Οι ψηφοφόροι που τοποθετούνται στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά τάσσονται πλειοψηφικά υπέρ της θεσμοθέτησης της πλήρους ισότητας στον πολιτικό γάμο, ενώ οι ψηφοφόροι του Κέντρου, της Κεντροδεξιάς και της Ακροδεξιάς αρνούνται την πλήρη ισότητα, με αυτούς του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς να προκρίνουν την παραδοξότητα ενός κουτσουρεμένου γάμου χωρίς δικαιώματα τεκνοθεσίας, ενώ αυτούς στα δεξιά της Ν.Δ. να απορρίπτουν συλλήβδην τον πολιτικό γάμο για τους ΛΟΑΤΚΙ.
Τα ευρήματα δύο πανελλαδικών ερευνών που έκανε τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο η aboutpeople για το Eteron-Ινστιτούτο για την Ερευνα και την Κοινωνική Αλλαγή δείχνουν ότι η πλήρης άρση των διακρίσεων στον πολιτικό γάμο, πάγιο αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές, διχάζει κάθετα το εκλογικό σώμα με βάση τον άξονα Αριστερά - Δεξιά.
Τα συμπεράσματα από τη συγκριτική ανάλυση που έκανε ο συντονιστής project του Eteron, Γιάννης Αλμπάνης, στα ευρήματα της έρευνας «Η ακτινογραφία των Ψηφοφόρων» (Μάρτιος 2023, δείγμα 4.182 άτομα) και της έρευνας «Η ακτινογραφία της Ακροδεξιάς» (Οκτώβριος 2023, δείγμα 3.058 άτομα) έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο φως της δημόσιας συζήτησης για τη νομοθετική θεσμοθέτηση της ισότητας του πολιτικού γάμου που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Πρωτοκλασάτοι υπουργοί της σκληρής δεξιάς πτέρυγας της κυβέρνησης, όπως και βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., σε πρόσφατες τοποθετήσεις τους είτε αρνούνται ολοσχερώς τον πολιτικό γάμο για τους ΛΟΑΤΚΙ (με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να σέρνει τον χορό της ακροδεξιάς ρητορικής) είτε προκρίνουν την παγκόσμια πρωτοτυπία της θεσμοθέτησης γάμου χωρίς τεκνοθεσία, κάτι που θα αποτελούσε θεσμική παραδοξότητα πρώτου μεγέθους, θα συνέχιζε τις διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ στο οικογενειακό δίκαιο και θα αναπαρήγε τα προβλήματα και τις διακρίσεις που υφίστανται μέχρι σήμερα τα παιδιά των ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Οκτωβρίου («Η ακτινογραφία της Ακροδεξιάς»), θετικοί στην πλήρη ισότητα στον γάμο είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο ποσοστό (68,1%) και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ με αρκετά μεγάλο ποσοστό (60,5%). Εναντίον της πλήρους ισότητας τάσσονται οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων κομμάτων, με την άρνηση της τεκνοθεσίας να κερδίζει έδαφος όσο μετακινείται κανείς δεξιότερα και να αποκτά συντριπτικά ποσοστά στα κόμματα δεξιά της Ν.Δ.: ΠΑΣΟΚ 65%, Ν.Δ. 73,1%, Νίκη 83,9%, Σπαρτιάτες 91,9%, Ελληνική Λύση 95,9%.
Ως προς τον ιδεολογικό αυτοπροσδιορισμό, θετικοί στην πλήρη ισότητα είναι όσοι τοποθετούνται στην Αριστερά (74%) και την Κεντροαριστερά (52,7%) και αρνητικοί όσοι τοποθετούνται στο Κέντρο (66,5%), την Κεντροδεξιά (79,5%) και τη Δεξιά (82,2%). Οσοι δεν πιστεύουν σε ιδεολογικούς διαχωρισμούς τοποθετούνται αρνητικά στην πλήρη ισότητα σε ποσοστό 65,8%.
Ως προς τα ευρήματα της έρευνας του Mαρτίου («Η ακτινογραφία των ψηφοφόρων»): θετικοί στην πλήρη ισότητα εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΜέΡΑ25 (75,8%) και του ΣΥΡΙΖΑ (61,5%), πλειοψηφικά θετικοί οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ (47,8% θετικοί, 45,8% αρνητικοί, με το 6,4% να μη δηλώνει θέση) και αρνητικοί αυτοί του ΠΑΣΟΚ (51,7%), της Ν.Δ. (68,7%), της Ελληνικής Λύσης (89,7%), των Ελλήνων (93,1%), όπως και της πλειοψηφίας των άλλων κομμάτων (62,2%) και των αναποφάσιστων (51,8%).
Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον γάμο ομοφύλων συμφωνεί το 56,2% έναντι 38,9% στην έρευνα του Οκτωβρίου και το 55,8% έναντι 38,8% στην έρευνα του Μαρτίου, ενώ με την τεκνοθεσία διαφωνεί το 54,4% έναντι του 40,9%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας