Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την καταπάτηση, αυθαιρεσία και ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των ελληνικών παραλιών, με τις κινητοποιήσεις να αποκτούν καθημερινή συχνότητα και τη διεκδίκηση για ελεύθερους δημόσιους χώρους να δυναμώνει.
Μετά την Πάρο και τη Νάξο, το κίνημα με «όχημα» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επεκτείνεται σε περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Κρήτη και η Κέρκυρα, ενώ ήδη αρχίζουν διαμαρτυρίες και για άλλες περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και η Αττική.
Οργάνωση και δημοσιοποίηση μέσω social media
Βασικό κομμάτι σε όλη αυτή την ταχύτατη οργάνωση και κινητοποίηση παίζουν οι ειδικές σελίδες που δημιουργούν οι σχετικές ομάδες στο Facebook, στις οποίες συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η σελίδα «Κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική», αριθμεί περισσότερα από 9.500 μέλη. Η αντίστοιχη σελίδα για τη Νάξο «Κίνημα "σώστε τις παραλίες της Νάξου" "Save the Beaches of Naxos NOW!"» έχει σχεδόν 5.00 μέλη, ενώ η σελίδα της «Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες - Save Paros Beaches» έχει 4,3 χιλιάδες μέλη.
Μέσω των ομάδων αυτών οι συμμετέχοντες δεν οργανώνουν μόνο τις κινητοποιήσεις, αλλά μοιράζονται φωτογραφικό υλικό και στοιχεία με παρανομίες και αυθαιρεσίες σε διάφορα σημεία, δημοσιοποιώντας περαιτέρω και φέρνοντας τις διεκδικήσεις στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου.
Η Χαλκιδική «στο μικροσκόπιο»
Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο επίκεντρο τη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα η Χαλκιδική, όπου προγραμματίζεται και σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Σιθωνίας στη Νικήτη με το σχετικό κάλεσμα να υπογραμμίζει «διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, υπερασπιζόμαστε τους δημόσιους χώρους»
Χθες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε διπλή κινητοποίηση και πορεία διαμαρτυρίας σε Νικήτη και Νέα Ποτίδαια, ενημερώνοντας τους λουόμενους για την έλλειψη ελεύθερου χώρου στη ακτές. Το «κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική» καταγγέλλει ένα όργιο ασυδοσίας από επιχειρηματίες, αλλά και απειλές κατά τη διάρκεια προηγούμενων προσπαθειών ενάντια στην κατάληψη ολόκληρων παραλιών.
Σοβαρές καταγγελίες για τα Φαλάσαρνα
Έντονες διαμαρτυρίες υπάρχουν, άλλωστε, για σωρεία παραβάσεων και κατάληψη δημόσιου χώρου σε μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Κρήτης, τα επιβλητικά Φαλάσαρνα.
Η εκεί πρωτοβουλία καταγγέλλει εκμετάλλευση που ξεπερνά και το 80% του χώρου, ενώ επιτρέπεται μόνο το 30%, καθώς πρόκειται και για περιοχή Natura. Το αναλυτικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» ΕΔΩ.
Καταγγελίες για την Κέρκυρα
Ίδια εικόνα και για τον πιο μεγάλο τουριστικό προορισμό στο Ιόνιο πέλαγος, όπου έχουν αρχίσει και μεγαλώνουν οι διαμαρτυρίες για αυθαιρεσία επιχειρήσεων στις παραλίες και ακραίες συμπεριφορές από επιχειρηματίες.
Η Κέρκυρα δέχεται τεράστιο όγκο τουριστών κάθε καλοκαίρι με τις διαμαρτυρίες να αναμένεται να λάβουν και πιο κινηματική μορφή τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Το κίνημα έρχεται και στις παραλίες της Αττικής
Εκτός από τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, η αγανάκτηση φτάνει και στις παραλίες της Αττικής, στις οποίες προστρέχουν χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας για μια καλοκαιρινή ανάσα δροσιάς.
Χαρακτηριστικό πρόβλημα είναι η Ανάβυσσος, όπου, σύμφωνα με τις καταγγελίες η αμμουδιά στις οργανωμένες παραλίες είναι καλυμμένη σχεδόν εξολοκλήρου από ομπρέλες και ξαπλώστρες.
«Εδώ ο κόσμος δεν είναι τουρίστες αλλά είναι οι χιλιάδες κάτοικοι του λεκανοπεδίου της Αττικής, γιατί εδώ βρίσκουν διέξοδο και παίρνουν μια ανάσα τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές τα 5 εκατομμύρια κόσμος που μένει στην Αθήνα. Δεν μπορεί αυτός ο κόσμος να πληρώνει τα 20, 30, τα 100 και 150 ευρώ για να κάνει ένα μπάνιο», δήλωσε ο πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Πέτρος Φιλίππου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας