Γενικόλογες υποσχέσεις για ενίσχυση των εναέριων και επίγειων δυνάμεων στο πύρινο μέτωπο του Εβρου και ίχνος αυτοκριτικής από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, που επιτήρησε χθες το πρωί για πρώτη φορά τα πύρινα μέτωπα στον Εβρο –από αέρος μόνο– 9 ημέρες ύστερα από την έναρξη της καταστροφικότερης πυρκαγιάς της Ευρώπης.
Ο κ. Κικίλιας προτίμησε μόνο να επιθεωρήσει τις καμένες εκτάσεις στον Εβρο που ξεπερνούν τα 760.000 στρέμματα και να συμμετάσχει σε έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου στην περιοχή, χωρίς όμως να επισκεφτεί διά ζώσης τις πληγείσες περιοχές. Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου αναφέρθηκε στη μεγάλη περίμετρο του πύρινου μετώπου που προέκυψε από την ένωση των δύο πυρκαγιών της Αλεξανδρούπολης και της Δαδιάς.
«Σήμερα είναι η ώρα της μάχης για όλους και κρίνεται αυτό. Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ όλοι αυτοί οι οποίοι πρέπει είτε να συντονίζουν –οι στρατηγοί–, είτε να επιχειρούν…» είπε χαρακτηριστικά ευχαριστώντας όλους όσοι επιχειρούν ή συμπαρίστανται στο έργο της κατάσβεσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τις αιτίες πρόκλησης των πυρκαγιών, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας φάνηκε να ρίχνει τους τόνους μετά την έντονη αποδοκιμασία που προκάλεσαν οι βιαστικές και ίσως επιπόλαιες δηλώσεις του για το «κυνήγι» εμπρηστών. Αυτή τη φορά ο υπουργός ήταν πιο προσεκτικός και έκανε λόγο «για μια νοητή ευθεία στην οποία εκκίνησαν 14 πυρκαγιές εκείνη την ημέρα» αλλά συμπλήρωσε ότι αυτό είναι κάτι που θα διερευνήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας δεν προσφέρεται για εικασίες ή σχόλια.
Ολα αυτά τη στιγμή που το πύρινο μέτωπο στη Δαδιά μαίνεται ανεξέλεγκτο, με τον παρακείμενο οικισμό της Λευκίμμης να εκκενώνεται χθες το μεσημέρι, καθώς οι φλόγες απείλησαν τον οικισμό, ενώ ακόμη μια εκκένωση είχαμε και στο μέτωπο της Ροδόπης, όπου εκκενώθηκε ο οικισμός Κασσιτερά. Το βραδυ το χωριό Λευκίμμη φαινόταν να διαφεύγει τον κίνδυνο, ωστόσο απειλούνταν το απολιθωμένο δάσος της περιοχής.
«Το δάσος της Δαδιάς δεν είχε καθαριστεί ποτέ. Θα έπρεπε να έχει διαφορετική διαχείριση. Ας απαντήσουν οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του δάσους. Κάποια στιγμή πρέπει να διαχωρίσουμε τις δασικές από τις αστικές πυρκαγιές, να υπάρχει μια άλλη δομή που θα έχει τη συνδρομή των δασικών υπηρεσιών», ανέφερε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών –όπως και πέρσι– στον φορέα διαχείρισης.
Μητσοτάκης αγνοείται
Σήμερα, δέκατη ημέρα της καταστροφής, επισκέπτεται τον Εβρο πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, τον υπουργό Προ.Πο. Γιάννη Οικονόμου και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη. Ηδη στον Εβρο έχουν ξεκινήσει να ακούγονται και οι πρώτες φωνές διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη κυβερνητική απουσία από το κρίσιμο μέτωπο της περιοχής, με τους τοπικούς παράγοντες να κάνουν δραματικές εκκλήσεις στην κυβέρνηση και να μην εισακούγονται.
Αφαντος παραμένει και ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρά το γεγονός πως στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής στον Εβρο για συμβολικούς δήθεν λόγους, δεν έχει επισκεφτεί την εκλογική του περιφέρεια, η οποία δοκιμάζεται εδώ και δέκα μέρες από μια τεράστια καταστροφή που όμοιά της δεν έχει υπάρξει. Και οι συμβολισμοί που δεν παράγουν πια εκλογικά αποτελέσματα από ό,τι φαίνεται έχουν πάει περίπατο.
Εξαγγελίες μετά την καταστροφή
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την ανοικοδόμηση του Εβρου, ο Β. Κικίλιας τόνισε πως «μετά απ’ αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια έρχεται μια πολύ μεγάλη προετοιμασία, μια πολύ μεγάλη συζήτηση και αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την πρόληψη, τη δασοπροστασία, με τις ζώνες που πρέπει να δημιουργηθούν, με τον έλεγχο των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα που θα απαιτηθούν, έργα πυροπροστασίας, πρόληψης, και τον τρόπο με τον οποίο θα αναβαθμίσουμε και θα πάμε πιο μπροστά τον επιχειρησιακό τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος.
»Κάποιοι μιλούν για κλιματική αλλαγή, κάποιοι άλλοι για κλιματική κρίση, κάποιοι επιστήμονες ακόμη και για κλιματική κατάρρευση. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα, η Ευρώπη κι ο πλανήτης αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις και πρέπει να εμφανιστούμε πιο έτοιμοι και πιο αποτελεσματικοί για ό,τι θα φέρει το μέλλον», κατέληξε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας