Προσωρινή μεν, αλλά λύση δόθηκε για φέτος στο θέμα των περίπου 4.000 δικαιούχων σίτισης από τη φοιτητική λέσχη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθώς μέχρι σήμερα παρέχεται περίπου στους μισούς. Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη χρηματοδότηση από τα αποθεματικά του Πανεπιστημίου, καθώς το διαθέσιμο ποσόν από το υπουργείο Παιδείας επαρκούσε για τη σίτιση μόνο των μισών! Το θέμα είχαν φέρει στη Βουλή δύο βουλευτές, ενώ προηγήθηκε και επιστολή διαμαρτυρίας γονέων.
Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές Χρήστος Γιαννούλης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και Χαρά Κεφαλίδου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., σημειώνοντας ότι καταστρατηγείται το δικαίωμα δωρεάν σίτισης για τους φοιτητές του ΠΑΜΑΚ αφού μόνο 1.911 φοιτητές από τους περίπου 4.000 δικαιούχους ευεργετούνται από τις προβλέψεις της διάταξης, διότι δεν επαρκεί η χρηματοδότηση του υπουργείου Παιδείας, που ανέρχεται σε 1.079.000 ευρώ, δηλαδή 1,79 ευρώ την ημέρα για τους μόλις 1.911 φοιτητές.
Παράλληλα στην επιστολή διαμαρτυρίας των γονέων σημειωνόταν πως τα παιδιά τους μένουν εκτός ενώ πληρούν τα κριτήρια και οι οικογένειές τους «επιβαρύνονται 110 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 1.100 ευρώ ετησίως [πολύ περισσότερο δηλαδή από τον μέσο μηνιαίο μισθό] αν επιθυμούν να τρώνε στο φοιτητικό εστιατόριο. Επίσης, ένα ακόμα παράδοξο είναι ότι με τα κριτήρια επιλογής οι περισσότεροι από τους 1.911 θα σιτίζονται δωρεάν για τέσσερα χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι 2.100 δεν θα ωφεληθούν ποτέ κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής τους θητείας».
«Την Τρίτη μάθαμε ότι εγκρίθηκε το αίτημά μας να καταβάλουμε εμείς το επιπλέον ποσό που απαιτείται για τη σίτιση όλων των φοιτητών, από τα αποθεματικά του Πανεπιστημίου (περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ)» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Στυλιανός Κατρανίδης. Οπως μας εξηγεί, «είχαμε ζητήσει τον Ιούνιο σχετική άδεια από το υπουργείο Παιδείας που είχε εγκρίνει την ενέργεια, αλλά χρειαζόμασταν και έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τον περασμένο Οκτώβριο το Ελεγκτικό απέρριψε την αίτησή μας, οπότε προχωρήσαμε σε προσφυγή η οποία τώρα έγινε δεκτή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το Ελεγκτικό μάς έστειλε και διευκρινίσεις ούτως ώστε, εφόσον το αιτηθούμε ξανά, να μην έχουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε. Τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου θα αρχίσει η σίτιση και των περίπου 4.000 δικαιούχων».
Σύμφωνα με τον κ. Κατρανίδη, «το πρόβλημα αυτό διαρκεί τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια, απ’ όσο εγώ θυμάμαι, διότι το σχετικό κονδύλι δεν επαρκούσε. Το θέμα όμως είναι ότι πρέπει να αλλάξει και ο σχετικός νόμος ο οποίος είναι άδικος διότι ήμασταν στο σημείο να σιτίζονται φοιτητές οικογενειών με εισόδημα 45.000 ευρώ και να μη σιτίζεται φοιτητής ή φοιτήτρια των οποίων η οικογένεια είχε... μηδενικό εισόδημα, διότι πολύ απλά ανήκαν σε οικογένειες με ένα μόνο τέκνο και προηγούνταν οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, όσοι είχαν δύο παιδιά σε μια πόλη. Το ζήτημα αναδιατύπωσης του σχετικού νόμου το θέσαμε επιτακτικά και στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, αλλά αυτά είναι τα κριτήρια μέχρι σήμερα. Εχω ζήσει προσωπικά πολύ άσχημες στιγμές, μην πω δράματα, από ανθρώπους που έφταναν στο γραφείο μου λέγοντάς μου τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσα να παραβώ τον νόμο».
Για φέτος (2023) το πρόβλημα λύνεται με αυτό τον τρόπο, ωστόσο, όπως τονίζει, «αν χρειαστεί θα το κάνουμε και του χρόνου, όμως αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αυξηθεί το σχετικό κονδύλιο από το υπουργείο Παιδείας και να αλλάξει ο νόμος. Πάντως θέμα χώρου στη λέσχη μας, ικανότητας του παρόχου του σιτηρεσίου και του προσωπικού που απασχολείται δεν υπάρχει και η διανομή θα γίνεται κανονικά για το σύνολο πλέον των δικαιούχων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας