Οι μεσαιωνικού τύπου αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η περιστολή δικαιωμάτων, ο συγχρωτισμός, ο υπερπληθυσμός, η παράταση κράτησης και οι εξαιρετικά κακές συνθήκες διαβίωσης, πολλές φορές ακόμα και χωρίς πόσιμο νερό, είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους που εβδομήντα εννιά κρατούμενοι στις φυλακές Κέρκυρας βρίσκονται σε απεργία πείνας από τις 5 Δεκεμβρίου. Χθες, δύο κρατούμενοι οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο λόγω αδιαθεσίας από την πολυήμερη αποχή από το φαγητό, παρέμειναν εκεί περίπου τρεις ώρες και επέστρεψαν στη φυλακή.
Μέσω της απεργίας πείνας, σχεδόν οι μισοί κρατούμενοι από το σύνολο των εγκλείστων στο σωφρονιστικό κατάστημα της Κέρκυρας προτάσσουν μια σειρά από αιτήματα, μεταξύ των οποίων οι καλύτερες συνθήκες κράτησης και η χαλάρωση της αυστηρότητας των κριτηρίων με τα οποία αποφασίζονται οι άδειες και η υφ' όρον απόλυση.
Οι κρατούμενοι, που συμμετείχαν στις μαζικές κινητοποιήσεις του περασμένου Αυγούστου και πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα και πολυήμερη αποχή συσσιτίου, θέτουν στο επίκεντρο την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού (όπως οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι ψυχολόγοι) που είναι απαραίτητοι στη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης. Η πλήρης απουσία κοινωνικών υπηρεσιών κάνει τη δυστοκία του δικαστικού συμβουλίου των φυλακών ακόμα μεγαλύτερη, καθιστώντας το δικαίωμα στην άδεια και την αποφυλάκιση υπό όρους άπιαστο όνειρο.
Ενας από τους κρατούμενους που συμμετέχει αυτές τις μέρες στην κινητοποίηση καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» τιμωρητική αντιμετώπιση από μεριάς της διοίκησης των φυλακών, καθώς στερούνται συστηματικά τα δικαιώματα λόγω σκλήρυνσης της γραμμής της διοίκησης της φυλακής όσον αφορά τη χορήγηση αδειών με αποτέλεσμα να παραμένουν έγκλειστοι για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από το προβλεπόμενο. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αποφάσεις -απορριπτικές ή όχι- του δικαστικού συμβουλίου μπορεί να καθυστερήσουν ακόμα και έξι μήνες, ενώ σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανονισμούς θα έπρεπε να εκδίδονται εντός δύο μηνών.
Παράλληλα αλλαγές του νέου Ποινικού Κώδικα, που αυστηροποιούν ακόμη περισσότερο το νομικό πλαίσιο, εντείνουν τις διαμαρτυρίες για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, που έχουν άλλωστε προκαλέσει και τους προηγούμενους μήνες αλλεπάλληλες κραυγές διαμαρτυρίας και κλιμακωτές κινητοποιήσεις από τους κρατουμένους όλης της χώρας. Τότε, οι κρατούμενοι πανελλαδικά κατήγγειλαν πως τα συμβούλια των φυλακών απορρίπτουν τελετουργικά τα αιτήματα αδειών των κρατουμένων και σχεδόν ποτέ δεν κάνουν αποδεκτά αιτήματα αποφυλάκισης, ακόμη και αν θεμελιώνουν το δικαίωμα αυτό εδώ και χρόνια.
«Δεν έχουμε κοινωνική υπηρεσία από το 2013. Δεν έχουμε ούτε ψυχολόγο. Στα συμβούλια αναλαμβάνουν χρέη κοινωνικής υπηρεσίας η διευθύντρια της φυλακής και ο γραμματέας. Αργούν τα συμβούλια και οι υφ’ όρον απολύσεις και μας απορρίπτουν συνέχεια αφού δεν υπάρχουν εκθέσεις για εμάς από κοινωνική υπηρεσία. Εδώ έχει γίνει φάμπρικα. Πάμε στα συμβούλια και γυρνάμε πίσω συνέχεια», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Β.Σ., κρατούμενος στις φυλακές Κέρκυρας και απεργός πείνας.
Ο ίδιος εξηγώντας το ζήτημα της χορήγησης των αδειών με το σταγονόμετρο τονίζει πως «το βασικό μας πρόβλημα είναι οι καθυστερήσεις. Δεν παίρνουν άδεια άνθρωποι που πληρούν τις προϋποθέσεις με διάφορες προφάσεις. Πάνε παιδιά που δεν έχουν και δεν είχαν ποτέ πειθαρχικό και τους λένε συνέχεια ότι δεν τους χορηγούν άδεια γιατί δεν έχουν αλλάξει». Οπως λέει, το γεγονός πως η φυλακή στερείται ψυχολόγους και κατάλληλους εργαζομένους που θα έπρεπε να μεριμνούν για την ψυχική υγεία των κρατουμένων σε συνθήκες κράτησης, δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα σε ευάλωτους κρατουμένους. «Εχουμε πολλά παιδιά που δεν είναι καλά και είναι με φάρμακα. Δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η περιστολή των δικαιωμάτων των κρατουμένων έρχεται τη στιγμή που το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει φροντίσει να βελτιώσει έστω και στο ελάχιστο τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στη φυλακή. Το κρύο, οι κοριοί, οι κακές συνθήκες υγιεινής, οι ελλείψεις στοιχειωδών ειδών πρώτης ανάγκης σε συνδυασμό με τη σοβαρή έλλειψη μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού καθιστούν τη διαβίωση των κρατουμένων όλο και πιο δύσκολη.
«Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες. Το νερό εδώ δεν πίνεται. Οποιος δεν έχει λεφτά αναγκάζεται να πίνει το νερό της βρύσης που δεν είναι πόσιμο. Πίνουμε νερό με άλατα. Μας ανοίγουν ένα μηχάνημα που έχει, υποτίθεται, φίλτρο μία φορά το μεσημέρι και μία φορά το απόγευμα για 20 λεπτά. Και πάλι όμως και αυτό το νερό είναι γλυφό. Εχουμε τεράστιο πρόβλημα με την υγρασία και δεν μας επιτρέπουν να έχουμε σόμπες μέσα στο κρύο. Δεν απολυμαίνουν. Εχουμε γεμίσει κοριούς», σημειώνει ο Β.Σ. και προσθέτει σχετικά με τις συνθήκες: «Αν δεν έχεις λεφτά, δεν μπορείς καλά καλά να φας. Δεν υπάρχει φιλόπτωχο ταμείο. Τώρα επειδή αντιδράσαμε έντονα κάτι πάει να γίνει με αυτό. Υπάρχουν πολλοί κρατούμενοι που δεν έχουν καθόλου χρήματα. Σε μια πτέρυγα δεν έχουν καν τραπέζι για να φάνε».
Εξηγώντας τους λόγους που κατέφυγαν στην απεργία πείνας, ο Β.Σ. υπογραμμίζει πως η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο και πως οι συνθήκες στις ελληνικές φυλακές είναι μη βιώσιμες: «Είμαστε πέντε πτέρυγες σε απεργία πείνας. Είμαστε όλοι εξαγριωμένοι. Η φυλακή είναι στενάχωρη. Κάνουμε υπομονή μία, δυο... αλλά δεν γίνεται σε όλα. Ο κόσμος είναι θυμωμένος. Βράζουν οι κρατούμενοι. Εμείς θα το τραβήξουμε». Οπως τονίζει, τις φυλακές επισκέφθηκε εισαγγελέας «και μας ζήτησε να σταματήσουμε, υποσχόμενος διάφορα». «Δεν πιστεύουμε ότι θα κάνουν τίποτα. Μόνο λόγια είναι όλοι. Δεν σταματάμε μέχρι να δούμε πράξεις», καταλήγει.
Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής για όσα καταγγέλλουν οι κρατούμενοι. Μέχρι το βράδυ δεν υπήρξε απάντηση στα ερωτήματά μας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας