Περισσότερες από 27 φουσκωτές σχεδίες στις οποίες επέβαιναν 574 πρόσφυγες εντόπισε την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου το τουρκικό Λιμενικό να πλέουν ακυβέρνητες στο Αιγαίο, σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Aegean Boat Report που καταγράφει περιστατικά επαναπροώθησης στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η οργάνωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι, μετά διάλειμμα τριών μηνών ύστερα από το εγκληματικό πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, το ελληνικό Λιμενικό ξεκίνησε ξανά, και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα, τις γνωστές παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης, τη στιγμή που ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης κάνει λόγο για αισθητή μείωση των αφίξεων προσφύγων στα ελληνικά νησιά τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με την Aegean Boat Report, τους τελευταίους τρεις μήνες μετά το ναυάγιο στην Πύλο εντοπίστηκαν στο Αιγαίο μόνο τέσσερις ακυβέρνητες φουσκωτές σχεδίες με πρόσφυγες, ενώ σταμάτησε να αναφέρεται στα νησιά δραστηριότητα μασκοφόρων που δίωκαν, συνελάμβαναν άτυπα και μεταχειρίζονταν βίαια πρόσφυγες, πριν τους αναγκάσουν να επιβιβαστούν σε σκάφη του Λιμενικού και εν συνεχεία σε ακυβέρνητες σχεδίες.
Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, η οργάνωση σημειώνει πως πριν από το ναυάγιο εντοπίζονταν 32 φουσκωτές σχεδίες με πρόσφυγες κατά μέσο όρο τον μήνα, οκτώ κατά μέσο όρο την εβδομάδα. Ωστόσο, φαίνεται ότι το ελληνικό Λιμενικό επανέρχεται δριμύτερο: σε διάστημα οκτώ ημερών, από τις 24 Σεπτεμβρίου ώς την 1 Οκτωβρίου, εντοπίστηκαν από το τουρκικό Λιμενικό περίπου όσες εντοπίζονταν προηγουμένως σε έναν μήνα, συγκεκριμένα 27 σχεδίες με 574 πρόσφυγες, οι περισσότερες στα ανοιχτά της Λέσβου.
Η επανάληψη των επιχειρήσεων επαναπροώθησης συμπίπτει με μείωση των αφίξεων στα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την εβδομάδα 25 Σεπτεμβρίου-1 Οκτωβρίου, όταν ήδη επανεμφανίζονται οι φουσκωτές σχεδίες, καταγράφονται 1.986 αφίξεις στα νησιά, από τις οποίες 525 στη Λέσβο και 520 στη Σάμο. Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 18-24 Σεπτεμβρίου, οι αφίξεις ανέρχονταν σε 2.557, από τις οποίες 857 στη Λέσβο και 763 στη Σάμο.
Την τελευταία εβδομάδα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του αλλά και από το βήμα της Βουλής την περασμένη Δευτέρα, κάνει λόγο για μείωση των αφίξεων τις τελευταίες ημέρες, σημειώνοντας ότι αναμένει να παγιωθούν τα στοιχεία του Οκτωβρίου για να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στα τέλη Σεπτεμβρίου το υπουργείο είχε ενημερώσει τις διοικήσεις των δομών ότι θα μειωθούν οι αφίξεις, καθώς οι Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές της Σάμου και της Λέσβου έχουν ήδη ξεπεράσει τη δυναμική τους, ιδίως στη Σάμο όπου φιλοξενούνται σε άθλιες συνθήκες περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι, υπερδιπλάσιοι από τις 2.040 θέσεις της δομής.
Συναγερμός
Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι η κατάσταση του υπερπληθυσμού των δομών στα νησιά έχει σημάνει συναγερμό στην Υπηρεσία Ασύλου, που προσανατολίζεται στην παράλειψη της συνέντευξης για όσους προέρχονται από περιοχές με υψηλό ποσοστό αναγνώρισης άνω του 95% (Αφγανιστάν, Συρία, Ερυθραία, Παλαιστίνη, Σουδάν, Υεμένη) και στην άμεση χορήγηση προσφυγικού καθεστώτος, στην άμεση προτεραιότητα της διεκπεραίωσης των υποθέσεων ασύλου στα νησιά αντί για την ενδοχώρα και στην αύξηση του ρυθμού έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων που δίνουν τη δυνατότητα σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας