Τα μέτωπα της πυρκαγιάς σε Εβρο και Βοιωτία δεν άφησαν αλώβητα και δύο πολύτιμα μνημεία: τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης στον Εβρο και την ενταγμένη στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη στις δυτικές υπώρειες του Ελικώνα, κοντά στην αρχαία Στειρίδα.
Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν, κυρίως, σε υποδομές του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ζώνης στον Εβρο (ιδίως στους ξύλινους διαδρόμους ΑμεΑ της δυτικής και νότιας πλευράς και σε κτίσμα που φιλοξενεί αποθήκες και χώρους εργασίας, του οποίου ολοσχερώς καταστράφηκαν η οροφή και το περιεχόμενο στο εσωτερικό του), το βράδυ της 22ας Αυγούστου.
Επίσης η φωτιά κατέκαψε μικρό αποθηκευτικό χώρο στον οποίο βρίσκονταν ξύλινα κιβώτια με κεραμική, όστρεα και οστά προκαλώντας ζημιά σε τμήμα του αρχαιολογικού υλικού, ενώ όλος ο χώρος μέχρι χθες το απόγευμα παρέμενε χωρίς ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και τηλεφωνική σύνδεση. Αυτά σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού, που κατ’ αρχάς διαβεβαίωσε ότι «τα αρχαία αρχιτεκτονικά κατάλοιπα δεν έχουν υποστεί εμφανή ζημιά, καθώς ο χώρος ήταν πολύ προσεκτικά αποψιλωμένος.
»Σε δύο σημεία του χώρου, και στο ρέμα που διέρχεται το ανατολικό τμήμα του χώρου, όπου δεν υπάρχουν αρχαιολογικά κατάλοιπα, κάηκε η χαμερπής βλάστηση, όπως και ορισμένα δέντρα και η βλάστηση στην ακρόπολη του αρχαίου οικισμού». Το υπουργείο επισήμανε όμως στην ανακοίνωσή του ότι «δεν επιχειρήθηκε προσέγγιση στην ακρόπολη, λόγω του φόβου αναζωπυρώσεων». Αλώβητα έμειναν και το κτίριο του εργαστηρίου, μία αποθήκη, ένας χώρος γραφείου και το φυλάκιο-εκδοτήριο εισιτηρίων, ενώ ευτυχώς «δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, καθώς ο χώρος, με εντολή υπουργού, είχε κλείσει προληπτικά, από την προηγούμενη ημέρα».
Οσο για τη Μονή Οσίου Λουκά, από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης παγκοσμίως και το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ελλάδας του 11ου αιώνα, μοναδικής αρχιτεκτονικής και αισθητικής αξίας, κυκλώθηκε χθες από τις φλόγες με αποτέλεσμα να καεί ολοσχερώς ο περίβολος. Η φωτιά έφτασε και στο εσωτερικό της μονής και έκαψε ένα από τα παλαιότερα κτίρια, ευτυχώς όμως χθες φαινόταν να έχει διαφύγει τον κίνδυνο το περίφημο Καθολικό της μονής που χρονολογικά τοποθετείται στις πρώτες δεκαετίες του 11ου αι., ενώ περιέχει τα πιο καλοδιατηρημένα σύνολα ψηφιδωτών από την περίοδο της Μακεδονικής Αναγέννησης στο Βυζάντιο.
Εγκαιρα το μοναστήρι είχε εκκενωθεί από επισκέπτες και μοναχούς, αλλά αργότερα στο σημείο έσπευσαν ο μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος καθώς και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ελπίζουμε σήμερα να υπάρξει εκ μέρους του ΥΠΠΟ εμπεριστατωμένη ενημέρωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν στη μονή από τη φωτιά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας