Τη στιγμή που το «κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες» δίνει μάχες από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο για λίγα μέτρα στην άμμο, το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει ανεμπόδιστα και αδιαμαρτύρητα χιλιόμετρα παραθαλάσσιων περιοχών σε ιδιώτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τις τελευταίες μέρες πουλήθηκε τεράστιο ακίνητο στη Χαλκιδική, ενώ προετοιμάζονται πωλήσεις σε πρώην κάμπινγκ της Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης και στη μαρίνα Καλαμαριάς. Ο ελέφαντας είναι… στις παραλίες και καμιά ομπρέλα δεν μπορεί να τον κρύψει…
Μόλις πριν από λίγες μέρες σχεδόν με… τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκε ότι πουλήθηκε σε ιδιώτη (Λεωνίδας Καντεποζίδης) παραθαλάσσιο ακίνητο στην περιοχή «Χρυσή Αμμουδιά» («χρυσή» όνομα και πράγμα...) έκτασης 27 στρεμμάτων, µε μήκος ακτογραμμής περίπου 530 μέτρα, δυτικά του οικισμού της Νέας Καλλικράτειας στον Νομό Χαλκιδικής. Ας σημειωθεί ότι για την πώληση αυτή είχε αντιδράσει ο Δήμος Νέας Προποντίδας, γιατί περιλαμβάνονται αιγιαλός, παραλιακό μέτωπο και ρέμα. Ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς έλεγε μάλιστα ότι θα ασκήσει κάθε νόμιμο ένδικο μέσο για να μείνει ο αιγιαλός κοινόχρηστος και να προστατευθεί το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής, για να έχει η περιοχή κάτι να παραδώσει στις επόμενες γενιές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος επιχειρηματίας είχε αγοράσει από το ΤΑΙΠΕΔ και άλλη παραλία σε κοντινή απόσταση από τη «Χρυσή Αμμουδιά». Ηταν 10 χρόνια νωρίτερα, όταν πουλήθηκε –εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων– η γνωστή στους Θεσσαλονικείς «Σαχάρα» (λόγω της ομοιότητας των αμμοθινών της με αυτές της ομώνυμης ερήμου) έκτασης 44 στρεμμάτων με παραλιακό μέτωπο έκτασης 925 μέτρα. Αγοράστηκε έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ (σήμερα διαφημίζεται ως το μεγαλύτερο beach bar των Βαλκανίων, με 4.500 ξαπλώστρες και 1.200 ομπρέλες).
Σε ανακοίνωσή της η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία», θυμίζει ότι «τουλάχιστον 14 παραλίες της Χαλκιδικής είναι στο ΤΑΙΠΕΔ προς “αξιοποίηση”, όπως ο Αγιος Μάμας, ο Νέος Μαρμαράς, η Βουρβουρού, το Κριαρίτσι, η Συκιά, η Κρυοπηγή (κάμπινγκ 112 στρέμματα), το Ποσείδι (133 στρέμματα), το Μονοδέντρι-Αζάπικο (253 στρέμματα εξαιρετικού φυσικού κάλλους), το Καλαμίτσι, η Νέα Ηράκλεια, το Πόρτο Κουφό, η Χρυσή Αμμουδιά, η Νέα Καλλικράτεια, η Ιερισσός». Και πράγματι η λίστα των παραθαλάσσιων εκτάσεων (όπως το κάμπινγκ Ασπροβάλτας 297 στρεμμάτων) που είναι σήμερα αναρτημένη στην επίσημη σελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, συνοδεία φωτογραφιών κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Τα «διαμάντια» της Χαλκιδικής έχουν βγει στο σφυρί επισήμως.
Με χθεσινή του ανάρτηση ο συνάδελφος δημοσιογράφος Σπύρος Κουζινόπουλος επαναφέρει στην επικαιρότητα την προσπάθεια που καταβάλλει το ΤΑΙΠΕΔ τα τελευταία χρόνια να πουλήσει το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας (έκτασης 173 στρεμμάτων) και καταγγέλλει «τη μεθοδευμένη προσπάθεια της δημοτικής αρχής Τσαμασλή, με τη σύμπραξη του ΤΑΙΠΕΔ για την καταστροφή και τσιμεντοποίηση του υπέροχου αυτού χώρου προκειμένου να καταστραφεί αυτός ο υπέροχος πνεύμονας πρασίνου, με την κοπή των δέντρων, ώστε να κατασκευαστούν εκεί πολυτελείς βίλες και “πεντάστερο” ξενοδοχείο». Τονίζει δε ότι «όσοι νοιαζόμαστε για την αποτροπή τσιμεντοποίησης του χώρου πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας, απαιτώντας: ΟΧΙ στην καταστροφή του κάμπινγκ, ΝΑΙ στην αξιοποίησή του προς όφελος του Δήμου Θερμαϊκού, των δημοτών του και όλων των Θεσσαλονικέων που έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις εποχές της κρίσης και της ακρίβειας των πάντων. Και φυσικά όλα αυτά που γράφουμε παραπάνω, ισχύουν και για το κάμπινγκ της Επανομής, που επίσης παραμένει αναξιοποίητο, ξέφραγο αμπέλι αλλά και με τον μόνιμο κίνδυνο καταστροφής του από μια πυρκαγιά».
Κοντά στο κάμπινγκ υπάρχει και η υπόθεση με το παραθαλάσσιο επίσης οικόπεδο των 576 στρεμμάτων που εφάπτεται σχεδόν του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης για το οποίο όπως επισήμως αναφέρεται προσφέρεται για «επιχειρηματικά κέντρα, πάρκα λιανικής και καταστημάτων, πάρκο επιστήμης και τεχνολογίας, μαρίνες, ξενοδοχεία και οικιστικές χρήσεις».
Μόλις χθες έγινε γνωστό ότι το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που συνοδεύει το master plan και αναμένεται η έκδοση του προεδρικού διατάγματος με το οποίο θα εγκρίνεται η ΣΜΠΕ, προκειμένου να πωληθεί η μαρίνα Αρετσούς. Θυμίζουμε ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε ακυρωθεί από το ΣτΕ, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ δεν το βάζει κάτω.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας