Nέος ή νέα με πτυχίο αλλά και εργασιακή εμπειρία, που μπορεί να κατοικεί σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας και διεκδικεί οποιαδήποτε θέση στο Δημόσιο μπορεί να του διασφαλίσει συνθήκες σταθερής εργασίας. Αυτό είναι το «μέσο» προφίλ ενός υποψηφίου του μεγάλου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που πρόκειται να διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από την επεξεργασία των αιτήσεων και τα οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή.
Το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει ο γραπτός διαγωνισμός είναι αναμφισβήτητα μεγάλο: υποβλήθηκαν 107.597 αιτήσεις για συνολικά 5.124 θέσεις, κάτι που σημαίνει ότι 1 θέση εργασίας αντιστοιχεί σε 21 υποψηφίους. Η αναλογία αλλάζει στις δύο κατηγορίες εκπαίδευσης: οι 3.502 θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) συγκεντρώνουν 78.179 αιτήματα (1 θέση εργασίας αντιστοιχεί σε 22 υποψηφίους με πτυχίο ΑΕΙ) και οι 1.565 θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) συγκεντρώνουν 29.778 αιτήματα (1 θέση εργασίας αντιστοιχεί σε 19 υποψηφίους).
Ποιες είναι όμως οι πιο «δημοφιλείς» θέσεις εργασίας; Σε επίπεδο τόσο Πανεπιστημιακής όσο και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, πρώτες και με διαφορά αναδεικνύονται διοικητικού χαρακτήρα θέσεις που ενσωματώνουν και τον τομέα της διεκπεραίωσης αιτημάτων πολιτών.
Υπάρχουν δύο εξηγήσεις για το φαινόμενο αυτό:
● αφενός οι σχετικές ειδικότητες προσφέρουν τις περισσότερες θέσεις,
● αφετέρου είναι οι ειδικότητες στις οποίες δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στους τίτλους σπουδών, δηλαδή μπορούν να διεκδικηθούν από έναν κάτοχο πτυχίου οποιουδήποτε Τμήματος ΑΕΙ (ή ΕΑΠ: Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) ή ΤΕΙ, ανάλογα με την εκπαιδευτική κατηγορία – έχουν δηλαδή το ευρύτερο δυνατό πεδίο αποδοχής τίτλων σπουδών.
Πρόκειται για «θέσεις πασπαρτού», όπως περιέγραψε στην «Εφ.Συν.» πρόσωπο με εμπειρία σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Καθώς οι υποψήφιοι δεν έχουν αριθμητικό περιορισμό στο πόσες θέσεις μπορούν να διεκδικήσουν, οι συγκεκριμένες θέσεις αποτελούν μία από τις προτιμήσεις τους σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις πιθανότητες επιτυχίας (δηλαδή διορισμού) τους μέσω του διαγωνισμού. Εν ολίγοις, ένας τελειόφοιτος Οικονομικής Σχολής θα διεκδικήσει μια θέση στο αντικείμενό του, αλλά ως «μαξιλάρι ασφαλείας» θα επιλέξει και τη θέση Διοικητικού.
Τα στατιστικά στοιχεία του ΑΣΕΠ αποτυπώνουν γλαφυρά αυτήν την εικόνα: Οι προσφερόμενες θέσεις ΠΕ Διοικητικών/Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών (κ.λπ.) ανέρχονται σε 1.124, συγκεντρώνοντας 52.924 αιτήματα (δηλαδή, αναλογεί 1 θέση για κάθε 47 υποψηφίους). Ομως, οι προσφερόμενες θέσεις ΠΕ Οικονομικού ανέρχονται σε 125 και συγκέντρωσαν 17.592 αιτήματα, όπερ σημαίνει ότι αντιστοιχεί 1 θέση για κάθε 140 υποψηφίους (αναλυτικότερα στοιχεία στους πίνακες – η στρογγυλοποίηση έχει γίνει στον πρώτο δεκαδικό).
Η επιλογή υποψηφίων να «χτυπήσουν» όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις αποτυπώνει ανάγλυφα την αγωνία τους για μια θέση εργασίας στον δημόσιο τομέα, που για άλλη μια αφορά αποδεικνύεται ότι στη συνείδηση των πολιτών αποτελεί έναν «καλό εργοδότη». Βέβαια, όλοι οι προσοντούχοι επιτυχόντες του διαγωνισμού πρακτικά θα βρεθούν σε μια «δεξαμενή» επιτυχόντων... προς διορισμό, καθώς με τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, στη διαδικασία, είναι άγνωστες και προσώρας απροσδιόριστες οι θέσεις εργασίας στις οποίες θα διοριστούν...
Οσον αφορά το ηλικιακό προφίλ των υποψηφίων, η μερίδα του «λέοντος» ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 31-40 ετών (48.067), δηλαδή νέους που έχουν κατά κύριο λόγο και προϋπηρεσία στην ιδιωτική αγορά εργασίας, πέρα από αντικειμενικά προσόντα εκπαίδευσης, και που πιθανότατα θέλουν να αφήσουν τον ιδιωτικό τομέα για να εργαστούν στη Δημόσια Διοίκηση.
Δεν περνά απαρατήρητη και η μάζα των 6.111 υποψηφίων άνω των 51 ετών, που πιθανόν θέλουν και οι ίδιοι να περάσουν στον δημόσιο τομέα ή απλά να μην αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία συμμετοχής στον γραπτό διαγωνισμό. Οσον αφορά το γεωγραφικό προφίλ των υποψηφίων, οι 33.418 προέρχονται από την Αττική και οι 74.539 από την υπόλοιπη επικράτεια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας