Οργανωμένη και άγρια επίθεση έλαβε χώρα στον σταθμό Μοναστηράκι του Ηλεκτρικού, από ομάδα περίπου 30-40 φασιστών, λίγα λεπτά πριν τις 8 το βράδυ της Τετάρτης.
Οι φασίστες –που ήταν μαυροντυμένοι, είχαν καλυμμένα πρόσωπα, φορούσαν κράτη, έφεραν στειλιάρια και φώναζαν συνθήματα κατά των αναρχικών–εισέβαλαν σε συγκεκριμένο βαγόνι τρένου που κατευθυνόταν προς τον Πειραιά και προκάλεσαν υλικές φθορές, ενώ από το βαγόνι ακούγονταν φωνές. Από την επίθεση τραυματίστηκε μια γυναίκα που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Γεννηματάς. Ο συρμός ακινητοποιήθηκε και δόθηκε οδηγία στους έντρομους επιβάτες να απομακρυνθούν από το σημείο.
Μετά την επίθεση, οι φασίστες διέφυγαν στα γύρω στενά, με πολλούς από αυτούς να μεταβαίνον προς το Θησείο.
Εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε αστυνομία στην περιοχή, παρά μόνο δύο ομάδες ΔΙΑΣ στην πλατεία. Περίπου μισή ώρα αργότερα, έφτασαν άντρες της αστυνομίας και έκαναν έρευνα στους συρμούς.
Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, «στον σταθμό Πευκάκια υπέστησαν φθορές 3 καρταναγνώστες στις πύλες εισόδου εξόδου του σταθμού και στον σταθμό Μοναστηράκι θραύση υαλοπινάκων σε έναν συρμό».
Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με αστυνομικές πήγες, αντιφασίστες πήραν το τρένο από το Νέο Ηράκλειο, με ορισμένους από αυτούς να κατεβαίνουν στον σταθμό Βικτώρια, όπου προκάλεσαν ζημιές και πέταξαν πέτρες και καδρόνια κατά αστυνομικών, σπάζοντας και δύο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ.
Ωστόσο, αναρτήσεις στα social media με βιντεοληπτικά ντοκουμέντα καταδεικνύουν άγρια καταστολή, με ξυλοδαρμούς και εκτεταμένη χρήση χημικών.
Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και προχώρησαν σε δύο προσαγωγές.
Άλλη ομάδα φασιστών σταμάτησε στο Μοναστηράκι, όπου προέβη σε φθορές σε συγκεκριμένο βαγόνι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε και συμπλοκή με αντιφασίστες, με μια γυναίκα να τραυματίζεται (όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Γεννηματάς). Στο Μοναστηράκι έγιναν 4 προσαγωγές.
Τέλος, κάποιοι από τους φασίστες πήγαν στη συνέχεια στα Βραχάκια της Ακρόπολης, όπου άναψαν πυρσούς. Η αστυνομία συνέλαβε εκεί έξι άτομα.
→ Λίγο νωρίτερα, είχαν ολοκληρωθεί οι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις σε Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία και Πευκάκια.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., σε Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Πευκάκια, Βικτώρια και Μοναστηράκι έγιναν συνολικά 39 προσαγωγές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας