Στην αντεπίθεση περνούν οι δήμοι ανά την Ελλάδα με αφορμή όσα ακούστηκαν εναντίον τους μετά τον ξεσηκωμό των κινημάτων για την απελευθέρωση των παραλιών από ομπρελοξαπλώστρες και καναπεδοντίβανα έως και μέσα στη θάλασσα.
«Οι δήμοι, σε αντίθεση μ’ αυτό που οι περισσότεροι γνωρίζουν, δεν είναι αρμόδιοι για να προβούν σε ελέγχους, αυτοψίες, επιβολή προστίμων ή και απομάκρυνση ομπρελοκαθισμάτων», ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και συνεχίζει: «Οταν γίνεται παραβίαση των όρων ή επέκταση του προς παραχώρηση χώρου, οι δήμοι πρέπει να ενημερώνουν τις Κτηματικές Υπηρεσίες προκειμένου να επιληφθούν. Πώς όμως να παρέμβουν έγκαιρα και προληπτικά οι Κτηματικές Υπηρεσίες όταν, για παράδειγμα, για όλες τις Κυκλάδες υπάρχουν δύο υπάλληλοι για την Κτηματική Υπηρεσία, η οποία έχει έδρα της στη Σύρο;», επισημαίνει η ΚΕΔΕ. Επικαλούνται, μάλιστα, την πρόσφατη (10/3/23) κοινή υπουργική απόφαση 38609, βάσει της οποίας οι δήμοι, «μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές και τις Κτηματικές Υπηρεσίες, προκειμένου να φροντίσουν για τη λήψη μέτρων προστασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία». Υπενθυμίζουν επίσης ότι πέραν αυτής της πραγματικότητας, αρκετές φορές, όπως πρόσφατα στην περίπτωση του δημάρχου Σερίφου, Κωνσταντίνου Ρεβίνθη, «δήμαρχοι βρέθηκαν συλληφθέντες και απολογούμενοι για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και απλή δυσφήμιση ακριβώς επειδή έκαναν το χρέος τους, τηρώντας, ως όφειλαν, αποφάσεις δικαστηρίων».
Η ΚΕΔΕ θεωρεί άδικη την επίθεση που δέχονται δήμαρχοι για το θέμα αυτό και μάλιστα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου με δημιουργία, τις περισσότερες φορές, λανθασμένων εντυπώσεων που βλάπτουν τη φήμη των τουριστικών προορισμών της χώρας.
Οι δήμοι επανέρχονται στη θέση και το αίτημα της ΚΕΔΕ να περάσει σε εκείνους «η διαχείριση των παραλιών εξ ολοκλήρου». «Διότι δεν γίνεται οι δήμοι να είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουν τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, τις λουτρικές εγκαταστάσεις, να μεριμνούν για τον καθημερινό καθαρισμό του συνόλου των κοινόχρηστων χώρων, αλλά να μην έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης για συμμόρφωση των παραχωρησιούχων στους όρους παραχώρησης», επεξηγούν και ζητούν «να έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν μέσα από τη διαχείρισή τους το μοντέλο ανάπτυξης των τοπικών τους κοινωνιών, με γνώμονα το τοπικό συμφέρον και τις τοπικές ιδιαιτερότητες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας