Σε παρανάλωμα του πυρός έχει μετατραπεί τα τελευταία 24ωρα για ακόμα μία φορά η χώρα, που θρηνεί πλέον εννιά θύματα μαζί με τους δύο νεκρούς χθες σε Βοιωτία και Έβρο. Σπίτια και περιουσίες μετατράπηκαν σε στάχτη, ενώ ανυπολόγιστη είναι η περιβαλλοντική καταστροφή.
Πρόκειται, ήδη, για την τρίτη πιο καταστροφική χρονιά του 21ου αιώνα με 641.000 στρέμματα καμένης γης (μέχρι χθες), πίσω μόνο από το 2007 με την τραγωδία στην Ηλεία και το 2021 με το παρανάλωμα στη Βόρεια Εύβοια.
Από την πρώτη στιγμή του μετώπου στην Αλεξανδρούπολη είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, για αδυναμία στη δασοπυρόσβεση αλλά και καθυστερήσεις σε εναέρια μέσα.
Χαρακτηριστική της απελπισίας των πληγέντων η μαρτυρία κατοίκου από το χωριό Σώστης, η οποία έχασε το σπίτι της ότι δεν βοήθησε κανένας για να αποφευχθεί το κακό. «Τα αεροπλάνα ήρθαν αφότου κάηκαν τα σπίτια» κατήγγειλε και μίλησε για το πώς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κατοικία της χθες βράδυ.
«Οι φλόγες έρχονταν πάνω σου. Καιγόσουνα» είπε (ΕΡΤ) για να προσθέσει ότι «μέσα σε δέκα λεπτά, μέχρι που να δούμε τη φωτιά στο βουνό μας έδιωξαν από το σπίτι και καταστράφηκαν όλα. Δεν έμεινε τίποτα, Τίποτα».
«Δεν έχουμε τίποτα. Τα ρούχα που φοράμε μόνο πήραμε. Δεν προλάβαμε να πάρουμε τίποτα» σημείωσε, όπως επίσης ότι έχει τον σύζυγός της άρρωστο, το γιο της ανάπηρο. «Ο μικρός μου γιος είναι άνεργος. Δεν ξέρω τι θα γίνουμε, πού θα πάμε, που θα μείνουμε» είπε με δάκρυα στα μάτια η ηλικιωμένη κάτοικος του χωριού».
Παράλληλα, ειδικοί καταγγέλλουν ότι η πυρκαγιά απειλεί να αποτελειώσει ό,τι κατάφερε να διασωθεί πέρυσι στο προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς, έναν σημαντικό θησαυρό βιοποικιλότητας για όλα τα Βαλκάνια.
Ο δασολόγος, Γιώργος Καρέτσος, μίλησε (Open) για την αδυναμία πρόληψης και πόρισμα της Επιτροπής Γκολντάμερ, που αγνοήθηκε, με αποτέλεσμα οι φλόγες να φτάσουν και στην προστατευμένη περιοχή, καταφύγιο πολλών αρπακτικών, σπάνιων ειδών και ζώων.
Ο ίδιος τόνισε ότι το δάσος θα μπορέσει αν είναι όπως πριν σε 30-40 χρόνια και κατήγγειλε πως την αποδυνάμωση της δασικής υπηρεσίας και στην υποστελέχωσή της.
«Από τη δεκαετία του ‘80 η διαχείριση των δασών έχει περιπέσει στο ελάχιστο δυνατό και γίνονται μόνο διαχειριστικές επεμβάσεις σε περιοχές όπου το δάσος έχει κάποιο οικονομικό αποτέλεσμα, εννοώντας ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί πάρα πολύ γρήγορα σε χρήμα και η διαθέσιμη ξυλεία μεταφέρεται στην γρηγορά. Οι άλλες όμως δραστηριότητας στα δάση έχουν πέσει σε αδράνεια», είπε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας