Με αργούς ρυθμούς, κάτι που επιτείνει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, προχωράει η περισυλλογή των νεκρών ζώων στις περιοχές που πλημμύρισαν στον θεσσαλικό κάμπο λόγω της κακοκαιρίας Daniel.
Και ενώ απ' την κυβέρνηση επισημαίνουν σε κάθε τόνο πως η απομάκρυνσή τους αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, μέχρι σήμερα το απόγευμα η συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων παραμένει στο 50% των δηλωθέντων σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη. Αυτό σύμφωνα με τον υπουργό συμβαίνει γιατί υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην προσέγγιση πολλών κτηνοτροφικών μονάδων.
Όπως έκανε γνωστό, μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν συλλεγεί και διαχειριστεί (σ.σ. υγειονομική ταφή ή καύση) 24.856 νεκρά αιγοπρόβατα, 7.500 χοίροι, 35 βοοειδή, και 23.900 πτηνά.
Συνολικά μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί οι εξής απώλειες ζωικού κεφαλαίου:
- 49.050 αιγοπρόβατα
- 19.295 χοίροι
- 4.186 βοοειδή
- 40.330 πτηνά
- 43.980 μελισσοσμήνη
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο κάνουν λόγο για περίπου 100.000 ζώα.
Ακόμα και με γυμνά χέρια
Η απομάκρυνση των νεκρών ζώων είναι το πρώτο και βασικότερο που πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους επιστήμονες ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών όμως μια εβδομάδα μετά τις φονικές πλημμύρες οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι αναγκάζονται να μεταφέρουν οι ίδιοι, με τα γυμνά τους χέρια, μακριά από τις στάνες και τα σπίτια τους τα νεκρά ζώα.
Οι κάτοικοι του Παλαμά εκφράζουν την οργή, την αγωνία και την απελπισία τους, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια από την Πολιτεία και επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων τους.
Η δυσοσμία στην κωμόπολη των 6.000 κατοίκων είναι ανυπόφορη, καθώς πέρα από τα σαπισμένα αντικείμενα και τα σκουπίδια στους δρόμους, αμέτρητα είναι και τα νεκρά ζώα.
Λινού: Απροστάτευτοι στις μολυσματικές ασθένειες
Στην ανησυχητική κατάσταση που διαμορφώνεται στις πληγείσες περιοχές, τις οποίες επισκέφθηκε σήμερα, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αθηνά Λινού, λέγοντας ότι «oι κάτοικοι είναι εκτεθειμένοι στους σοβαρούς κινδύνους που απειλούν τη Δημόσια Υγεία».
Η κ. Λινού κατήγγειλε το κράτος ως «απόν» υπογραμμίζοντας ότι «δεν τους παρέχεται κανένας εξοπλισμός, όπως γάντια και γαλότσες, απαραίτητος για την προστασία της υγείας τους».
Τι γίνεται με τη διαχείριση των αποβλήτων
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος για τα θέματα διαχείρισης των αποβλήτων τόνισε: «Σήμερα όλοι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν απρόσκοπτα την αποκομιδή των αστικών αποβλήτων. Η πρόσβαση στους χώρους Υγειονομικής ταφής αποβλήτων στις ενότητες Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας ήταν ομαλή όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Από τους επτά δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, οι δύο είχαν πρόσβαση στο χώρο υγειονομικής ταφής, ενώ το ζήτημα στους υπόλοιπους πέντε αντιμετωπίζεται σε συνεργασία με τους δήμους και το υπουργείο Εσωτερικών σε γειτονικούς χώρους υγειονομικής ταφής.
Σε ό,τι αφορά τα ογκώδη υλικά σε μεγάλες ποσότητες στο Παλαμά, από αύριο θα ξεκινήσει επιχείρηση απομάκρυνσής τους και θα οδηγηθούν σε χώρο για τη σχετική επεξεργασία τους. Η επιχείρηση αυτή θα κορυφωθεί από την Παρασκευή και μετά.
Τέλος όσον αφορά τα βιομηχανικά απόβλητα που υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές της Περιφέρειας Λαρίσης, κυρίως στο Δήμο Λαρίσης, υπάρχει συνεργασία με εξειδικευμένο φορέα για την απομάκρυνσή τους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας