«Γιατί ντε και καλά να πούμε “ναι”;» Ερωτήματα όπως το παραπάνω –που διατυπώθηκε από τον σύμβουλο της «Δύναμης Ζωής», Στ. Κοροβέση– προκάλεσε στις τάξεις της αντιπολίτευσης η πρεμούρα της περιφερειακής αρχής Γ. Πατούλη να εγκριθεί η χορήγηση πριμ σε εργολαβική εταιρεία.
Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής υπερασπίστηκε την ανάγκη να καταβληθεί σε ανάδοχο πριμ έγκαιρης παράδοσης έργου, επιστρατεύοντας στην επιχειρηματολογία της από ανακρίβειες έως και… προειδοποιήσεις για προσφυγή της εταιρείας στα αρμόδια δικαστήρια. Καθώς τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης άρχισαν να πολλαπλασιάζονται, το θέμα αποσύρθηκε και η –χωρίς συνοχή, ούτως ή άλλως– συζήτηση έκλεισε μόλις άρχισαν να κλιμακώνονται οι αιχμές.
Η καταβολή πριμ προτάθηκε για έργο βελτίωσης του οδοστρώματος σε οδικούς άξονες της Αττικής (π.χ. Αθηνών-Κορίνθου, Αθηνών-Χαλκίδας), με ανάδοχο την «Ελληνική Τεχνική ΑΤΕΒΕ», όπως αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη. Βάσει όσων ειπώθηκαν, το έργο είχε 15 μήνες χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ολοκληρώθηκε ωστόσο στους 13 μήνες. Σύμφωνα με τον εισηγητή, εντεταλμένο σύμβουλο για θέματα Τεχνικών Εργων, Θ. Κατσιγιάννη, το έργο είχε 1,317 εκατ. ευρώ αξία σύμβασης και η εταιρεία ζήτησε πριμ έγκαιρης παράδοσης έργου, ύψους 52.772 ευρώ. «Εχει αυτή τη δυνατότητα βάσει του “νόμου Σπίρτζη”», ισχυρίστηκε ο κ. Κατσιγιάννης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, προχωρώντας σε μια εξόφθαλμη ανακρίβεια – η ίδια η εισήγησή του επικαλούνταν τον νόμο «4938/2022» (άρθρο 154), ο οποίος προφανώς πέρασε επί της παρούσας κυβέρνησης στην πρώτη θητεία της.
Τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης άρχισαν να πληθαίνουν για την υπόθεση. Μαζί και οι αντιδράσεις. «Εμένα ως επιστήμονα θα με προσέβαλλε να μου έδιναν πριμ επειδή έκανα τη δουλειά μου», αντέτεινε ο (γιατρός) σύμβουλος της «Δύναμης Ζωής», Σπ. Αγγέλης. Η περιφερειακή αρχή υποστήριξε την απόδοση κινήτρων σε εταιρείες, καθώς «έχουμε ανάγκη ως χώρα να γίνονται τα έργα ταχύτατα», ενώ ο κ. Κατσιγιάννης υποστήριξε ότι, εάν το περιφερειακό συμβούλιο δεν εγκρίνει το πριμ, η εταιρεία έχει δικαίωμα να προσφύγει στο δικαστήριο και να διεκδικήσει αυξημένο πριμ, συμπεριλαμβανομένων τόκων υπερημερίας.
Δεν πείστηκε η αντιπολίτευση, ούτε σύμβουλοι που έχουν στο παρελθόν υποστηρίξει εισηγήσεις της περιφερειακής αρχής. «Το αυτονόητο δεν νομίζω ότι πρέπει να επιβραβεύεται με πριμ. Το τελευταίο 15νθήμερο της θητείας μας δεν πρέπει να ανοίξουμε μια τέτοια κερκόπορτα», επισήμανε με νόημα ο ανεξάρτητος σύμβουλος Θ. Βαθιώτης.
Εν τέλει το θέμα αποσύρθηκε. Προηγήθηκε μια «τελείως άναρχη συζήτηση», σχολίασε η σύμβουλος της «Ανυπότακτης Αττικής», Μαριάνα Τσίχλη, παρατηρώντας ότι «αυτή η εταιρεία έχει κάνει τις μισές οδοποιίες της Αττικής κι έχει πάρει δεκάδες εκατομμύρια από την Περιφέρεια» και καταγγέλλοντας «λαθροχειρίες ότι εάν δεν υπερψηφίσουμε το πριμ, η Περιφέρεια θα έχει δικαστικές εμπλοκές». «Αφού αποσύρθηκε το θέμα, κ. Τσίχλη. Ελάτε...», τη διέκοψε ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Γ. Δημόπουλος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας