Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το θέμα ανέλυσε ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ξεκινώντας από το δεδομένο ότι πρόσφατα ακυρώθηκε διαγωνισμός για το έργο των μικροδορυφόρων, συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε αρχικά σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει τις τηλεπικοινωνίες της χώρας.
Ο υφυπουργός απέδωσε την αλλαγή αυτή στην ανάγκη που διαπιστώθηκε «μετά το τελευταίο καλοκαίρι με τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες που πλήττουν τη χώρα και θα την πλήττουν ολοένα και περισσότερο». «Επρεπε να στρέψουμε τις χρηματοδοτικές δυνατότητες της χώρας στις τεχνολογίες παρατήρησης Γης», πρόσθεσε και είπε ότι το πρόγραμμα επανασχεδιάστηκε ώστε το υπουργείο, «μέσα από υπηρεσίες που θα αγοράσει, θα μισθώσει, θα κατασκευάσει», να δίνει καλύτερη εικόνα για «το τι συμβαίνει στη χώρα, είτε αυτό αφορά πρόληψη για πυρκαγιές, είτε αφορά την πορεία μιας πυρκαγιάς, είτε αφορά ακριβείς καιρικές συνθήκες, είτε πετρελαιοκηλίδες στη θάλασσα, είτε το Κτηματολόγιο, είτε τον ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλες χρήσεις που θα ανακοινωθούν στην πορεία».
Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο κ. Κυρανάκης άρχισε να δικαιολογεί τον ανασχεδιασμό με βάση την εξοικονόμηση πόρων, λέγοντας ότι «πάρα πολλοί φορείς του Δημοσίου αγοράζουν τις ίδιες εικόνες, και μάλιστα τις αγόραζαν πολλές φορές και σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήξεραν τι να τις κάνουν». Οταν η «Εφ.Συν.» ρώτησε πού μπορεί να γίνονταν τέτοιες σπατάλες, ο υφυπουργός ανέφερε το Κτηματολόγιο, την Πολεοδομία και τον οργανισμό των αγροτικών αποζημιώσεων ΟΠΕΚΕΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα είχαν ξεσπάσει έντονες διαμάχες με κυβερνητικά στελέχη που αμφισβητούσαν ανοιχτά τις επιστημονικές ανακοινώσεις φορέων όπως το Αστεροσκοπείο Αθηνών και η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η Σοφία Βούλτεψη είχε χαρακτηρίσει «προπαγάνδα των αριθμών» τα στοιχεία που έδειχναν ότι οι καμένες εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 195% με 52% λιγότερες πυρκαγιές, ενώ ο Στέλιος Πέτσας μίλησε για «πολιτικοποίηση του Αστεροσκοπείου». Ακολούθησαν ανακοινώσεις για υπαγωγή του Αστεροσκοπείου και της Μετεωρολογικής στη δικαιοδοσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.
Η «Εφ.Συν.» επανήλθε ρωτώντας εάν ο επανασχεδιασμός του προγράμματος των μικροδορυφόρων γίνεται για να αντιμετωπιστούν τέτοιες διαφωνίες, αλλά τότε ο κ. Κυρανάκης μάς παρέπεμψε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ανέφερε μόνον ότι το Αστεροσκοπείο στηρίζει τις ανακοινώσεις του στο ευρωπαϊκό σύστημα «Copernicus», υποστηρίζοντας ότι αυτό «δεν έχει υποχρέωση να παρέχει εικόνες, όποτε εμείς τις ζητήσουμε», όμως τις δίνει σε χαμηλή ανάλυση έως τα 10 μέτρα, ενώ «το σύστημα που σχεδιάζεται θα δίνει πολύ καλύτερη έως τα 30 εκατοστά». «Αρα εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε σαν ελληνικό κράτος ότι η Πολιτική Προστασία και κάθε άλλη υπηρεσία που χειρίζεται κρίσιμες καταστάσεις θα έχει τις εικόνες που χρειάζεται στο χαμηλότερο δυνατό κόστος».
«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πρόγραμμα που σχεδιάζεται», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης. Μας διευκρίνισε, πάντως, ότι το υλικό που διαχειρίζεται το Αστεροσκοπείο έχει μεν χαμηλή ανάλυση, αλλά στηρίζεται σε «ελεύθερα δεδομένα» που χορηγούν ευρωπαϊκά συστήματα χωρίς κόστος, ενώ ο φορέας έχει ειδική πιστοποίηση για τη διαχείρισή τους.
Σχετικά με τη δημιουργία ενός κέντρου που θα μπορεί μόνον εκείνο να αποκτά και να επεξεργάζεται δορυφορικά δεδομένα, μας είπε πως είναι χρήσιμο να διατίθενται απεικονίσεις σε καλύτερη ανάλυση, αλλά αυτές πρέπει να είναι διαθέσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο. «Ζούμε στην εποχή των ελεύθερων δεδομένων τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα διότι φορείς όπως το Αστεροσκοπείο ασκούν και ερευνητικό έργο», κατέληξε.
Ψηφιακή επανάσταση και στο βάθος... πρόστιμα
Οι διευκολύνσεις που παρέχουν οι σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές στην επιβολή προστίμων αναδείχτηκαν, μεταξύ άλλων, στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Από όσα ανέφεραν ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Κ. Κυρανάκης, έρχονται πρόστιμα σχετικά με:
● Το παράνομο «πειρατικό» streaming, δηλαδή την παρακολούθηση, για παράδειγμα, αθλητικών γεγονότων, μέσα από πλατφόρμες για τις οποίες κανονικά πληρώνεται συνδρομή. Η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα μέσω του «πειρατή» να διαπιστωθεί σε ποιους παρέχει τις παράνομες υπηρεσίες ώστε να τους επιβληθεί πρόστιμο, το οποίο, όμως, δεν θα συνοδεύεται από άσκηση δίωξης.
● Τον καθαρισμό των οικοπέδων πριν από την αντιπυρική περίοδο. Εως τώρα, οι δήμοι ειδοποιούσαν τους ιδιοκτήτες με συστημένη επιστολή την οποία όμως εκείνοι φρόντιζαν να μην παραλάβουν. Πλέον, μέσω της διαλειτουργικότητας, εάν δεν τα καθαρίσουν από τα ξερόχορτα, θα αναλαμβάνει ο δήμος και το πρόστιμο θα επιβάλλεται κατευθείαν ψηφιακά.
● Την αυθαίρετη δόμηση. Επ’ αυτού δεν έγινε εκτενής αναφορά, αλλά αρκεί η δυνατότητα της αναλυτικής δορυφορικής απεικόνισης.
● Τις παραλίες που γεμίζουν ομπρελοξαπλώστρες, για τις οποίες ετοιμάζεται πλατφόρμα που θα επιτρέπει στον επισκέπτη να βλέπει πόση έκταση έχει παραχωρηθεί και να καταγγέλλει παρανομίες.
Υπάρχουν όμως και θέματα στα οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε να ασκήσει ουσιαστικά παρεμβατικό ρόλο, όπως εκείνο που αφορά τα συμβόλαια των συνδρομητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και το μέλλον των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ).
Απέναντι στο αίτημα των εταιρειών τηλεφωνίας που ζητούν από το καλοκαίρι να «σπάνε» συμβόλαια, επικαλούμενες αύξηση του κόστους, ο κ. Παπαστεργίου απλώς επανέλαβε την έκκληση της κυβέρνησης να μη συμβεί αυτό. Οσο για το μέλλον των ΕΛΤΑ, που έχουν κλείσει δεκάδες υποκαταστήματα και εμφανίζουν οικονομικές ζημίες παρά τις κρατικές ενισχύσεις 300 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβαν το 2021, ο υπουργός είπε πως το θέμα χειρίζεται αποκλειστικά το Υπερταμείο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας