Σε πολυήμερη απεργία-αποχή στις Υπηρεσίες Δόμησης προχωρούν από σήμερα τρεις Ομοσπονδίες του Δημοσίου αντιδρώντας στην απαξίωση των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Η απεργία-αποχή έχει προκηρυχτεί από τις ΠΟΕ-ΟΤΑ (δημοτικοί υπάλληλοι), ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ και ΠΟΜΗΤΕΔΥ (Ομοσπονδίες Μηχανικών του Δημοσίου). Θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, ενώ ημερομηνία-σταθμό αποτελεί η Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική στάση εργασίας από την έναρξη του ωραρίου ώς τις 12.00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος (10.00 το πρωί).
Καθημερινά, οι συμμετέχοντες στην απεργιακή κινητοποίηση θα απέχουν από το πληροφοριακό σύστημα του e-adeies (έλεγχοι, βεβαιώσεις κ.λπ.), τη σύνταξη πράξεων προσκυρώσεων-τακτοποιήσεων, τις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής (ΣΥΠΟΘΑ) και την ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας ελέγχων των ελεγκτών Δόμησης. Από την αποχή εξαιρούνται πράξεις που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της Υγείας και την προστασία από τον κορονοϊό, καθώς και την αντιμετώπιση ή αποκατάσταση φυσικών καταστροφών.
Οι Ομοσπονδίες αντιδρούν στην πολιτική που «υποβαθμίζει τις δημόσιες υπηρεσίες και εκχωρεί αρμοδιότητες σε ιδιώτες» και διεκδικούν, μεταξύ άλλων, για τις Υπηρεσίες Δόμησης: επαρκή στελέχωση με μηχανικούς και όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες, εξοπλισμό, νομική υποστήριξη, κωδικοποίηση και απλοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, κατάργηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου που επιτρέπει προσωρινές και «νομικά επισφαλείς ή αμφισβητούμενες λύσεις ανάθεσης καθήκοντος» σε ιδιώτες ή μη αμιγώς δημόσιους οργανισμούς, αυξήσεις αποδοχών.
Οπως εξηγούν οι Ομοσπονδίες σε κοινή ανακοίνωσή τους, η προσπάθεια μεταφοράς των Υπηρεσιών Δόμησης στους δήμους «απέτυχε». Το αποτέλεσμα ήταν οι υπηρεσίες να συρρικνωθούν καθώς η μεταφορά των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων «έγινε άτακτα, χωρίς κριτήρια», ενώ οι συνεχείς νομοθετικές αλλαγές «διαιώνισαν ουσιαστικά τη δυσλειτουργία τους», εξηγούν οι Ομοσπονδίες. Από την 1η Ιανουαρίου έχει παύσει η δυνατότητα σύστασης νέων Υπηρεσιών Δόμησης.
Η στελέχωση και λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης «είναι τραγική πανελλαδικά», τονίζουν οι Ομοσπονδίες, επικαλούμενες στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τα οποία στους 332 δήμους:
● Μόλις 168 (51%) έχουν Υπηρεσία Δόμησης.
● Από τις 168 Υπηρεσίες Δόμησης, οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας υποστήριξη από άλλους δήμους.
● Από τις 168 Υπηρεσίες Δόμησης, οι 98 λειτουργούν με ελλιπέστατο προσωπικό, «πολύ κάτω ακόμη και από τα ελάχιστα κριτήρια του νόμου».
● 164 δήμοι δεν έχουν Υπηρεσίες Δόμησης. Σε αυτούς ανήκουν η μεγάλη πλειονότητα των δήμων με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, 33 με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων, περισσότεροι από τους μισούς «μεσαίους» δήμους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας