλα πράγματα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αν κρύβονται άλλα πράγματα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να περιμένουμε τι θα δείξει το ρολόι. Πρέπει να σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο, άλλωστε η διαφορά μας είναι μία.
Εγώ έβγαλα νέα ταυτότητα
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε και για άλλα κομβικά ζητήματα στα οποία έχουν φέρει αντίδραση συντηρητικοί χριστιανικοί (και όχι μόνο) κύκλοι, όπως οι νέες ταυτότητες. «Εγώ προσωπικά έβγαλα νέα ταυτότητα. Αλλά ούτε μπορεί να γίνεται ο αρχεπίσκοπος επιστρατευόμενος για το θέμα ούτε να αποτελέσει παράδειγμα “έβγαλε ταυτότητα, ελάτε να τον ακολουθήσετε”. Αυτό το θέλουν μερικοί, το χρειάζονται, αλλά εγώ δεν θα μπω σε αυτό, Ως πολίτης έβγαλα ταυτότητα, όχι ως αρχιεπίσκοπος. Όποιος θέλει ας μπεις στην πατρίδα μας, αρκεί να έχει την άδεια του κράτους» είπε χαρακτηριστικά.
Του είχα πει δεν είναι σωστή η πορεία του
Μίλησε και για τις εξελίξεις στην Κιβωτό του Κόσμου, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του πατέρα Αντώνιου και σημειώνοντας «του υπέδειξα πως δεν είναι σωστή η πορεία που κάνεις. Του είχα πει μπες μέσα στην Εκκλησία, κάτω από τον έλεγχο της εκκλησίας, και θα έχεις όλη τη δυνατότητα να εργαστείς. Άκουγε, δεν άκουγε, αλλά καμιά φορά και οι γύρω μας μας κάνουν πλεκτάνες. Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα, δεν τα έκανε μόνος ο Αντώνιος. Ακόμα κι αν τα έχει κάνει, είναι παιδί μου. Δεν είμαι ούτε αστυνόμος ούτε δικαστικός, είμαι πατέρας. Μέχρι να βγει το τελικό αποτέλεσμα από τη Δικαιοσύνη, πρέπει να περιμένουμε».
Ανάμεσα σε άλλα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε
Οπαδική βία: Θα ακολουθήσουν και ακόμα χειρότερα πράγματα. Θα πρέπει να κοιτάξουμε την παιδεία μας, τι θέλουμε από τα σχολεία μας. Πηγαίνετε σήμερα σε ένα σχολείο και ρωτήστε τα παιδιά “ποιος ήταν ο Κολοκοτρώνης”, “τι έκανε ο Καραϊσκάκης”. Δεν υπάρχουν πια οι εικόνες τους στις αίθουσες… Απογύμνωσαν τα σχολεία. Το παιδί ζητάει πρότυπο. Δεν βλέπω βελτίωση αν το Υπουργείο Παιδείας δεν βάλει πρότυπα στα παιδιά, προς τα πού πάμε και τι θέλουμε.
Προβλήματα της Εκκλησίας: Η Εκκλησία χρειάζεται σήμερα ανθρώπους που μπορούν να προβληματιστούν. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες και στον χώρο τον δικό μας. Έρχονται άνθρωποι που δεν έχουν προετοιμαστεί για τον κλήρο, από χωριά που δεν έχουν παπά. Έρχονται γιατί δεν βρίσκουν αλλού δουλειά. Αυτοί δεν θα γίνουν κληρικοί – θα γίνουν (ως προς την εργασία) αλλά δεν θα βοηθήσουν τον κόσμο ως κληρικοί. Δεν πετύχαμε να φέρουμε τους νέους στην Εκκλησία. Ούτε θα το πετύχει κανείς. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Ο στόχος της Εκκλησίας είναι να λειτουργεί σαν οικογένεια. Είναι πράγματα που πήγαν καλά, είναι άλλα που είναι στάσιμα και άλλα που δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμη.
Περιουσία της Εκκλησίας: Η υπουργός, Μίνα Γκάγκα, μου ζήτησε να παραχωρήσω οικόπεδα για νοσοκομείο που τα έχουμε δώσει εδώ και 20 χρόνια. Δεν έχουμε ακόμη ένα νοσοκομείο γιατί δεν πληρώθηκε ο ΕΝΦΙΑ.
Για το θέμα των ηλικιωμένων: Οφείλουμε να φροντίζουμε τους ηλικιωμένους, το θέμα αυτό είναι μεγάλο θέμα σήμερα. Οι ηλικιωμένοι είναι οι γονείς μας. Τους αγαπάμε και όταν εργαζόμαστε πρέπει κάποιος να τους φροντίσει. Δεν έχει ρόλο η Εκκλησία να απολογείται στον καθένα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας