Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό. Οι γραμμές του Μετρό της Αθήνας 2 και 3, που λειτουργούν από το 2000 και εξυπηρετούν καθημερινά εκατομμύρια επιβάτες, στερούνται περιβαλλοντικής αδειοδότησης! Το «επιτελικό κράτος», που φροντίζει να προβάλλει με ρυθμό επαναληπτικής καραμπίνας τα επιτεύγματά του στην προκήρυξη νέων έργων, δεν φρόντισε να εξασφαλίσει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, όπως απαιτείται ακόμη και για ήσσονος σημασίας δραστηριότητες, καθώς εκεί περιγράφονται αναλυτικά οι όροι κατασκευής και λειτουργίας των υποδομών, τα οφέλη και η αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων.
Το παράδοξο είναι ότι η έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης διαπιστώθηκε αφού έγινε η δημοπράτηση της επέκτασης της Γραμμής 2 (Ελληνικό-Ανθούπολη) προς το Ιλιον. Η επέκταση προς Ιλιον εξαγγέλλεται εδώ και χρόνια αλλά το έργο με προϋπολογισμό 682 εκατομμύρια ευρώ προκηρύχθηκε επισήμως πριν από 7 μήνες, τον Ιανουάριο του 2023. Η επέκταση θα είναι μήκους 4 χιλιομέτρων με 3 νέους σταθμούς (Παλατιανή, Ιλιον, Αγιος Νικόλαος), ενώ στο έργο περιλαμβάνεται επέκταση του αμαξοστασίου Ελαιώνα και αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων στις γραμμές 2 και 3.
Από τον Ιανουάριο, όμως, χρειάστηκε να φτάσει ο Ιούλιος του 2023 για να διαπιστωθεί ότι δεν γίνεται δημοπράτηση της επέκτασης χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότησή της. Πώς όμως να αδειοδοτήσεις την επέκταση όταν δεν υπάρχει αδειοδότηση για το τμήμα που ήδη λειτουργεί; Η Ελληνικό Μετρό (πρώην Αττικό Μετρό) αντελήφθη ότι αυτό δεν γίνεται και έδωσε τη λύση με τη... συνήθη λύση της απευθείας ανάθεσης.
Σημειώνεται ότι από ολόκληρο το δίκτυο των γραμμών 2 (Ελληνικό-Ανθούπολη με 20 σταθμούς) και 3 (Αεροδρόμιο-Δημοτικό Θέατρο με 27 σταθμούς), έγκριση περιβαλλοντικών όρων ισχύει μόνο για τις πιο πρόσφατες επεκτάσεις από τον σταθμό Αγία Μαρίνα έως τον Πειραιά και για το Αμαξοστάσιο Σεπολίων. Οι προηγούμενες επεκτάσεις των γραμμών 2 και 3 είχαν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά αλλά οι εγκρίσεις έχουν λήξει από το 2018, ενώ το Βασικό Εργο στερείται εντελώς εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.
Παραδόξως, το κενό αυτό στη δημοπράτηση της επέκτασης προς Ιλιον άρχισε να απασχολεί τη διοίκηση της Ελληνικό Μετρό τον Ιούλιο και αφού ο πρόεδρος της εταιρείας Νίκος Ταχιάος είχε αποχωρήσει για να αναλάβει υφυπουργός Υποδομών στη «νέα» κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η απόφαση για την απευθείας ανάθεση δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια της εταιρείας στις 28 Ιουλίου και αναφέρει ότι το κόστος θα είναι 29.900 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ και υπογράφεται από τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Νίκο Κουρέτα.
Η σύμβαση για την εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικής Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που είναι προϋπόθεση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ανατέθηκε στην εταιρεία ΣΣΕ & Περιβάλλον με το σκεπτικό ότι έχει αναλάβει αντίστοιχα έργα σε προηγούμενες φάσεις του συνολικού έργου. Εννοείται ότι και για την έλλειψη αυτή, η κυβέρνηση δεν μπορούσε να καταγγείλει ότι παρέλαβε «καμένη γη» από την προηγούμενη...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας