«Παραμένω ακόμα σε σοκ. Δεν περνάει ώρα που να μην το σκέφτομαι. Ηξερα ότι η χώρα αντιμετωπίζει θέματα με την ελευθερία του Τύπου, όμως δεν πίστευα ποτέ ότι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος σαν την Ελλάδα μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο σε έναν ξένο δημοσιογράφο». Στην άλλη άκρη του τηλεφώνου ο 27χρονος Γαλλοκαναδός δημοσιογράφος Ρομέν Σοβέ δεν μπορεί ακόμα να πιστέψει τι του έχει συμβεί.
Συνελήφθη στις 12 Οκτωβρίου ενώ κάλυπτε δημοσιογραφικά στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» την άφιξη πτήσης από το Ισραήλ που μετέφερε Καναδούς πολίτες οι οποίοι ήθελαν να απομακρυνθούν λόγω του πολέμου στη Γάζα. Κατηγορήθηκε για διασπορά ψευδών ειδήσεων (άρθρο 191 του Π.Κ., βλ. «Εφ.Συν.», 29.9.21, «Επανέφεραν διατύπωση της χούντας για τις “επικίνδυνες ειδήσεις”), επειδή υποτίθεται ότι είπε σε μια υπάλληλο του αεροδρομίου ότι υπήρχε βόμβα στο αεροπλάνο. Αφού πέρασε τη διαδικασία του Αυτοφώρου οδηγήθηκε σε δίκη και την περασμένη Πέμπτη καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή.
Ο ίδιος, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, ρεπόρτερ με έδρα την Αθήνα τον τελευταίο χρόνο συνεργαζόμενος με το Radio Canada, το γαλλικό κανάλι BFMTV και τον ιστότοπο Courrier des Balkans, βρέθηκε με δημοσιογραφική διαπίστευση στο αεροδρόμιο εκείνη την ημέρα με στόχο να κάνει τη δουλειά του, ενώ είχε πάρει έγγραφη άδεια βιντεοσκόπησης την οποία είχε μαζί του. Αναζήτησε πληροφορίες για την ακριβή ώρα άφιξης της συγκεκριμένης έκτακτης πτήσης στο γκισέ των πληροφοριών του αεροδρομίου, καθώς η πτήση δεν ήταν εμπορική και δεν εμφανιζόταν στον πίνακα ανακοινώσεων.
Συνομίλησε για λίγη ώρα με μια υπάλληλο του αεροδρομίου στα αγγλικά σε ήρεμο τόνο, αφού πρώτα της είχε εξηγήσει πως είναι δημοσιογράφος, της ανέφερε πως πρόκειται για πτήση με Καναδούς πολίτες που έφευγαν από το Ισραήλ («evacuation flight») και ρώτησε αν η καναδική εταιρεία Air Canada έχει στείλει κάποιον αντιπρόσωπο.
Λίγη ώρα αργότερα ξαφνικά συνελήφθη καθώς η υπάλληλος κατήγγειλε σε αστυνομικούς ότι της είχε πει -υποτίθεται- ότι υπάρχει βόμβα στο αεροπλάνο. «Ούτε για αστείο και σε καμία περίπτωση δεν είπα τίποτα σχετικό με βόμβα, δεν ανέφερα καν τη λέξη» ξεκαθαρίζει ο Σοβέ στην «Εφ.Συν.». Οδηγήθηκε σε ανάκριση σε γραφείο του αεροδρομίου και στη συνέχεια πέρασε το βράδυ κρατούμενος σε κελί αστυνομικού τμήματος. Την ίδια μέρα ελληνικές ιστοσελίδες (skai, protothema, iefimerida) αναπαράγουν την «είδηση» της σύλληψης δημοσιογράφου λόγω φάρσας για βόμβα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο ίδιος ειδοποίησε τόσο την καναδική όσο και τη γαλλική πρεσβεία (έχει και γαλλική υπηκοότητα) για τη σύλληψή του, με τις δύο πρεσβείες να κρατούν διακριτική στάση.
Οπως μας λέει ο Σοβέ και αναφέρει και ανακοίνωση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η αστυνομία, στη διάρκεια της ανάκρισης, ζήτησε από τον δημοσιογράφο να κατονομάσει την πηγή (!) που του είχε δώσει τον αριθμό της πτήσης που ερχόταν από το Ισραήλ, παρότι η πληροφορία αυτή είχε δημοσιευτεί στα καναδικά ΜΜΕ, ενώ ήταν διαθέσιμη και στην πασίγνωστη πλατφόρμα FlightRadar24. Ο παραλογισμός συνεχίστηκε και στο δικαστήριο, το οποίο χωρίς άλλες αποδείξεις, πέρα από τους ισχυρισμούς της υπαλλήλου, καταδίκασε τον δημοσιογράφο σε 6 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Στη θέση του κυριολεκτικά θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε δημοσιογράφος στην Ελλάδα.
Οταν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ρώτησαν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη σύλληψη του Ρομέν Σοβέ, η απάντηση ήταν ότι «ήταν αποτέλεσμα ειδικών ερευνητικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του αεροδρομίου (δηλαδή ανάλυση βιντεοληπτικού υλικού από τις κάμερες ασφαλείας)». Η διεθνής οργάνωση δηλώνει σοκαρισμένη από την καταδίκη του Σοβέ, κάνει λόγο για ελλιπέστατα έως ανύπαρκτα αποδεικτικά στοιχεία και για διάτρητο κατηγορητήριο.
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού και βαλκανικού τμήματος των ΡΧΣ, Πάβολ Σζάλαϊ, είχε δηλώσει πριν από την απόφαση: «Γιατί ένας δημοσιογράφος που είχε αναφέρει την παρουσία του στις αρχές του αεροδρομίου να προειδοποιήσει ψευδώς για απειλή βόμβας και στη συνέχεια να παραμείνει στο αεροδρόμιο περιμένοντας να συλληφθεί;». Η υπόθεση πήρε διεθνείς διαστάσεις τις τελευταίες μέρες, με πάνω από 10 σχετικά δημοσιεύματα στον γαλλόφωνο Τύπο. Η Liberation μιλάει για μια υπόθεση χωρίς αδιάσειστα στοιχεία, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ΜΜΕ στην Ελλάδα που τέτοια κατηγορία βαραίνει ξένο ανταποκριτή. «Ενα τρομερό μήνυμα προς όλους τους δημοσιογράφους» σχολιάζει. Την έντονη ανησυχία της για την καταδίκη εξέφρασε σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. «Δεν ξέρω πώς και αν θα συνεχίσω να δουλεύω ως δημοσιογράφος στην Ελλάδα. Είναι παράλογο αυτό που συνέβη» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Σοβέ, ο οποίος άσκησε έφεση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας