Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
aristotelio thessalonikis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Η συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ ανέδειξε τα δύο τελευταία μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης

Από τον «πρύτανη-Λόττο» στον πρύτανη «δύο σε ένα»

Βαθιά ανάσα πήρε η ακαδημαϊκή κοινότητα του ιδρύματος έπειτα από τις χθεσινές εξελίξεις, καθώς απετράπη την έσχατη ώρα η ανάδειξη πρύτανη από την κληρωτίδα ● Προέκυψε ωστόσο το βάσιμο σενάριο να αποκτήσει το ίδρυμα κατά την επόμενη θητεία δύο εκ περιτροπής επικεφαλής ● Κι όλα αυτά εξαιτίας των εγγενών παθογενειών του νόμου Κεραμέως.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ισως το ΑΠΘ να γλίτωσε (στην έσχατη ψηφοφορία) την εκλογή πρύτανη με κλήρωση, μετά τα χθεσινά αποτελέσματα της κάλπης και την ανάδειξη των δύο τελευταίων εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, φαίνεται όμως ότι θα έχει και δύο πρυτάνεις με μισή θητεία ο καθένας!

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε αργά χθες το απόγευμα με την τρίτη διαδοχικά ψηφοφορία των 56 μελών της Συγκλήτου, από την οποία προέκυψαν τα δύο εναπομείναντα εξωτερικά μέλη για να συμπληρωθεί η σύνθεση του Συμβουλίου Διοίκησης.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα του ιδρύματος πήρε, κατ' αρχάς, βαθιά ανάσα αφού, αν και πάλι δεν είχαμε αποτέλεσμα, ο πρύτανης, που τώρα θα εκλεγεί από το Συμβούλιο, θα έβγαινε με κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων, δηλαδή... στην τύχη! Ενας «πρύτανης-Λόττο» που θα ήταν αποτέλεσμα του αλήστου εμπνεύσεως νόμου Κεραμέως! Αλλά, παρότι ο σκόπελος αυτός αποφεύχθηκε, τώρα προέκυψε άλλο σενάριο: δύο πρυτάνεις σε μία θητεία!

Αποτελέσματα

Εν πάση περιπτώσει χθες η κάλπη ανέδειξε τους Δημήτριο Βάββα με 31 ψήφους και Γεώργιο Τσατσαρώνη με 29 για να συμπληρώσουν το Συμβούλιο Διοίκησης ως εξωτερικά μέλη. Ο πρώτος είχε προταθεί από τον κ. Στυλιανίδη, ενώ ο δεύτερος από τη συμμαχία των κ. Φείδα-Αποστολίδη-Ζωγραφίδη. Ο μεν κ. Βάββας είναι καθηγητής Οφθαλμολογίας, διευθυντής Αμφιβληστροειδούς του Harvard Medical School στις ΗΠΑ, ο δε κ. Τσατσαρώνης, καθηγητής Μηχανολογίας στο Πολυτεχνείο Βερολίνου, στη Γερμανία.

Κατόπιν αυτών, διαμορφώνονται πλέον προφανείς συσχετισμοί υπέρ του δίπολου Φείδα-Αποστολίδη, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει να μοιραστούν την τετραετή πρυτανική θητεία, από δύο χρόνια ο καθένας! Εχοντας στο πλευρό τους τον κ. Ζωγραφίδη από τα εσωτερικά μέλη και τους κ. Παπαντώνη, Τσατσαρώνη και Αγγελιδάκη από τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, εξασφαλίζουν την απαραίτητη πλειοψηφία 6/11.

Αξίζει να θυμηθούμε στο σημείο αυτό ότι η ανάδειξη του συνόλου των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ προέκυψε αφού προηγουμένως είχε διαπιστωθεί αδυναμία ανάδειξης των πέντε εξωτερικών μελών από τα εσωτερικά μέλη, πράγμα που ανέλαβε να κάνει η Σύγκλητος.

Αλλά κι εκεί παίχτηκε ένα θρίλερ ώς την τελευταία στιγμή! Η πρώτη της ψηφοφορία δεν είχε αποτέλεσμα, προχθές, στη δεύτερη, εξελέγησαν μόνο τρεις κι εν τέλει χθες, προ του επαπειλούμενου αδιεξόδου, εκλέχθηκαν και οι δύο τελευταίοι, υπό την απειλή να έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας με πρύτανη της κληρωτίδας.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης, σχεδόν «άρρωστης» διαδικασίας που θέσπισε η κ. Κεραμέως με προφανή σκοπό να ελέγχει η κυβέρνηση την εκλογή πρυτάνεων, ωστόσο στην περίπτωση του ΑΠΘ καταδείχθηκε εξόχως προβληματική. Οχι βέβαια ότι στα άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα όλα ήταν ρόδινα!

Εκλογή

«Κάποτε η ανάδειξη του πρύτανη επισφράγιζε τη δημοκρατική λειτουργία στα Πανεπιστήμια. Η άμεση και καθολική εκλογή του πρύτανη από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας έδινε τη μέγιστη ακαδημαϊκή και δημοκρατική νομιμοποίηση στον πρύτανη. Σήμερα, με τον νόμο Κεραμέως, η διαδικασία έχει εκφυλιστεί σ' έναν αγώνα πελατειακών σχέσεων, συμφωνιών κάτω από το τραπέζι και αδιαφανών διαδικασιών», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

Και εξήγησε: «Αντί ο πρύτανης να είναι ο ακαδημαϊκός που έχει την αποδοχή της μέγιστης δυνατής πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας, είναι ο νικητής ενός αγώνα δρόμου αδιαφανών συναλλαγών οι οποίες κατέληξαν στο μοίρασμα της βάρκας, κι αυτό αποτελεί εγγύηση ναυαγίου».

Αλλά και ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ, νιώθει απογοήτευση από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους δυο πρυτάνεις μιας θητείας. «Αυτός είναι και ο λόγος που κράτησα μια απόσταση από αυτή την επιλογή», μας λέει.

«Ναι μεν δεν θα υπάρχει τώρα ζήτημα κληρωτίδας, δημιουργείται όμως μια άλλη ανωμαλία, ένα περίεργο μόρφωμα μιας συμφωνίας... μοιρασιάς. Αυτό πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει γιατί υπάρχουν και ζητήματα θεσμικά. Ας πούμε, πώς προεξοφλείται ότι ο ένας θα παραιτηθεί για τον άλλον;

»Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Δεν σημαίνει το αποτέλεσμα μια αυταπόδεικτη σταθερότητα, σημαίνει ότι οδηγηθήκαμε σε μια λύση ανάγκης, ακόμη κι αν δεν είναι λειτουργική ούτε τιμά ένα ίδρυμα σαν το ΑΠΘ η μοιρασιά της πίτας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Από τον «πρύτανη-Λόττο» στον πρύτανη «δύο σε ένα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας