Το υπουργείο Μεταφορών σάλπισε «ισπανική υποχώρηση», ικανοποίησε τα αιτήματα των λεωφορειούχων και από σήμερα οι 20.000 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που αντιμετώπιζαν το πρόβλημα στον Νομό Θεσσαλονίκης θα φτάσουν κανονικά επιτέλους στα σχολεία τους.
Θυμίζουμε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς την προηγούμενη Παρασκευή το υπουργείο είχε εκδώσει εγκύκλιο ζητώντας από τους λεωφορειούχους να τοποθετήσουν παιδικά καθίσματα για παιδιά ύψους 1,50 μ., να τα μετατρέψουν δηλαδή ουσιαστικά σε σχολικά «κίτρινα λεωφορεία». Η αντίδραση των λεωφορειούχων στον Νομό Θεσσαλονίκης ήταν άμεση, με αποτέλεσμα μέχρι και χθες χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες να μην μπορούν να πάνε στα σχολεία τους, ενώ γονείς υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους για να τα διευκολύνουν.
Προχθές το βράδυ και έπειτα από κύμα διαμαρτυριών γονέων και εκπαιδευτικών –το οποίο εισέπραττε ακέραιη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας– το υπουργείο άρον άρον έκανε πίσω, με την υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου να εκδίδει νέα εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία ειδικά καρεκλάκια θα πρέπει να τοποθετηθούν μόνο στα καθίσματα πίσω από τον οδηγό και τον συνοδηγό, και αν σε αυτά κάθονται παιδιά με ύψος κάτω από 1,50 μ. και είναι κάτω από 36 κιλά. Παραμένει το πρόστιμο αφαίρεσης της άδειας του οδηγού για 60 ημέρες, αν κάποιος από τους μεταφερόμενους μαθητές δεν φορά τη ζώνη ασφαλείας του.
Ο Μιχάλης Πεζίκογλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κεντρικής Μακεδονίας, είπε στην «Εφ.Συν.» ότι «η τροποποίηση μας καλύπτει και την Πέμπτη ξεκινάμε κανονικά τα δρομολόγια. Είμαι περίπου ικανοποιημένος, καθώς παραμένει ένα άλλο πρόβλημα με το αίτημά μας να αλλάξει ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο υπολογίζεται το κόστος της μεταφοράς των μαθητών».
Χθες, πάντως, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων της Περιφέρειας, αν και γνώριζε ότι το πρόβλημα είχε λυθεί, πραγματοποίησε τη διαμαρτυρία που είχε εξαγγείλει έξω από το ΥΜΑΘ. Οπως εξήγησε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θανάσης Κοκονάς, «με την αλλαγή στην εγκύκλιο λύνεται μεν το πρόβλημα, αλλά με τον περιορισμό της ασφάλειας των μαθητών κατά τη μεταφορά τους». Τονίζει δε ότι «την ευθύνη για τη μεταφορά πρέπει να έχει το υπουργείο Παιδείας και όχι οι Περιφέρειες, με αποτέλεσμα να υπάρχει οικονομική συναλλαγή αφού οι λεωφορειούχοι εκτελούν τα δρομολόγιά τους όταν συμφέρουν και όχι όλα και με έκπτωση στους όρους ασφάλειας των μαθητών καθώς πρέπει να ισχύει ό,τι ισχύει και με τα κίτρινα λεωφορεία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας