Ομπρέλα προστασίας απλώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας πάνω από τις δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, κρίνοντας ότι για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων μέσα σε έκταση που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, δεν απαιτείται προηγουμένως η κατάρτιση δασολογίου ή δασικού χάρτη, προκειμένου να είναι νόμιμη η απομάκρυνση του αυθαιρέτου.
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο με το σκεπτικό αυτό επικύρωσε την κατεδάφιση αυθαίρετου κτίσματος 116 τ.μ., το οποίο βρίσκεται μέσα σε δημόσια δασική έκταση 350 τ.μ. στην Αττική, του οποίου ο ιδιοκτήτης επεδίωκε ενώπιον του ΣτΕ να ανατρέψει την απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής.
Σύμφωνα με αυτήν, διατάχθηκε το 2007 η κατεδάφισή του, επειδή η επίμαχη έκταση δύο χρόνια νωρίτερα είχε κηρυχθεί αναδασωτέα.
Το ΣτΕ δέχτηκε ότι αποτελεί δέσμια υποχρέωση της διοίκησης να προχωρήσει στην κατεδάφιση σε τέτοιες εκτάσεις (δάσος, δασική αναδασωτέα κ.ά.), αφού προηγουμένως κληθεί ο ενδιαφερόμενος σε ακρόαση.
Σύμφωνα με τους δικαστές, οι αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων που επιλύουν αμφισβητήσεις σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς δασικών εκτάσεων δεν περιλαμβάνουν κρίσεις δεσμευτικές για τον χαρακτήρα της έκτασης ως δασικής, ο οποίος κρίθηκε με την πράξη αναδάσωσης του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής.
Στη σχετική έκθεση αυτοψίας αναφέρεται ότι οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες προς τα τέλη της δεκαετίας του '80 προχώρησαν σε κατάληψη και αλλαγή χρήσης της έκτασης κατασκευάζοντας το κατεδαφιστέο οίκημα, ενώ από αεροφωτογραφίες προέκυπτε ότι το διάστημα 1937 έως 1962 ήταν δασική και αργότερα άρχισε να απομακρύνεται η βλάστηση με εμφάνιση και των κατασκευών στις αρχές του '90.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας δέχτηκαν ότι η πράξη κατεδάφισης είναι πραγματοπαγής, αφορά δηλαδή τα κτίσματα και όχι τον ιδιοκτήτη, και το κύρος των πράξεων δεν επηρεάζεται όταν μνημονεύεται ως ιδιοκτήτης κάποιος που δεν έχει τον σχετικό νομικό δεσμό με τις κατασκευές (συγγενικό πρόσωπο του πραγματικού ιδιοκτήτη).
Οσο για το δασολόγιο ή τον δασικό χάρτη, δεν απαιτείται -επισημαίνουν οι δικαστές- προηγούμενη κατάρτισή τους για την απομάκρυνση του αυθαιρέτου, αποκρούοντας τον ισχυρισμό ότι η συγκεκριμένη έκταση είχε κριθεί αγροτική με απόφαση Ειρηνοδικείου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας