Την Τρίτη κηρύχθηκαν σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας περισσότεροι από 20 δήμοι της Αττικής που γειτνιάζουν με ρέματα και τον Κηφισό, ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα και με απευθείας αναθέσεις οι εργασίες καθαρισμού φρεατίων και ρεμάτων.
Πέρα από την όποια χρησιμότητα στην παράκαμψη της γραφειοκρατίας και ορισμένων μελετών που λιμνάζουν μπορεί να έχει η απόφαση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, αρκετοί επικριτές της τονίζουν ότι αποτελεί απλώς μια επικοινωνιακή αποποίηση των όποιων ευθυνών για πιθανές μελλοντικές καταστροφές.
Ο δε πραγματικός «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι τα προβλήματα που εντοπίζονται στην υπόγεια κοίτη και στις εκβολές του Κηφισού και οι ξεπερασμένοι χάρτες πλημμυρικού κινδύνου που χρονολογούνται από το 2018, με ακόμα παλαιότερα δεδομένα, που πιθανώς δεν ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες. Αυτό εντοπίζεται και στις μελέτες αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων που έτσι κι αλλιώς έχουν μείνει για χρόνια στο συρτάρι (τουλάχιστον από το 2015 για τον Κηφισό).
Αυτοδιοικητικοί με τους οποίους συνομίλησε η «Εφ.Συν.» (18/10: «Συναγερμός για Κηφισό, Ποδονίφτη και Εσχατιά») τόνισαν ότι οι καθαρισμοί και τα έργα της αρμοδιότητάς τους έχουν δρομολογηθεί, ενώ ανάλογη ήταν και η στάση του απερχόμενου περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, που έκανε λόγο για μια ακατανόητη απόφαση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.
Οι καθαρισμοί
Στη «σπόντα» Πατούλη απάντησε χθες ο Βασίλης Κικίλιας, που ανέφερε ότι «για όσους υποκριτικά παριστάνουν ότι δεν κατανοούν τα μέτρα που πήραμε ήδη για τον Κηφισό εν όψει του χειμώνα, ότι καθήκον μας είναι η προστασία των πολιτών. Και προστασία χωρίς μέτρα και έργα πρόληψης δεν υπάρχει. Και όπου αυτά κολλάνε σε γραφειοκρατικές διαδικασίες μηνών ή και ετών, είναι υποχρέωσή μας να δίνουμε πρακτικές λύσεις, όχι να κοιτάμε απαθείς».
Επικοινωνήσαμε με τον καθηγητή του ΕΜΠ, Νίκο Μπελαβίλα, που πριν από λίγο καιρό είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο σοβαρών πλημμυρών σε πολλές περιοχές της ανοχύρωτης Αττικής, ειδικά κοντά στις εκβολές του Κηφισού και τα δυτικά προάστια. Αυτό συνέβη στον Βόλο που πλημμύρισε πρόσφατα, καθώς ο Κραυσίδωνας δεν μπορούσε να εκβάλει με την ταχύτητα που θα έπρεπε στη θάλασσα.
Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο κ. Μπελαβίλας, το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στην υπογειοποιημένη κοίτη του Κηφισού, έκτασης άνω των 15 χιλιομέτρων, όπου έχουν να πραγματοποιηθούν σοβαρές παρεμβάσεις και καθαρισμοί εδώ και 20 χρόνια.
Οι δε εκβολές του ποταμού στην περιοχή του Φαλήρου δεν έχουν εκβαθυνθεί από το 2002 και μετά, ενώ σε κάθε βροχή το ποτάμι κουβαλάει χιλιάδες τόνους λάσπης. Πρόκειται για ένα σύνθετο και χρονοβόρο έργο που πρέπει να γίνει με ευθύνη του υπουργείου Υποδομών και της Περιφέρειας Αττικής.
«Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας δείχνουν άγνοια τεχνικά και θεσμικά για το ζήτημα. Η υπόγεια κοίτη του Κηφισού όπως και οι εκβολές του έχουν να καθαριστούν από το 2002 κι αυτό είναι ήδη γνωστό από μελέτες του 2002. Μέσα στο υπόγειο τμήμα υπάρχουν κομμάτια που έχουν καταρρεύσει, τσιμεντένιοι όγκοι, σπηλαιώσεις κ.ά. Πρέπει να γίνουν καταγραφές, μελέτες και παρεμβάσεις.
»Δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάποια μελέτη και οι περισσότερες καταγραφές, όχι σε όλο το μήκος αλλά περίπου στο μισό της υπόγειας κοίτης, έχουν γίνει από ερασιτεχνικές ομάδες εθελοντών σπηλαιολόγων. Στο υπόλοιπο υπόγειο τμήμα δεν ξέρουμε καν τι συμβαίνει», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Μπελαβίλας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας