Συναγερμός έχει σημάνει για την περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς η κατάσταση είναι ανησυχητική και από υγειονομικής πλευράς, με τα χιλιάδες νεκρά ζώα να αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ τα λασπόνερα αργούν να υποχωρήσουν.
Στο πλαίσιο της σημερινής κυβερνητικής ενημέρωσης οι αρμόδιοι υπουργοί επιχείρησαν μεν να καθησυχάσουν, παρουσιάζοντας το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όμως, δεν παρέλειψαν να κρυφτούν πίσω από τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν και καθιστούν την αποκομιδή νεκρών ζώων εξαιρετικά προβληματική.
Τρομάζουν τα πρώτα νούμερα
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη ο αριθμός των νεκρών ζώων που έχει δηλωθεί ξεπερνά τις 45.000, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι απώλειες θα μεγαλώνουν όσο πέφτει σταδιακά η στάθμη των νερών.
Ο κ. Σταμενίτης δήλωσε ότι μέχρι σήμερα 9 το πρωί ο αριθμός των αιγοπροβάτων που έχει δηλωθεί στον ΕΛΓΑ είναι 38.000 νεκρά ζώα, ενημέρωσε ο υφυπουργός. «Μέχρι την ημέρα και ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 15.750 νεκρά ζώα» προσέθεσε.
Αναφορικά με τους χοίρους, σημείωσε πως ο αριθμός που έχει δηλωθεί είναι 7.000 νεκρά ζώα και συμπλήρωσε ότι έχουν διαχειριστεί 3.600 νεκρά ζώα, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαχείριση όλου του αριθμού των δηλωθέντων.
Έκανε, πάντως, λόγο για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, ενώ δεν παρέλειψε να πετάξει το μπαλάκι στην περιφέρεια, λέγοντας ότι έχει τον πρώτο βαθμό ευθύνης.
Ειδικά για τα αιγοπρόβατα, πάντως, υπογράμμισε ότι ο αριθμός των χαμένων ζώων θα αυξηθεί, καθώς δεν υπάρχει ακόμη πλήρης καταγραφή για τα ζώα που βρίσκονταν σε στάνες και μαντριά.
46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, 24 περιστατικά λοίμωξης
Την ίδια στιγμή τα κρούσματα μολύνσεων αυξάνονται, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας να κάνει λόγο για 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας, εκ των οποίων τα 6 νοσηλεύονται, αναμεσά τους και βρέφος λίγων ημερών, και 24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού. Το βρέφος έχει σαλμονέλα, με την κατάσταση της υγείας του να μην εμπνέει ανησυχία, ενώ καταγράφηκε και περιστατικό ροταϊού σε ενήλικα.
«Προς το παρόν η κατάσταση επιδημιολογικής επιτήρησης δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό. Δεν έχουμε λόγο ούτε για πανικό, ούτε για εφησυχασμό και εφιστούμε στους πολίτες που εμφανίζουν εμπύρετη γαστρεντερίτιδα , με συμπτώματα, ναυτίας, εμέτου, διάρροιας ή συμπτώματα απλού κρυολογήματος, είτε δερματικά εξανθήματα να επισκέπτονται τις υπηρεσίες υγείας». υποστήριξε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Σχετικά με την επιδημιολογική επιτήρηση υποστήριξε ότι έχουν ληφθεί δείγματα από τις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, ενώ για το δίκτυο υδροδότησης η κ. Αγαπηδάκη επισήμανε ότι στην Λάρισα το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
Διευκρίνισε ότι «όταν λέμε ανθρώπινη χρήση εννοούμε ότι το πίνουμε, μαγειρεύουμε κάνουμε μπάνιο, πλένουμε λαχανικά. Όταν λέμε ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, εννοούμε δεν είναι πόσιμο και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε πουθενά. Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να το βράσουμε για 3 λεπτά στους 100 βαθμούς».
Τέλος, ανακοίνωσε ότι ήδη έχει προγραμματιστεί η τοποθέτηση 20 επιπλέον παγίδων αυτές τις ημέρες και 50 επιπλέον στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Καθημερινά λαμβάνονται δείγματα και αν παρατηρηθεί ενδεχόμενη έξαρση σε σχέση με τα κουνούπια θα ληφθούν τα αντίστοιχα μέτρα κατέληξε.
Οι ευθύνες μπαλάκι, οι πολίτες στη μέσα
Το θέμα της υγειονομικής βόμβας έχει επισημανθεί εδώ και ημέρες, όμως, είναι εμφανές ότι και σε αυτή την περίπτωση οι ευθύνες μεταφέρονται δεξιά κι αριστερά, όπως αναδείχθηκε και από το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου, Κατερίνας Ρίτσα, το οποίο έγινε viral. Η ρεπόρτερ του τηλεοπτικού σταθμού Star περιέγραψε το χάος ανάμεσα σε Περιφέρεια και δήμους σχετικά με τις αρμοδιότητες.
Οι αναφορές, πάντως, δείχνουν ότι σε αρκετές περιοχές οι πολίτες, που είναι αντιμέτωποι με την ανυπολόγιστη καταστροφή, έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους και μαζεύουν και αποτεφρώνουν μόνοι τους τα νεκρά ζώα.
«Καμπανάκι» από τον Φάμελλο
Για σοβαρότατο ζήτημα «προστασίας και υποστήριξης της δημόσιας υγείας» στις περιοχές που επλήγησαν από τη «βιβλική καταστροφή των πλημμυρών» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την επίσκεψή στους Δήμους Παλαμά και Φαρσάλων στη Θεσσαλία.
Σε δηλώσεις του ο κ. Φάμελλος, αφού επισήμανε ότι σήμερα αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκονται σε όλη τη Θεσσαλία, «στις περιοχές οι οποίες έχουν δεχτεί αυτό το τεράστιο πλήγμα από τη βιβλική καταστροφή των πλημμυρών», τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμβάλει σε μια «κραυγή αγωνίας», «διότι μπορεί να έχει προηγηθεί μία βιβλική καταστροφή από τις πλημμύρες, σήμερα όμως ακόμα ο κόσμος εδώ και η αυτοδιοίκηση αγωνιούν για την επόμενη μέρα». «Πρέπει λοιπόν να συμβάλουμε όλοι -και εμείς συμβάλουμε με αυτό το δημόσιο αίτημα- για το βασικό πρόβλημα του στήριξης και της προστασίας της δημόσιας υγείας», ανέφερε.
Είπε πιο συγκεκριμένα ότι στον Δήμο Παλαμά «υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την αποκομιδή των νεκρών ζώων, όπου δεν υπάρχει συντονισμός και αποτελεσματικό σχέδιο». Επίσης μίλησε για σοβαρότατο θέμα με την υδροδότηση σε εκτεταμένο μέρος του Δήμου, αλλά και για την ανάγκη για μέσα προστασίας των πολιτών για τον καθαρισμό και στους δύο δήμους. Προσέθεσε ότι κατά την επίσκεψη είδαν πάρα πολλά στερεά απόβλητα μέσα στο κέντρο του Παλαμά και στα Φάρσαλα και πως ο καθαρισμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Είπε επίσης ότι υπάρχει έλλειψη μηχανημάτων έργου για τους καθαρισμούς ακόμα και των οικισμών και πως «χρειάζεται ένα εκτεταμένο σχέδιο διάθεσης εξοπλισμού, ιδιαίτερα μηχανημάτων έργου, για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους δήμους να λύσουν το πρόβλημα». Είπε ότι ο δήμαρχος του Παλαμά τον ενημέρωσε ότι διαθέτει 8.000 μερίδες σε πολίτες που δεν έχουν αυτή τη στιγμή εξασφαλισμένη σίτιση. «Μαζί με την κάλυψη φιλοξενίας των αστέγων και την υγειονομική φροντίδα, αυτά πρέπει να είναι τα πρώτα μέτρα της Πολιτείας», σημείωσε ο κ. Φάμελλος. «Χρειαζόμαστε δηλαδή αποκατάσταση των υγειονομικών υποδομών και της βασικής κοινωνικής λειτουργίας. Άρα, διαχείριση και αποκομιδή στερεών αποβλήτων, νεκρών ζώων, και βασική υγειονομική και προνοιακή φροντίδα, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είναι το πρώτο ζητούμενο», υπογράμμισε.
Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο
Στο τρίγωνο Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα όλες οι οδικές αρτηρίες είναι πλέον ανοικτές, εκτός από τον άξονα Τρικάλων-Λάρισα στον οποίο κινούνται μόνο οχήματα έκτακτης ανάγκης, ενημέρωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός.
Κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ο κ. Αρτοποιός διαβεβαίωσε ότι στον άξονα Τρικάλων - Λάρισας θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία τις επόμενες ώρες.
Επίσης, ανέφερε πως στην περιοχή της Μαγνησίας αποκαταστάθηκε σήμερα το πρωί το οδικό δίκτυο προς Ζαγορά Πηλίου.
Αναφορικά με τον αυτοκινητόδρομο Ε65, είπε πως είναι ανοικτός, ωστόσο η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή και το κύριο πρόβλημα είναι το πλημμυρικό φαινόμενο που έχει περιοριστεί στο 1 χλμ.
Τέλος, ο Γιάννης Αρτοποιός αναφέρθηκε στο σιδηροδρομικό δίκτυο λέγοντας πως έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και εκτίμησε πως για την αποκατάσταση των ζημιών θα απαιτηθεί αρκετό χρονικό διάστημα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας