Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υγειονομικές υπηρεσίες του Πειραιά για την παχυσαρκία των μαθητών του Δημοτικού, καθώς παρουσιάζει αυξημένες τάσεις σε ανησυχητικό βαθμό. Σύμφωνα με τα ευρήματα επιστημόνων που συμμετέχουν στο έργο «Δράσεις Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας και της Προληπτικής Ιατρικής στον Δήμο Πειραιά», οι μαθητές δεν γυμνάζονται, δεν καταναλώνουν ικανοποιητικές ποσότητες φρούτων και λαχανικών, αντίθετα περνούν πολλές ώρες μπροστά σε τηλεοπτικούς δέκτες, οθόνες υπολογιστών ή κινητών.
Αυτά ανακοίνωσε ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας - Κοινωνικών Υπηρεσιών και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ) Νικόλαος Πλατανησιώτης, παρουσιάζοντας στο συνέδριο στο αμφιθέατρο του ΙΣΠ την επισκόπηση του έργου που συγχρηματοδοτείται με εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια για το τρέχον έτος. Ο κ. Πλατανησιώτης επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν οι δράσεις με επικέντρωση στην έρευνα για την παιδική παχυσαρκία και τους λόγους που την προκαλούν, όπως είναι ο τρόπος ζωής και το επίπεδο διαβίωσης κυρίως των ηλικιών από 6 έως 12 ετών.
Ο κ. Πλατανησιώτης ανέφερε ότι με τις κατευθύνσεις του δημάρχου Γιάννη Μώραλη θα προγραμματιστούν ακόμα περισσότερες εξετάσεις και συστάσεις προς τα παιδιά και τους γονείς και θα πρέπει να προγραμματιστούν περισσότερες ενημερωτικές ομιλίες στα σχολεία με τη συμμετοχή διατροφολόγων και επιστημόνων.
Από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται ότι μόνο 1 στα 4 παιδιά καταναλώνει φρούτα και λαχανικά στις ποσότητες που προτείνονται, ενώ είναι αυξημένο το ποσοστό των μαθητών που γυμνάζεται μόνο στο σχολείο. Τέσσερις στους δέκα μαθητές, ενώ δεν διαθέτουν χρόνο για άλλες αθλητικές δραστηριότητες, σπαταλούν περισσότερες από τρεις ώρες καθημερινά μπροστά σε τηλεοπτικούς δέκτες, οθόνες υπολογιστών ή κινητών.
Για την εξαγωγή αυτών των συμπερασμάτων, διενεργήθηκαν 7.716 εξετάσεις σε δείγμα 1.957 παιδιών, δηλαδή περί τις τέσσερις εξετάσεις ανά άτομο. Με τη συνέχιση του προγράμματος και την εστίαση της έρευνας στους μαθητές Δημοτικού σε όλα τα σχολεία του Πειραιά θα υπάρξει πλήρης εικόνα.
Μετά το τέλος του συνεδρίου, ο κ. Πλατανησιώτης δήλωσε ότι έχουν διαπιστώσει πως «ο μέσος όρος ΒΜΙ (Δείκτης Μάζας Σώματος) στα παιδιά είναι λίγο υψηλότερος από το φυσιολογικό και μπαίνει σε παθολογικά όρια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας στην περιοχή μας και τον δήμο μας. Θα συνεχίσουμε τη στατιστική ανάλυση, οπότε θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία και με πιο στοχευμένες δράσεις το επόμενο έτος, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που ήδη έχουμε αντιμετωπίσει».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας