Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Μαύρες αναμνήσεις από το καλοκαίρι του 2005 ξύπνησαν χθες στους Μυτιληνιούς, καθώς όλη την ημέρα μαινόταν φωτιά σε δύο μέτωπα, κατακαίγοντας πάνω από 2.000 στρέμματα γης και απειλώντας πολλά σπίτια

Καταστροφική πυρκαγιά στη Λέσβο

Aπό τα πυροσβεστικά Πετζετέλ και τα ελικόπτερα ξύπνησαν οι κάτοικοι της ανατολικής Λέσβου χτες το πρωί, βλέποντας τις επόμενες ώρες μεγάλες χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις να γίνονται στάχτη.

Μαύρες οι θύμησες που ξύπνησε και η πυρκαγιά που έκαψε ξανά μετά από 10 χρόνια την παραλία της Χαραμίδας, όπου οι λουόμενοι το απόγευμα έφευγαν άρον άρον. Εως το απόγευμα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία εκτιμούσε ότι είχαν καεί πάνω από 2.000 στρέμματα, ενώ η φωτιά κατέφτανε σε αυλές σπιτιών και είχε γίνει ορατή στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

Μέχρι αργά το απόγευμα υπήρχαν δύο ισχυρά μέτωπα, ενώ έντονοι ήταν οι φόβοι για τις επόμενες ώρες, καθώς το φως της ημέρας λιγόστευε και η ατμόσφαιρα είχε γίνει αποπνικτική.

Απο το πρωί

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 8 το πρωί της Κυριακής σε αγροτικό δρόμο ανάμεσα στην Αγία Μαρίνα και το Καγιάνι, που οδηγεί στο γήπεδο της περιοχής, και έως το απόγευμα είχε καταφτάσει στην περιοχή της Χαραμίδας και προχωρούσε προς τα Λουτρά.

Η αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων σε πολλές περιπτώσεις στάθηκε σωτήρια για τις κατοικίες, τουλάχιστον έως τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αλλά ελαιώνες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και παραθαλάσσιες επιχειρήσεις επισιτισμού φαίνεται ότι δεν τη γλίτωσαν.

Η μεγάλη πυρκαγιά στις ακτές της Αμαλής έκαψε τις εγκαταστάσεις του παλιού στρατιωτικού φυλακίου της Χαραμίδας, όπου είχαν ξεκινήσει εργασίες για τη δημιουργία πολιτιστικού εκπαιδευτικού κέντρου των προσκόπων. Μάλιστα, η δημιουργία του είχε ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leader.

Η πυροσβεστική δύναμη ενισχύθηκε από τη Σάμο, από την Ελευσίνα με δύο Καναντέρ, ενώ υδροφόρες του Δήμου Λέσβου μετέφεραν νερό.

Οπως δηλώνουν στην «Εφ.Συν.» εθελοντές της υπηρεσίας: «Το πρόβλημα με τις περιοχές όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά είναι ότι, λόγω του ότι είναι δασώδεις, απαιτούνται μεγάλα πεζοπόρα τμήματα», ένα από τα οποία κινδύνεψε νωρίτερα το μεσημέρι. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Αρχές δεν απέδιδαν τη φωτιά σε εμπρησμό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Καταστροφική πυρκαγιά στη Λέσβο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας