ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΣΔΙΤ θέλετε; Πάρτε ενστάσεις εργολάβων και καθυστερήσεις... Στο ΣτΕ αναγκάζεται να προσφύγει ο ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Κεντρικής Μακεδονίας μετά την προσφυγή δύο πασίγνωστων εργολαβικών εταιρειών στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, κατά του εν εξελίξει διαγωνισμού για την κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στη δυτική Θεσσαλονίκη, στον οποίο είχε επικρατήσει η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΤΙΤΑΝ, με αποτέλεσμα να «παγώσει» το έργο!
Πρόκειται για την αντίδραση των ομίλων Μυτιληναίου και Ακτωρα, που έγιναν δεκτές από την Αρχή, για λόγους «στρέβλωσης του ανταγωνισμού» και «αθέμιτου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος». Στην ουσία, οι εν λόγω εταιρείες υποστηρίζουν δύο πράγματα:
● Οτι τα κόστη της αγοράς έχουν εν γένει ανεβεί, άρα το τίμημα για συμμετοχή στον διαγωνισμό πρέπει να ανεβεί, και
● Οτι η καύση των υπολειμμάτων θα πρέπει να επιβαρύνει οικονομικά τον ΦΟΔΣΑ, διότι αλλιώς ευνοείται η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τη Μονάδα.
Γεγονός είναι ότι οι ενστάσεις των δύο εταιρειών κρίθηκαν βάσιμες με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η β' φάση του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου, στην οποία είχε επικρατήσει η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΤΙΤΑΝ.
Μαζικές αντιδράσεις
Το... «έργο» βέβαια το είχαν δει οι κάτοικοι της περιοχής και των δυτικών συνοικιών, όταν υποψιασμένοι έκαναν τις κινητοποιήσεις τους και κατήγγελλαν πως το εργοστάσιο του Τιτάνα θα χρησιμοποιηθεί για την καύση υπολειμμάτων. Τότε ήταν «γραφικοί» και οι αρμόδιοι τους διέψευδαν, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ! Τώρα, κάπως διαφορετικά, τους διαψεύδει η πραγματικότητα και οι ίδιες οι εργολαβικές εταιρείες...
Εν πάση περιπτώσει, μετά την εξέλιξη αυτή, ο ΦΟΔΣΑ αποφάσισε να προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης της Αρχής με την οποία ουσιαστικά ανατρέπεται ο σχεδιασμός του και πάνε περίπατο τα χρονοδιαγράμματα που είχαν χρονικό ορίζοντα το 2024 για τη λειτουργία της ΜΕΑ.
Το έργο, που συνάντησε μαζικές αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής καθώς προβλέπει και καύση υπολειμμάτων, αποφασίστηκε να προχωρήσει την άνοιξη του 2021 με διεθνή διαγωνισμό, μέσω ΣΔΙΤ. Προβλέπει την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων, η οποία θα διαχειρίζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα της διαλογής στην πηγή και τα υπολείμματα των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων. Επίσης, την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων.
Για τη δημοπράτηση του έργου ακολουθήθηκε η διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου του άρθρου 30 του Ν. 4412/2016 (147 Α'), σε δύο φάσεις. Στην Α' φάση υποβλήθηκαν αιτήσεις συμμετοχής από τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς και στη Β' οι οικονομικοί φορείς που προεπελέγησαν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στον ανταγωνιστικό διάλογο με την αναθέτουσα αρχή. Στη συνέχεια θα υπέβαλλαν δεσμευτικές προσφορές. Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε με τον έλεγχο του σχεδίου σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες, στις 30.10.2023, έγινε γνωστή στον ΦΟΔΣΑ η απόφαση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων με την οποία έγιναν δεκτές και οι δύο προδικαστικές προσφυγές και ακυρώθηκε το προσβαλλόμενο Τεύχος Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών (Β' Φάση) του Δημοσίου Διεθνούς Διαγωνισμού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ ΚΜ, Μιχάλη Γεράνη, «ο Σύνδεσμος ασφαλώς και σέβεται τις αποφάσεις της Αρχής και υποχρεούται να τις εφαρμόσει, όμως οι αποφάσεις αυτές είναι δυνατόν να προσβληθούν ενώπιον του ΣτΕ...». Οπως εξήγησε, «ουσιαστικά η ΕΑΔΗΣΥ δέχτηκε δύο αιτιάσεις, η μία ότι το ποσό του συνολικού προϋπολογισμού δεν είναι επαρκές και η άλλη ότι επειδή ο ΦΟΔΣΑ αναθέτει την ευθύνη της διαχείρισης και διάθεσης του δευτερογενούς/απορριμματογενούς καυσίμου (όπως και όλων των δευτερογενώς παραγόμενων προϊόντων) στον ανάδοχο, ευνοείται ένα εκ των σχημάτων στο οποίο μετέχει μια τσιμεντοβιομηχανία».
«Με αμεροληψία»
Η θέση του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος θα ασκήσει αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ, είναι ότι: ο προϋπολογισμός που έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή είναι επαρκέστατος και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι 3 από τους 5 διαγωνιζόμενους δεν τον προσέβαλαν, πως επιβάλλεται για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και τεχνικοοικονομικά, ο ανάδοχος που θα αναδειχθεί να αναλάβει τη διαχείριση και την εκμετάλλευση όλων των δευτερογενών αποβλήτων, δυνατότητα που προβλεπόταν ήδη στην έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας (Α' Φάση του Διαγωνισμού, Μάιος 2021), προτού καθοριστούν τα σχήματα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ υποστηρίζει ότι ο διαγωνισμός διεξάγεται με απόλυτη διαφάνεια, αμεροληψία και με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια, αλλά όχι χάριν των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο, μα για την εξυπηρέτηση δημόσιων αναγκών. Η προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης της Αρχής ελήφθη με ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του Συνδέσμου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας