Σε μια εποχή που τα φαινόμενα κοινωνικού εκφασισμού εκδηλώνονται με πολλές μορφές και έχουν λάβει διαστάσεις καταιγίδας, αύριο στη Θεσσαλονίκη το Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ οργανώνει εκδήλωση με προβολή ντοκιμαντέρ και παρουσίαση βιβλίου.
Συγκεκριμένα αύριο Σάββατο 5 Νοεμβρίου (19.00, κινηματογράφος «Βακούρα», Μιχαήλ Ιωάννου 8), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Alterthess «Σε μια στιγμή κινδύνου» και θα παρουσιαστεί ο συλλογικός τόμος «Η κανονικοποίηση του ακροδεξιού λόγου στην Ελλάδα - Φύλο, ΜΜΕ, Ενοπλες Δυνάμεις, Εκκλησία» (επιμ. Ρ. Βασιλάκη-Γ. Σουβλής).
Το ντοκιμαντέρ άρχισε να δημιουργείται το 2018 στον απόηχο της φασιστικής δράσης της Χρυσής Αυγής και της έλευσης ενός μεγάλου προσφυγικού ρεύματος στα νησιά της χώρας, μια περίοδο, όπως λένε οι δημιουργοί του (σενάριο-σκηνοθεσία-παραγωγή: Θεόφιλος Καλαϊτζίδης, Ιάσων Μπάντιος, Σταυρούλα Πουλημένη), «που στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, η φασιστική ρητορική και τα “τείχη” για τους πρόσφυγες και τις μετανάστριες μεγάλωναν όλο και πιο πολύ».
Ενώ λοιπόν «οι ρατσιστικές ιαχές με αφορμή τη διαμονή προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών ηχούσαν δυνατά, το “Μακεδονικό” ήρθε να απλώσει ακόμη περισσότερο σκοτάδι στη δημόσια σφαίρα σε καθημερινή βάση. Η ταινία επιχειρεί να αναδείξει το νήμα του υπόγειου αυτού “πολέμου” και της διάχυσης της ρητορικής του μίσους προς τον Αλλον, τον ξένο, τον γείτονα, τον πρόσφυγα, τον διαφορετικό, στο πρόσφατο παρελθόν».
Στον συλλογικό τόμο εξετάζονται «τα ιδεολογικά μοτίβα στα οποία στηρίχθηκε η Χρυσή Αυγή και ώς ποιον βαθμό συνεχίζουν να υφίστανται και να αποτυπώνονται στην κοινωνία ακόμη και μετά το πέρας της δικαστικής της καταδίκης», καθώς και η «αντανάκλαση των ιδεών της Χ.Α. στις αντιλήψεις του κοινωνικού συνόλου», μέχρι ποιον βαθμό τελικά «διαπερνά ο λόγος της άκρας Δεξιάς την καθημερινότητα και εμφιλοχωρεί σε στάσεις και απόψεις που σταδιακά κανονικοποιούνται». Αναλύεται επίσης το «εξαιρετικά κρίσιμο και επίκαιρο θέμα, η κανονικοποίηση του λόγου της Ακροδεξιάς τόσο από επίσημους θεσμούς του ελληνικού κράτους όσο και από την ίδια την κοινωνία των πολιτών».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας