Ξεπέρασε προχθές τα 808.000 στρέμματα η καμένη γη στον Εβρο, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus στις 28/8. Πρόκειται για το μισό δασικό σύμπλεγμα που εκτείνεται από τον κεντρικό έως τον νότιο Εβρο, το οποίο υπολογίζεται σε 1,6 εκατ. στρέμματα.
Σε σχέση με τη συνολική έκταση του Εβρου, οι μερικώς ή ολικώς καμένες εκτάσεις αντιστοιχούν πλέον στο 19% της επιφάνειας του νομού. Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη αναφορά της στις πυρκαγιές του Εβρου, η υπηρεσία έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός της μεγάλης διάρκειας της μεγα-πυρκαγιάς, που καίει ανεξέλεγκτη για δώδεκα ημέρες. Μάλιστα, αυτή τη θλιβερή πρωτιά επιβεβαίωσε και η Κομισιόν, η οποία εξέδωσε χθες ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η πυρκαγιά στον Εβρο «είναι η μεγαλύτερη στην Ε.Ε. από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα», καταρρίπτοντας έτσι το έτερο κυβερνητικό αφήγημα που εξέφρασαν κυρίως ο υπουργός Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκης και η Σοφία Βούλτεψη, επιτιθέμενοι στους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου και στο meteo.
Σε αυτό το πλαίσιο ήρθε να προστεθεί και καυστικό χθεσινό δημοσίευμα του Politico, το οποίο αναφέρει πως «στην Ελλάδα ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους για να κατηγορήσουν για τη μεγαλύτερη φωτιά στην Ευρώπη» και πως ενώ ο Εβρος καίγεται και φουντώνει η οργή για τις ανεπαρκείς προσπάθειες πρόληψης, πολιτικοί προσπαθούν να στρέψουν την προσοχή στη σύλληψη εμπρηστών και κάποιοι διαδίδουν ακόμη και θεωρίες συνωμοσίας για το ποιος έβαλε τις φωτιές. Το Politico στέκεται ιδιαίτερα και στη δήλωση του Βασίλη Κικίλια για τους εμπρηστές, που πριν από λίγες ημέρες είπε μεταξύ άλλων «Δεν θα ξεφύγετε, θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε».
Τα πραγματικά αιτία αυτής της ανυπολόγιστης καταστροφής στον Εβρο είναι πολλά και διαφορετικά από το κυβερνητικό αφήγημα. Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν ήταν κυρίως τεχνικές δυσκολίες εξαιτίας του γεωγραφικού ανάγλυφου της περιοχής, καθώς δεν υπάρχουν ούτε δασικοί ούτε αγροτικοί δρόμοι, παρά μόνο μονοπάτια - και αυτά άνοιξαν πέρσι εξαιτίας της δασικής πυρκαγιάς. Ενας άλλος λόγος για την αδυναμία κατάσβεσης υπήρξε και η πολυδιάσπαση των επίγειων δυνάμεων στο σημείο.
Βέβαια, δεν έλειψαν και οι καταγγελίες για επιχειρησιακή ανεπάρκεια, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη μετακίνηση δέκα πυροσβεστών από τα Ιωάννινα στον Εβρο, οι οποίοι φεύγουν με όχημα το απόγευμα από τα Ιωάννινα, φτάνουν στην Αλεξανδρούπολη, από εκεί πηγαίνουν στα σημεία που πρέπει να επιχειρήσουν και με τη συμπλήρωση του 24ωρου επιστρέφουν στα Γιάννενα από όπου ήδη είχαν φύγει άλλοι δέκα για να τους αντικαταστήσουν, αντί να διαμείνουν στην περιοχή και να επιχειρούν καθημερινά, όπως θα ήταν το λογικό. Τις εξοντωτικές συνθήκες κατά τις οποίες οι πυροσβέστες πρέπει να διανύουν περισσότερα από 1.200 χλμ. καθημερινά και μετά να επιχειρούν στο πεδίο έχει καταγγείλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Πυροσβεστών Ηπείρου. Την ανοιχτή της επιστολή απευθύνει επίσης στην πολιτική και τη φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, ζητώντας να λάβει τέλος ο παραλογισμός.
Φόβους ότι «το δάσος της Δαδιάς όπως το ξέραμε δεν θα το ξαναδούμε» εξέφρασε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9» ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος. «Δεν θα μπορέσουμε να ξαναέχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς. Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο οικοσύστημα να το εντάξουμε στις γενικότερες απώλειες των 1.500.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Είναι κάτι το μοναδικό» πρόσθεσε.
Στις κατηγορίες θεσμικών παραγόντων της περιοχής ότι το δάσος της Δαδιάς δεν καθαρίστηκε ποτέ απάντησε και η πολύ έμπειρη δασολόγος, επικεφαλής της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, Δώρα Σκαρτσή. Η κ. Σκαρτσή, μιλώντας στο τοπικό ραδιόφωνο «Ράδιο Εβρος», έκανε λόγο για ολιγωρία που οδήγησε στην καταστροφή, ενώ παράλληλα σημείωσε, απαντώντας στο αφήγημα που επικρατεί, πως ποτέ δεν απαγορεύτηκε από τις οικολογικές οργανώσεις η δασική διαχείριση του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς: «Από το 1980 που η περιοχή κηρύχθηκε προστατευόμενη, ποτέ δεν απαγορεύτηκε η δασική διαχείριση του δάσους της Δαδιάς. Η ολιγωρία στη Ζώνη Α’, όπου δεν υλοποιήθηκε δασική διαχείριση, είναι το μεγάλο λάθος που οδήγησε στη σημερινή καταστροφή», δηλώνει, απορρίπτοντας τη μετάθεση ευθυνών από την πολιτεία προς τις οικολογικές οργανώσεις. Η κ. Σκαρτσή έχει βαθιά γνώση της περιοχής, καθώς πρόκειται για μόνιμη κάτοικο Δαδιάς, γνωρίζει το δάσος σπιθαμή προς σπιθαμή, ενώ μέχρι πρότινος ως υπεύθυνη γραφείου Θράκης της WWF Hellas ήταν ερευνήτρια πεδίου του προγράμματος Δαδιάς.
Αμεση μείωση τζίρου στην Αλεξανδρούπολη έφερε η πυρκαγιά
Δραματική είναι η μείωση τζίρου στην αγορά της Αλεξανδρούπολης την τελευταία εβδομάδα, εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα της 19ης Αυγούστου και οδήγησε σε μαζική φυγή τουριστών από την πόλη, ενώ ούτε οι ντόπιοι φαίνεται να έχουν διάθεση για ψώνια. Οπως δήλωσε στην εφημερίδα «Γνώμη» της Αλεξανδρούπολης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Βασίλης Κασαπίδης, «το πρόβλημα ξεκίνησε από την Κυριακή, έφυγε πολύς κόσμος, η πόλη μέσα σε λίγες ώρες άδειασε, ενώ τη Δευτέρα δεν κυκλοφορούσε άνθρωπος στην αγορά. Οι ακυρώσεις σε ξενοδοχεία, καταλύματα και airbnb έπεσαν βροχή, ενώ αρκετοί κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης που είχαν ήδη φύγει για διακοπές επέσπευσαν την επιστροφή τους. Εκεί που ήμαστε στο υψηλότερο σημείο της σεζόν, με πάρα πολλή κίνηση, πέσαμε στο μηδέν».
Τα μέτρα που ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης είναι συγκεκριμένα και η άμεση εφαρμογή τους θα βοηθήσει τις τοπικές επιχειρήσεις να ανακάμψουν σε βάθος χρόνου. «Η εικόνα της πόλης είναι αποκαρδιωτική. Το παραλιακό μέτωπο, οι ορεινοί οικισμοί υπέστησαν τεράστια καταστροφή. Εχουμε μέλη μας από Μεσημβρία και Δίκελλα, που έχουν επιχειρήσεις εστίασης, μικρές μονάδες κτηνοτροφικές και εμπορίας, μελίσσια κτλ, που θα χρειαστεί καιρός για να σταθούν στα πόδια τους. Γενικώς το παραλιακό μας μέτωπο θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό είναι σημαντική η στήριξη της πολιτείας μέσα από το πλέγμα των μέτρων που προτείνουμε. Η πρώτη μας έγνοια και προτεραιότητα φυσικά και είναι οι ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, δική μας περιουσία ωστόσο είναι η κατανάλωση, η οποία έχει εδώ και μέρες μειωθεί δραματικά χωρίς να διαφαίνεται προοπτική για άμεση ανάκαμψή της» επισημαίνει ο κ. Κασαπίδης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας