Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους συλληφθέντες των καταλήψεων ΕΚΠΑ και ΑΠΘ

Συγκεντρώσεις σήμερα, στις 9 το πρωί, από συλλογικότητες αντεξουσιαστών έξω από τα δικαστήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης ως ένδειξη αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της κατάληψης της πρυτανείας του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, στην Ευελπίδων θα προσέλθουν τα δέκα άτομα, που συνελήφθησαν στις 30 Μαρτίου κατά την εκκένωση της πρυτανείας στα Προπύλαια μετά από 18 μέρες κατάληψης και κατηγορούνται για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας και παράνομη βία. Όπως δήλωσε ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν διαπιστώθηκαν φθορές στο ιστορικό κτίριο.

Παράλληλα, στη συμπρωτεύουσα διεξάγονται οι δίκες των 31 και των 16 συλληφθέντων/ισσών της πρώτης και της δεύτερης εκκένωσης της κατάληψης πρυτανείας του Αριστοτέλειου (22/02 και 11/03 του 2021 αντίστοιχα). Ακολουθεί το κείμενο ορισμένων από τους κατηγορούμενους.

Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη (ν.4777/2021) προβλέπει την ελάχιστη βάση εισαγωγής που αφήνει κάθε χρόνο επιπλέον 20.000 μαθητές/ριες εκτός πανεπιστημίων, την πανεπιστημιακή αστυνομία και την περαιτέρω άρση του πανεπιστημιακού ασύλου (όπως είχαν κάνει πριν κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ), το όριο φοίτησης στα ν+ν/2 έτη, τα πειθαρχικά συμβούλια, τα συστήματα ασφαλείας και παρακολούθησης. Το κράτος, εκμεταλλευόμενο την απαγόρευση κυκλοφορίας και διαδηλώσεων λόγω της πανδημίας του covid-19, πέρασε πολλούς αντικοινωνικούς νόμους, όπως αυτός της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη της κατάργησης του 8ώρου και ποινικοποίησης της απεργίας και του συνδικαλισμού κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό, των ταξικών φραγμών, της καταστολής, της πειθάρχησης και της ευθυγράμμισης με τις επιταγές του κεφαλαίου, κινείται και ο ισχύων νόμος 4777, όπως και οι επόμενοι νόμοι που πέρασαν για την παιδεία.

Επιστρέφοντας στον Φεβρουάριο του 2021, τις ημέρες πριν και μετά την ψήφιση του νόμου, ξεκίνησαν να εκδηλώνονται οι αντιστάσεις των φοιτητ(ρι)ών και του αλληλέγγυου κόσμου ενάντια στην καταπάτηση των ελευθεριών τους εντός και εκτός πανεπιστημίου. Σε καθεστώς απαγόρευσης συναθροίσεων φοιτητές και φοιτήτριες μετά από επίμονη προσπάθεια και συλλήψεις κατάφεραν να βγουν κατά χιλιάδες στο δρόμο. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, οι φοιτητικοί σύλλογοι Πολιτικών Επιστημων, Φυσικού και Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων μετά από

γενικές συνελεύσεις στις σχολές τους, πήραν αποφάσεις αντίστασης απέναντι στο νόμο αυτό, στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιήθηκε και η κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας του ΑΠΘ. Η επέμβαση της αστυνομίας, με παρότρυνση και του ίδιου του πρύτανη Παπαϊωάννου( ο οποίος είναι μάρτυρας κατηγορίας στις δίκες), ήταν άμεση. Την πρώτη ημέρα 22 Φεβρουαρίου συνελήφθησαν 31 άτομα, σε μια επιχείρηση εκκένωσης που ουσιαστικά απέτυχε, αφού εκατοντάδες φοιτητ(ρι)ών και αλληλέγγυου κόσμου έσπευσαν να διαδηλώσουν ενάντια στην εκκένωση και την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων εντός του πανεπιστημίου, μένοντας εν τέλει μαζικά στο κτίριο. Στις 11 Μάρτη, μέρα της ανακοινωμένης λήξης της κατάληψης, πραγματοποιείται για άλλη μια φορά επιχείρηση εκκένωσης, με δεκάδες να βρίσκονται στο κτίριο και εν τέλει 16 άτομα να συλλαμβάνονται.

Η κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ αποτέλεσε κομβικό σημείο στην ανασυγκρότηση και όξυνση των φοιτητικών και των ευρύτερων κοινωνικών αντιστάσεων την εποχή της πανδημίας, όταν το κράτος όξυνε την επίθεση του στην κοινωνική βάση, εγκαταλείποντας το σύστημα υγείας στην τύχη του (με αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους) , καθώς και με σειρά αντικοινωνικών νόμων και καταστολή σε ένα περιβάλλον παρατεταμένων απαγορεύσεων κυκλοφορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, άνθρωποι (κατά κύριο λόγο φοιτητές/ριες) μετά από καιρό κατάφεραν να συναντηθούν στο κατειλημμένο έδαφος της Πρυτανείας, να ζυμωθούν πολιτικά προς ριζοσπαστικές κατευθύνσεις, να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους σε επίπεδο βάσης. Διάφοροι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες συναντήθηκαν και συνδέθηκαν εκείνες τις 18 ημέρες. Στην Πρυτανεία, ο αγώνας ενάντια στον 4777 και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση συνάντησε τον αγώνα ενάντια στην κρατική καταστολή που άρχιζε να απλώνεται σε όλη τη χώρα (βλ. Καταστολή και κινητοποιήσεις στη Νέα Σμύρνη), αλλά και τον αγώνα αλληλεγγύης στον πολιτικό κρατούμενο απεργό πείνας από 8/01/21 Δημήτρη Κουφοντίνα. Παράλληλα, αποτέλεσε εφαλτήριο για την περαιτέρω μαζικοποίηση και διάχυση των φοιτητικών αντιστάσεων σε κάθε σχολή, με καταλήψεις και δυναμικές πορείες όλη την άνοιξη του 2021 και κυρίως συνέβαλε στο μπόλιασμα αυτών των αντιστάσεων με νέα περιεχόμενα, αφήνοντας σημαντικές παρακαταθήκες για τα επόμενα χρόνια.

Αυτά τα δύο χρόνια οι φοιτητικές αντιστάσεις ενάντια στο νόμο 4777 δεν έχουν σταματήσει. Με καταλήψεις, πορείες, συνελεύσεις οι φοιτητές και φοιτήτριες έχουν αγωνιστεί ενάντια στην αστυνομική παρουσία στο πανεπιστήμιο και την είσοδο των ΟΠΠΙ σε αυτό, σε προσπάθειες επιβολής πειθαρχικών, καθώς και σε κάθε πτυχή αυτού του νόμου που επιχειρείται να εφαρμοστεί, αλλά και σε άλλους μεταγενέστερους νόμους για την παιδεία.

Στο σήμερα, ο αγώνας των φοιτητ(ρι)ών απέναντι στο νόμο 4777, τους υπόλοιπους αντικοινωνικούς νόμους και σε όλες εκείνες τις συνθήκες που συμπυκνώνουν την επίθεση κράτους και κεφαλαίου στις ζωές μας (πχ ακρίβεια, κρατικές δολοφονίες κλπ) συνεχίζεται, όπως καταδεικνύουν, στον απόηχο του κρατικού καπιταλιστικού εγκλήματος στα Τέμπη, οι δεκάδες καταλήψεις σχολών, παρά την οξυμένη καταστολή και επίθεση στους φοιτητικούς συλλόγους.

Καλούμε όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 στις 09:00π.μ. *

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΑ 46 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑ ΑΤΟΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777

ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάποια από τα συλληφθέντα άτομα της κατάληψης Πρυτανείας ΑΠΘ

Σήμερα, 30/3, στις 6:00 τα ξημερώματα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις καταπάτησαν το πανεπιστημιακό άσυλο εισβάλλοντας στην επί 18 ημέρες κατειλημμένη Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, και συνέβαλαν 10 αγωνιστές, σπουδαστές/τριες, φοιτητές/τριες και ανάμεσά τους και ένας αλληλλέγγυος. Το έδαφος για την εκκένωση προετοιμαζόταν από την προηγούμενη μέρα μέσω δημοσίευσης σε άρθρο εφημερίδας, στην οποία ο Πρύτανης έδινε δημόσια την συγκατάθεσή του. 

Από την αρχή του εγχειρήματος το κράτος και οι πρυτανικές αρχές  είχαν εφαρμόσει σχέδιο περικύκλωσης και αποκλεισμού της Πρυτανείας από αστυνομικες δυνάμεις, αποστερόντας από  στοιχειώδεις πόρους διαβίωσης (τροφή, θέρμανση, φάρμακα). Κατά την διάρκεια της κατάληψης απαγόρεύτηκε η είσοδος δημοσιογράφων, δικηγόρων, έγιναν τραμπουκισμοί και δεκάδες  προσαγωγές αλληλέγγυου κόσμου, με την αστυνομική βία να κορυφώνεται με τον ξυλοδαρμο συναγωνιστή που επιχείρησε να αφήσει τρόφιμα στους καταληψίες.

Το σχέδιο εκβιασμού στην εγκατάλειψη του κέντρου αγώνα της κατειλλημένης πρυτανείας απέτυχε να κάμψει το σθένος και την αποφασιστικότητα των αγωνιζόμενων φοιτητών/τριών σπουδαστριών/των και αλληλέγγυων. Κατά τη διάρκεια αυτών των 18 ημερών, το πλήγμα που επιχειρήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής μέσα από τον αποκλεισμό της κατάληψης απαντήθηκε με την διοργάνωση πλήθους συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων στον χώρο των Προπυλαίων, με τη συμμετοχή πλήθους αλληλέγγυων. 

Να σημειωθεί ότι το τρέχον κατασταλτικό σχέδιο αποκλεισμού, εκκένωσης της κατειλημμένης πρυτανείας και σύλληψης των καταληψιών είχε εφαρμοστεί το 2015  επί κυβέρνησης Σύριζα-Ανελ όταν η πρυτανεία είχε καταληφθεί σε αλληλεγγύη με τον αγώνα των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές. 

Η κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ αποτέλεσε κομμάτι του αγώνα σπουδαστών/τριών, καλλιτεχνών ενάντια στο Π.Δ. 85 την υποβάθμιση των σπουδών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους. Αποτέλεσε κομμάτι του αγώνα φοιτητών/τριων ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Στάθηκε στο πλευρό των καταλήψεων σε θεατρικές σκηνές και σχολές. Ένωσε την φωνή της με την αγωνιζόμενη κοινωνία ενάντια στην καπιταλιστική και κρατική δολοφονία των Τεμπών. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους συλληφθέντες των καταλήψεων ΕΚΠΑ και ΑΠΘ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας