Οι δύο υπουργοί, πάντως, φάνηκαν αισιόδοξοι πως με τη λίστα που περιλαμβάνει περίπου 200 πρόσωπα, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις οπαδικής βίας, θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι «αγέλες των χούλιγκαν», όπως υποστήριξε ο Γιάννης Οικονόμου, «αλλά και όσοι τους ανέχονται και τους υποκινούν».
Αναμασώντας την ίδια επιθετική ρητορική, με επαναλαμβανόμενα μανιχαϊστικά μοτίβα και τη διαμήνυση των ίδιων αναποτελεσματικών κατασταλτικών μέτρων, η κυβέρνηση, εξαγγέλλοντας για τρίτη φορά πως θα πατάξει την οπαδική βία, επιχειρεί να κρύψει την καθολική αποτυχία της σε ένα σοβαρότατο ζήτημα που στην πραγματικότητα δεν είναι στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης αλλά βαθιά κοινωνικό και πολιτικό και άρα μη επιδεχόμενο επιφανειακές προσεγγίσεις.
Αναφερόμενος μάλιστα στο σενάριο περί εγκληματικών οργανώσεων ο Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε πως τα στοιχεία που εισέφεραν στην Εισαγγελία «αποδεικνύουν διαχρονικά» ότι η οπαδική βία που ξεπερνάει τα όρια του αθλητισμού «συνδέεται με πρόσωπα» και «έρχεται σήμερα και το στοιχείο της εγκληματικής οργάνωσης».
Ωστόσο αυτά τα σενάρια -καθόλου νέα, αντιθέτως δοκιμασμένα- είναι δεδομένο από νομικούς κύκλους, όπως και από ειδικούς που ασχολούνται επί σειρά ετών με το φαινόμενο της οπαδικής βίας, πως θα φανούν αναποτελεσματικά. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν κατέθεσαν τα στοιχεία οι δύο υπουργοί, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρέπεμψε στην πρόσφατη παραγγελία της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, επισημαίνοντας ότι θα μελετήσει τα στοιχεία και «θα αξιολογήσει τις δικονομικές δυνατότητες» για να αποφασίσει.
Δοκιμασμένη όμως είναι και η ίδια η κίνηση των δύο υπουργών. Σε μια ανάλογη ενέργεια είχε προχωρήσει το 2021 ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χωρίς όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2021 ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε επιχειρήσει να παρουσιαστεί πως θα λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, καταθέτοντας στον τότε ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό Βασίλη Πλιώτα έναν φάκελο με 500 ονόματα ποινικών που είχαν συλληφθεί και καταδικαστεί αλλά κυκλοφορούσαν ελεύθεροι.
Τότε ο εισαγγελέας κ. Πλιώτας είχε απαντήσει εγγράφως, επισημαίνοντας ουσιαστικά ότι την ευθύνη για τις έρευνες αυτές φέρουν η αστυνομία και ο εκάστοτε πολιτικός της προϊστάμενος. Ο ίδιος τόνιζε πως «οι εισαγγελείς, ως ισόβιοι δικαστικοί λειτουργοί, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους και δεν εμπλέκουν τη δικαστική εξουσία στις αρμοδιότητες των άλλων λειτουργών της πολιτείας». «Ούτε, πράγμα αδιανόητο άλλωστε, μπορούν να αξιώνουν υποκατάσταση της νομοθετικής ή εκτελεστικής εξουσίας με υπόδειξη ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο προώθηση είτε νομοθετικών ρυθμίσεων είτε διοικητικών επιλογών της σκοπιμότερης λύσης», συμπλήρωνε.
«Λιγότερη επικοινωνία, περισσότερη σοβαρότητα»
Ο φάκελος με τα 200 ονόματα σκληρών χούλιγκαν από όλη την Ελλάδα, που κατέθεσαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, δείχνει πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει διδαχθεί από παρόμοιες ενέργειες του παρελθόντος. Γιατί και τον Μάιο του 2021 ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου υπόμνημα και φακέλους με 500 ονόματα ποινικών που εμπλέκονταν στο οργανωμένο έγκλημα, όμως η εισαγγελική απάντηση ήταν πως οι εισαγγελείς της χώρας δεν αξίωναν να υποκαταστήσουν το έργο των αστυνομικών αρχών.
Γι’ αυτό και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να κάνουν τα πάντα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους για να ολοκληρωθούν οι έρευνες που θα φέρουν άμεσα στη Δικαιοσύνη όσους εμπλέκονται σε αυτά τα εγκλήματα. Αυτό απαιτεί το σύνολο της κοινωνίας και αυτό οφείλουμε στα θύματα και στις οικογένειες των θυμάτων της οργανωμένης εγκληματικής οπαδικής βίας. Συνιστούμε λοιπόν λιγότερη επικοινωνία και περισσότερη σοβαρότητα, δουλειά και αποτελεσματικότητα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας